Jó tanácsok magányosan közlekedő nőknek

street-nightNőként egyedül éjszaka az utcán –  félelmetes. De nem jobb a helyzet a hajnali órákban sem. Hogyan védheted meg magad?  Elkerülhető, hogy áldozattá válj? 

Az elkövetők elmondása alapján:

  • A nőkkel szembeni erőszakos bűntettek során az elkövetők elsősorban a hajviselet alapján szúrják ki áldozataikat. Leginkább a hosszú hajú, copfos nők érezhetik magukat veszélyben, rövid hajú áldozatokkal a kriminológia ritkábban találkozik – őket ugyanis nehéz a hajuknál fogva megragadni…
  • Ugyancsak előszeretettel választanak az elkövetők olyan áldozatot, aki épp valamivel elfoglalja magát: telefonál, a táskájában matat, stb. Ilyenkor könnyebben okoznak meglepetést a támadással, és ez a pár másodperc elég lehet tervük sikeres végrehajtásához.
  • A támadások zömmel a kora hajnali és reggeli órákban következnek be, 5 és 8 óra között, amikor viszonylag kevesen járnak az utcákon.
  • Az első számú veszélykörzet nagy bevásárlóközpontok zárt parkolóházai és egyéb mélygarázsok. Szintén kedveltek az elhagyatottabb közparkok. Az erőszakot tevők általában megpróbálják áldozataikat a lehető leggyorsabban ártalmatlanná tenni és olyan helyre szállítani, ahol nem kell félniük a lebukástól.
  • A megkérdezett erőszakos elkövetők alig 2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fegyvert használt a támadáshoz. Ennek talán az az oka, hogy a fegyver nélkül véghez vitt támadás büntetési tétele lényegesen kevesebb, mint fegyverrel ugyanez.
  • A támadók ritkán választanak olyan áldozatot, akinél esernyő vagy egyéb olyan eszköz van, amivel eredményesen védekezhetnek. Az elkövető számára kulcsfontosságú, hogy a támadás ne tartson 1-2 percnél hosszabb ideig, mert az megemeli a kockázatot.

A hajviseletén nem szívesen fog egyikünk sem változtatni, de a többi adat alapján pár óvintézkedés sokat segíthet.

Íme, hogyan kerülheted el legjobban, hogy támadás áldozatává válj:

  • Ha elhagyatott környéken jársz, menj határozottan, tűnj magabiztosnak.
  • Még ha eltévedtél is, csak akkor állj meg támpontot keresni, ha nem vagy egyedül az utcán, ha tudsz, menj be egy hotel recepciójára, ők biztosan útbaigazítanak.
  • Inkább menj a hosszabb, de biztonságosabb útvonalon.
  • A nagy táska vagy a kézben tartott esernyő többet segít, mintha a mobilodat szorongatod.

Végül, ha valami gyanús, nem szégyen bárkitől segítséget kérni, legyen az recepciós vagy egy nonstop bolt eladója. Ha minden kötél szakad, biztató, hogy támadód valószínűleg nincs felfegyverkezve, de amíg módod van rá, fuss és sikíts, ellenállni ráérsz kényszerű testközelben…

Mustra