Ez a hosszú élet titka a világ legidősebb emberei szerint

GettyImages-1173607293 (1)

A legtöbb embert foglalkoztatja a kérdés, vajon mi lehet a hosszú élet titka – az elme frissen tartásában, netán a helyes táplálkozásban, az aktív, sportos életmódban rejlik a válasz? Cikkünkből kiderül, saját bevallásuk szerint hogyan értek el százévesnél is magasabb kort a világ legidősebb emberei.

A Ranker 12 különösen hosszú életű személytől származó információkat gyűjtött össze arra vonatkozóan, szerintük minek köszönhetik jóval az átlag feletti életkorukat. Íme a kincset érő gyűjtés.

1. Tartsd frissen az elméd

Brazília csúcstartója, Alida Victoria Grubba Rudge 2016-ban 113 éves korában hunyt el: a szép kort megért hölgy egész életében rajongott a kártyajátékokért, rejtvényekért és más szellemi kihívást kínáló szórakozásokért, szerinte ennek, illetve az egészséges táplálkozásnak – például sohasem evett rántott ételeket és édességet, de mindennap megivott egy pohár száraz bort – köszönheti hosszú életét.

2. A tojás a hosszú élet titka

2017-es halálakor az olasz Emma Morano volt a legutolsó, 19. században született személy – a 117 éves korában elhunyt hölgy szép életkorát annak tudta be, hogy néhai orvosa tanácsára fiatalkorától napi három tojást megevett – kettőt nyersen reggelire, a harmadikat pedig ebédre omlett formájában.

3. Maradj szingli

Szintén a 19. század utolsó évében látta meg a napvilágot az amerikai Susannah Mushatt Jones, aki saját bevallása szerint sohasem dohányzott és az alkoholt is megvetette – azonban a 116 éves kort megért hölgy szerint hosszú életét elsősorban inkább annak köszönhette, hogy sohasem ment férjhez.

4. A rekordtartó szerint nem baj, ha cigizel és iszol

A rekordtartó Jeanne Calment
A rekordtartó Jeanne CalmentPascal Parrot / Getty Images Hungary

A világ valaha élt legidősebb embere – legalábbis akinek életkora bizonyítékokkal alátámasztható – a francia Jeanne Calment 1997 augusztusában 122 éves és 164 napos korában távozott a földi világból. A csúcstartó hölgy saját bevallása szerint 17 és 117 éves kora között rendszeresen dohányzott, mindennap ivott portói bort, és heti legalább egy kiló csokoládét elfogyasztott, ugyanakkor kifejezetten aktív életet élt, 85 éves korában kezdett vívóedzésekre járni és százéves koráig napi szinten biciklizett. Calment másik titka az olívaolaj volt, amelyet nemcsak az ételekben használt nagy mennyiségben, de bőrét is gyakran kente vele, legalábbis ezzel magyarázta életkoránál jóval fiatalosabb külsejét.

5. Kerüld a férfiakat és egyél zabkását

A 2015-ben 109 éves korában elhunyt skót Jessie Gallan szintén a szingliségre esküdött, mint állította, a férfiak csak felesleges nyűgöt jelentenek, de hosszú életét szerinte elsősorban annak köszönhette, hogy sokat sportolt, reggelire pedig mindennap megevett egy nagy tál forró zabkását.

6. Csajozz és nevess sokat

A puerto ricói Emiliano Mercado del Toro 2017-ben bekövetkezett halálakor a világ második legidősebb férfijának, egyben a legidősebb amerikai veteránnak számított (az első világháborúban szolgálta az Egyesült Államokat): a 115 éves korában elhunyt del Toro szerint a hosszú élet titka a jókedv és a pozitív életszemlélet, a rendszeres hölgytársaság és a funche nevű, tradicionális Puerto Ricó-i étel (tőkehalas kukoricadara).

7. Sör és skót whisky a nyerő kombináció

A New Jersey államból származó Agnes Fenton negyvenéves korában, egy jóindulatú tumor eltávolítását követően azt a tanácsot kapta orvosától, hogy egészsége érdekében mindennap igyon három pohár sört – a hölgy megfogadta az intelmet, sőt, minden egyes „gyógyitalt” egy kis kupicányi skót whiskyvel öblített le. Szokását több mint hetven éven keresztül megtartotta, 112 éves korában hunyt el 2017-ben.

8. A nyers halban a titok

A japán Tadzsima Nabi szintén kiérdemelte a világ legidősebb embere címét, amelyet 2017 szeptemberétől 117 éves korában bekövetkezett haláláig, 2018 áprilisáig viselt: saját bevallása szerint országa gasztrokultúrájának, elsősorban a szusinak és ramennek köszönhette hosszú életét, emellett családja társaságát is nagyra becsülte, ami nem csoda, halálakor ugyanis a hölgy 160 fős kiterjedt rokonsággal büszkélkedhetett.

9. Bacon = élet, erő, egészség?

A legutóbbi kutatások szerint a bacon korántsem annyira veszélyes, mint korábban gondolták a szakemberek – ezzel bizonyára egyetértene a texasi Pearl Cantrell, aki saját bevallása szerint baconimádatának köszönhette hosszú életét. A 2014-ben 105 éves korában elhunyt hölgy igazi fanatikusnak számított, akit egy időben az Oscar Mayer húsipari cég is felkarolt, és reklámlehetőséget szimatolva ingyen szállította neki kedvenc finomságát.

Éljen a bacon!
Éljen a bacon!nazarethman / Getty Images Hungary

10. Szénsavval a hosszú életért

A Dr. Pepper Forrest Gumpnak és hólyagjának ugyan kellemetlen pillanatokat okozott, a 2017-ben 107 évesen elhunyt Elizabeth Sullivan állítása szerint ennek az üdítőitalnak köszönhetően ért meg ilyen szép kort – a szintén texasi illetőségű hölgy, aki a Texas Rangers baseballcsapat fanatikus rajongójának számított, még reggelire, kávé helyett is Dr. Peppert fogyasztott, majd a nap során még legalább két-három dobozzal megivott kedvenc üdítőjéből.

11. A dohányzás mégiscsak hasznos?

A nepáli Batuli Lamichhane jelen cikk megjelenésekor tölti 119. évét és 238. napját a bolygón, ezzel a világ harmadik legidősebb asszonyának számít (bár születési dátumát nem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni, ezért hivatalosan nem fogadják el a rekordját) – a kivételes életkort megért hölgy általános megdöbbenésre azt állítja, hosszú életét a dohányzásnak köszönheti. Lamichhane 17 éves kora óta pöfékel, azonban nem cigarettát, hanem ébenfalevélbe tekert dohányt szív, immár több mint egy évszázada.

12. A szüzességben a titok?

A 2011-ben 108 éves korában elhunyt brit Clara Meadmore nem hétköznapi titulussal büszkélkedhetett: a sajtó „Anglia legidősebb szűz lányának” nevezte a hölgyet, aki úgy vélte, hosszú életét az önmegtartóztatásnak köszönheti – a nyugdíjas titkárnő sohasem értette, „mi a nagy szám” a szexben és a szerelemben, idejét pedig igyekezett inkább hasznosabb elfoglaltságoknak szentelni, így sohasem veszítette el ártatlanságát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra