Kadinák a seprűnyélen

nokent1Milyen külföldi nőként a török fővárosban élni, elhagyva a turistacélpontok biztonságos menedékét? Annál jobb, mint ha az ember a Maldív-szigeteken próbálkozna ugyanezzel. De azért nem mindig egyszerű, bár sokszor mulatságos.


 

A kadina szóról török nő, különösen, ha iskolás gyermekünk éppen az Egri csillagokkal küzd, először Gárdonyi jut eszünkbe. Esetleg ha kiskamaszként túltengett bennünk a romantikus hajlam, Jókai török világa Magyarországon innen és túl, háremlakó, cselszövő kadináival. A második asszociáció, hála a kilencvenes évek batyuzós buszjáratainak, az isztambuli bazár eladója (de legalábbis a férje), aki ránk beszélte azt a bőrtáskát, a bőrkabátot, „better than original” Adidas edzőcipőt, amelyről persze hazatérve új, ismeretlen tulajdonságok derültek ki.

Ha az elmúlt években messzebbre merészkedtünk a horvát vagy görög tengerpartnál, de Baliig bizonyos okok miatt nem jutottunk el, a tunéziai hasmenés és a jordániai „Gyere, magyar, csecsebecse” (ezúton is köszönet annak a nyelvész honfitársnak, aki ezt Petrában elhintette, számomra örök élmény) mellett alternatívaként a török tengerparti „all inclusive” kínálkozott. Ahonnan persze rémlik a kedves, tiptop recepciós hölgy, a jómódú isztambuli plázsszomszéd, és esetleg a takarító néninek is elmormogtunk reggelenként egy jólnevelt „merhabát”.

S hogy külföldi nőként milyen a török fővárosban élni, elhagyva a turistacélpontok biztonságos menedékét? Annál jobb, mint ha az ember a Maldív-szigeteken próbálkozna ugyanezzel. De azért nem mindig egyszerű, bár sokszor mulatságos.

Először is: Skandinávia nagyon messze van. Nehéz lenne meghúzni a határt, hogy honnantól keletre, de mindenesetre a Boszporuszon átkelve mindenképpen érvényes: ha azt akarod, hogy komolyan vegyenek tárgyaláson, üzletben, akárhol, akkor minden vívmány mellett jobban teszed, ha viszel magaddal egy kollégát, férjet, testvért, barátot – mindegy, csak hímnemű legyen. Ha elég nyugodt vagy ahhoz, hogy hagyd beszélni, akkor nyert ügyed van. Ha nem, akkor lehet élményeket gyűjteni „A női egyenjogúság érvényesülése a gyakorlatban” című esszéhez.

Egy kicsit könnyebb a helyzet, ha a partner szintén nő, a fővárosban főleg a jól ápolt, festett hajú, manikűrözött, divatosan öltözött típussal lehet találkozni. Ehhez viszont szépségszalonok kellenek.

Folytatjuk – a következő részből az is kiderül, hogy kerülnek a kadinák a seprűnyélre…
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.