Ezt az 5 dolgot teszik a boldog párok járvány idején

GettyImages-1199413693

A koronavírus okozta aggodalom, az anyagi problémák, az el- és összezártságból eredő feszültségek komoly megterhelést rónak a romantikus kapcsolatokra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne volnának olyan párok, akik ne funkcionálnának a nehéz körülmények ellenére is kiválóan. Sőt, egy amerikai kutatásban a megkérdezettek 41 százaléka arról számolt be, igazából elégedettebb a párkapcsolatával most, mint a pandémia előtt volt. Mi lehet a sikeres párok titka?

„Az eredményekből kétféle típus rajzolódik ki. Ott vannak azok, akik küszködnek és egyre csak távolodnak egymástól. És ott vannak azok is, akik képesek adaptálódni, miközben egyre közelebb kerülnek a párjukhoz” – nyilatkozta a Psychology Today internetes oldalnak Lesley Eccles, a Relish ügyvezetője. A párok támogatására szakosodott amerikai coaching cég 1700 felnőtt, hosszú távú kapcsolatban élő személyt kérdezett meg a koronavírus idején szerzett tapasztalatairól. Bár a felmérés az Egyesült Államokra nézve sem reprezentatív, sok izgalmas adatot tudhatunk meg belőle a párok nehézségeiről, a hatékony és a kevésbé hatékony megküzdési módszerekről.

Mások is kevesebbet szexelnek

A kutatás eredményei megerősítik, hogy (részben) a koronavírus hatására sok párkapcsolat lejtmenetbe került, szignifikánsan több pár gondolkodik válásban, szakításban, mint a járványt megelőzően. 

 • A megkérdezettek 30 százaléka gondolja úgy, hogy a párkapcsolata romlott a pandémia kitörése óta. 
 • A 2020-ban szakításon átesett személyek 68 százaléka szerint a történtekben a járvány is szerepet játszott. 
 • A válaszadók becslései alapján 15 százalékkal kevesebbet szexelnek a járvány előtti időszakhoz képest. 
 • 54 százalékuk számolt be arról, hogy a partnere mobilhasználata növekedett, és ez negatívan hat a kapcsolatukra. 
Egy lakásban is lehettek fényévekre egymástól
Egy lakásban is lehettek fényévekre egymástólgremlin / Getty Images Hungary

Még nehezebb összeegyeztetni a munkát és a családot

Ahogy arról korábbi cikkünkben mi is írtunk, a pandémia okozta krízis felerősítette a társadalomban alapból is jelen levő egyenlőtlenségeket. A világ számos országában zártak be iskolákat, a gyerekek gondozása pedig sok esetben aránytalanul terhelte a nőket, akik eleve kevesebbet kerestek, így gyakran az ő munkájukat áldozta be a család. Ezzel egybecsengenek a kutatásnak azok az adatai, amelyek szerint a dolgozó anyák 41 százaléka hagyta ott a munkáját, fontolgatja, hogy kilépjen, vagy már kérte, hogy kevesebbet dolgozhasson. A szülők 20 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy nem áll rendelkezésére megfelelő állami segítség a gyerekek ellátáshoz. Ez a szám az USA-ban kétszer akkora, mint amit más felmérések a pandémia előtt mértek. 

Az anyagi gondok krónikus stresszt okoznak

A tanulmány további elkeserítő eredménye, hogy a válaszadók 45 százaléka jelezte, hogy számottevően csökkent a bevétele a járvány következtében. Egész szolgáltatási szektorok (például művészek, vendéglátósok) vannak hosszú hónapok óta jóformán tétlenségre kárhoztatva. A financiális problémák keltette állandó stresszt sajnos az emberek mentális egészsége is megsínyli: 58 százalékuk szorongásról, depresszív tünetekről számolt be. 

A járvány egyfajta szétlövés a párok között

A Relish kutatásához hasonlóan Hannah C. Williamson nemrég a Psychological Science című szaklapban megjelent tanulmánya is arra hívja fel a figyelmet, hogy a pandémia inkább csak felerősítette, szélsőségesebb irányba tolta a párok funkcionalitásában korábban tapasztalható különbségeket. Williamson rögtön a vírus kínai kirobbanása után, 2019 decemberében, majd két későbbi időpontban, 2020 márciusában és áprilisában vett fel adatokat közel 700 személlyel. Azt találta, hogy az eleve jobb megküzdési képességekkel jellemezhető párok – például azok, akik kellemes tevékenységekkel segíteni tudnak egymásnak a kikapcsolódásban, vagy a házimunkát is egyenlően osztják meg – elégedettsége fokozódott a járvány folyamán, míg a negatív megküzdési szokásokkal rendelkező pároké csökkent. Úgy tűnik, a pandémia olyan vízválasztó, amelyből a jobb megküzdési potenciállal bíró párok megerősödve jönnek ki, a kevésbé tanulékony párok viszont elvéreznek benne. 

Bevált nekik az otthoni randizás
Bevált nekik az otthoni randizássvetikd / Getty Images Hungary

Mi segít, és mi nem?    

A Relish kutatásában a nehézséggel küzdő párok hajlamosabbak voltak:

 • átadni magukat a semmittevésnek;
 • túlságosan a gyerekekre fókuszálni;
 • sok időt tölteni egyedül;
 • régi barátokhoz kapcsolódni, ami gyakran a családi felelősségeik rovására ment.

Ezzel szemben a sikeres párokat nagyobb arányban jellemzik az alábbiak:

 • minőségi időt töltenek együtt;
 • a közös jövőjüket tervezgetik;
 • a céljaikra fókuszálnak;
 • új hobbikat próbálnak ki; 
 • edzenek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

A fentiek jó eséllyel egymást gerjesztő folyamatok egy párkapcsolatban. Ha elkerülni igyekeztek a konfliktusokat, próbáltok inkább külön utakon járni, a megoldatlan problémák éket vernek közétek, és tovább távolodtok egymástól. Ha viszont pozitív spirálba kerültök, akkor az új közös élmények, a célok teljesítésében elért részsikerek, egymás motiválása olyan légkört teremthet, amelyet erőforrásként tudtok használni ebben a nehéz időszakban. Ha pedig olyan nehézségekkel szembesültök, amelyeket a meglévő eszközeitekkel nem tudtok kezelni, és van rá anyagi lehetőségetek, kérjétek szakember segítségét. Ez sosem szégyen, krízis esetén meg pláne jól jön a külső támogatás. Ráadásul az ön- és társismeretetek növelésével, a kommunikációtok fejlesztésével az egymáshoz való kapcsolódás olyan új minőségeit fedezhetitek fel, amelyek a járvány lezárultával is hozzájárulnak a közös növekedéshez.

Oszd meg másokkal is!
Mustra