Így befolyásolja a kapcsolatod, hogy meddig fogsz élni

GettyImages-1241531384
Juhász Marianna

Egy kiegyensúlyozott, jó párkapcsolat pozitívan hat az egészségünkre, ha boldogok vagyunk, akár tovább is élhetünk, míg egy rossz házasság meg is betegíthet. De vajon mi a titka a boldog párkapcsolatnak?

Tanulmányok bizonyítják, hogy az egyedülállók kevesebb ideig élnek, és kevésbé egészségesek, mint a boldog házasságban élők. És itt a hangsúly a kapcsolat minőségén van. Nézzük, mit kell tennünk annak érdekében, hogy egy házastársi vagy élettársi kapcsolat boldog legyen, jó hatással legyen az egészségünkre, és ezáltal az életéveinkre. 

Ne válj áldozattá!

Az otthonról hozott, gyermekkorban látott és megtapasztalt minták igen gyakran determinálják, felnőttként hogyan viselkedünk majd a saját párkapcsolatunkban. Ha azt gondoljuk, hogy egy sikeres kapcsolatért nagyon keményen meg kell dolgozni, és kőkemény áldozatokat kell hozni, sőt mi több, mindig a másik kedvében kell járni, akkor ennek vélhetően az az alapja, hogy a szüleinktől ezt láttuk, akik mindent megtettek egymásért.

Lehet-e sikeres egy kapcsolat anélkül, hogy túl sokat kellene feláldoznunk a másikért?
Lehet-e sikeres egy kapcsolat anélkül, hogy túl sokat kellene feláldoznunk a másikért?courtneyk / Getty Images Hungary

De vajon egészséges-e, ha feláldozzuk önmagunkat a partnerünkért? A másikért való áldozatvállalás nem mindig tesz jót az egészségnek, és hosszú távon még a kapcsolatra is káros lehet, ahogyan az is romboló lehet, ha visszafojtjuk, vagy elrejtjük a másik elől az érzelmeinket.

Mindennek ismeretében a kérdés már csak az, lehet-e sikeres egy kapcsolat anélkül, hogy túl sokat kellene feláldoznunk a másikért, és anélkül, hogy titkolnánk az érzelmeinket. A szakértők szerint igen, lehetséges. A boldog házasság vagy párkapcsolat sikere érdekében csupán néhány egyszerű, sokszor egyáltalán nem megerőltető lépésre van szükség. Nézzük, melyek is ezek!

A kezdetektől add önmagad

Ki vagy te valójában? Mit szeretsz igazán? Milyen álmaid vannak? Mi az, ami felbosszant? Mi a legrosszabb félelmed? Mit utálsz? – már a kapcsolat elején légy hiteles, és mutasd meg, ki is vagy valójában.

Az igazi társ elfogad olyannak, amilyen valójában vagy, és nem kell megjátszanod magad előtte. Sőt mi több, értékeli az őszinteséged.

Ha nem mutatod meg a valódi arcodat, megeshet, hogy hazugságokra épül fel a kapcsolatotok, és az évek múlásával egyre megerőltetőbb lesz elrejteni a valódi énedet, ami szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

Mutasd meg bátran, mikor mit érzel! Ne rejtsd véka alá, ha boldognak vagy szomorúnak érzed magad, és félelmeidet se titkold el. Ha dühös vagy, mondd el azt is, hogy mi bosszantott fel, mi frusztrál, mivel sértettek meg. 

Ha önmagad adod, megeshet, hogy tovább tart megtalálni a tökéletes társat, hosszú távon mégis megéri vállalni ezt a kockázatot, mert az őszinteség stabil alapot teremt.

Légy kíváncsi a másikra

Próbáld megérteni, valójában ki is a partnered, milyen volt a gyerekkora, milyen megpróbáltatásokon kellett keresztülmennie, milyen a kapcsolata a családjával. Légy kíváncsi arra, mit szeret igazán, mik az álmai, mi az, amit felbosszantja, melyek a legnagyobb félelmei.

Fontos, hogy el tudd fogadni őt olyannak, amilyen valójában.

Ha erre nem vagy képes, a boldogságotok igen rövid életű lehet, mert az emberek egy bizonyos kor után már ritkán változnak meg. Ha mind többször és többször jut eszedbe, hogy szeretnéd megváltoztatni a párodat, akkor valószínűleg nem ez a kapcsolat tesz téged boldoggá.

Tiszteld azt, hogy ő másként gondolkodik

Közhelynek tűnik, de nincs két egyforma ember. Ennek megfelelően egy kapcsolatban is mindig két különböző egyéniség találkozik, akik akkor tudnak sikeresen együttműködni, ha nemcsak tisztában vannak a különbségeikkel, hanem el is fogadják és tisztelik azokat.

Elég, ha „csak” megértitek, elfogadjátok és olyannak szeretitek egymást, amilyenek valójában vagytok
Elég, ha „csak” megértitek, elfogadjátok és olyannak szeretitek egymást, amilyenek valójában vagytokSOPA Images / Getty Images Hungary

Egy kapcsolat boldogsága nem azon múlik, hogy bizonyos kérdésekben mennyire egyezik a véleményetek vagy az álmotok, és azt sem szabad patikamérlegen mérni, hogy ki mennyi áldozatot hoz a közös életetek sikere érdekében. Elég, ha „csak” megértitek, elfogadjátok és olyannak szeretitek egymást, amilyenek valójában vagytok.

Miután nem vagytok egyformák, a gyenge pontjaitok is különbözni fognak, más bosszant téged, és más a partneredet. Ezeket is illik tiszteletben tartani, ami bizony sokszor mindkét féltől nagy erőfeszítést igényel. 

Ne feledd, egymás megértése, elfogadása és támogatása segít mindenkinek abban, hogy több lehessen, mint amire egyedül képes lenne.

Mindenre van megoldás

Válassz olyan partnert, aki nyitott arra, hogy az életeteket közösen tervezzétek meg, hogy a felmerülő problémákra közösen találjátok meg a megoldást. A gondokat soha ne söpörjétek a szőnyeg alá, soha ne odázzátok el, mert a halogatás csak fokozza a problémákat. Hidd el, mindenre lesz megoldás, ha azt közösen akarjátok.

Megeshet, hogy olyan problémával kell szembenéznetek, ami valamelyikőtöktől áldozatot követel. Ebben az esetben keressetek egy olyan kompromisszumos megoldást, amitől az, aki hátrányt szenved, nem érzi magát áldozatnak.

Minden mindennel összefügg

Egy hiteles és boldog kapcsolat soha nem arra épül, hogy mit „kell” és mit „nem szabad”. Ha felfedezzük a másikban a jót és a szépséget, sokkal bátrabban feltárja magát előttünk. Ez az őszinteség a saját titkainkra is ajtót nyithat.

Egymás valós énjének elfogadása pedig egy valóban mélyebb kapcsolatot eredményez, és minél mélyebb a kapcsolat, annál nagyobb lesz a bizalom egymás iránt.

Minél bizalmasabb egy kapcsolatod, annál szebb és stabilabb lesz. Egy szép és szilárd kapcsolat pedig alkalmas arra, hogy a partnerek kiteljesedjenek, megvalósítsák álmaikat, és valóban boldogok legyenek.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra