18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egynél több feleséggel is megbirkóznának a férfiak, legalábbis szerintük

GettyImages-538341726
Fekete Luca

Tudod, mit jelent a poliamória vagy a poligámia? Akkor azt is tudod, hogy a modern nyugati kultúrákban nem lehetséges egyszerre több emberrel összeházasodni. Ettől még egy új kutatás szerint úgy tűnik, itt is vannak olyanok, akik érdeklődnek az ilyen típusú kapcsolatok iránt.

Te bevállalnál egy többtagú kapcsolatot? Ezt a kérdést tették fel brit állampolgároknak egy friss kutatásban. Ugyanis a nyugati kultúrában egyszerre csak felütötte a fejét a poligámia gondolata, noha törvényesen nem lehet egynél több emberrel házasságot kötni a briteknél sem. Azonban ez nem azt jelenti, hogy ne gondolkoznának néhányan azon, hogy milyen lehetne egy többtagú, poligám kapcsolatban élni, miközben másokban felhördülést vált ki a téma. A világ kultúráinak 85 százalékában hétköznapinak számít a többnejűség, így a kutatók kíváncsivá váltak: vajon az Egyesült Királyságban, ahol szociális tabunak számít a többnejűség és a többférjűség, mennyire érdekli az embereket a többtagú kapcsolat lehetősége?

Több emberrel kapcsolatban élni egyszerre

Ne keverjük össze azokat a kapcsolatokat, ahol egyszerre több mint ketten egyenlő társai egymásnak, és azokat, ahol két ember él együtt elkötelezett párként, azonban másokkal is ismerkednek. Az előbbiek poliamor vagy poligám kapcsolatok, míg az utóbbiak a nyitott házasság/kapcsolat kategóriába kerülnek. A brit kutatásban pedig pont arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek mennyire tudnák elképzelni magukat egyszerre több emberhez is elköteleződve, hosszú távon. Összesen 393 nőt és férfit kérdeztek meg arról, hogy hajlandóak lennének-e egy többnejű vagy egy többférjű kapcsolatban élni, ha ez legális lenne, és mindenki beleegyezésével történne.

A poligám kapcsolatok tabunak számítanak a mai modern nyugati kultúrákban, azonban ez nem azt jelenti, hogy senki se lenne kíváncsi rájuk
A poligám kapcsolatok tabunak számítanak a mai modern nyugati kultúrákban, azonban ez nem azt jelenti, hogy senki se lenne kíváncsi rájukVershinin / Getty Images Hungary

A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a résztvevők viszonylag magas arányban érdeklődnének ilyesfajta felállás iránt: 35 százalékuk mutatott nyitottságot a többnejű kapcsolatok iránt (19 százalékuk válaszolt „igennel” és 16 százalékuk „bizonytalannal”). A többférjű kapcsolatok nem bizonyultak ennyire népszerűnek: 25 százalékuk vallotta magát nyitottnak ez iránt 10 százalékos „igen” és 15 százalékos „bizonytalan” válasszal. A válaszadók közül a férfiak kétszer annyira voltak lelkesek a többnejűség gondolata kapcsán, mint a nők, azonban a többférjűség mindkét nemnél hasonlóan alacsony értéket ért el. Amikor újabb 735 emberrel megismételték a tesztet csak a többnejűségre koncentrálva, hasonló eredményeket kaptak: 38 százalékuk választott a teljes elzárkózástól eltérő választ (24 százalék „igen”, 14 pedig „bizonytalan” választ adott), illetve ennél azt találták, hogy az új résztvevők között a férfiak négyszer annyira voltak nyitottak a többnejű kapcsolatokra, mint a nők.

Mi lehet a magyarázata a többnejűségre való nagyobb nyitottságnak?

A kutatók azzal a magyarázattal álltak elő, hogy evolúciós oka lehet az eltérésnek abban, hogy nyitottabbnak bizonyultak a többnejűségre, mint a többférjűségre: szaporodási szempontból a férfiak nyernek egy ilyen helyzettel, hiszen több utódot képesek egyszerre produkálni, viszont mivel egy több férjjel rendelkező nő egyszerre csak egy gyereket tud kihordani, ő nem kerülne előnyösebb helyzetbe. Még ha a kultúrák 85 százalékában elő is fordul a többnejűség, a többférjűségre kevés példa van. Tibetben például régen gazdasági kényszerűségből folyamodtak poliandriához: a szegényebb körökben a fivérek gyakran egy nőt vettek mindnyájan feleségül, hogy az öröklődés ne darabolja fel a földbirtokot.

Magyarországon jelenleg nem lehetséges egyszerre két (vagy több) emberrel házasságra lépni, azonban hazánkban is élnek néhányan poliamor kapcsolatban. Ki tudja, lehetséges, hogy ha itthon is elvégeznék ugyanezt a vizsgálatot, amelyet a briteknél folytattak, talán kiderülne, hogy itt is többen érdeklődnek a poligámia iránt, mint gondolnánk?

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra