Ezek az emberek élnek a legnagyobb valószínűséggel 100 évig

Diósi Szilvia
GettyImages-901493090
Olvasási idő kb. 4 perc

Ahogy öregszünk, egyre több mindenre kell hangsúlyt fektetnünk, ilyen a testmozgás, a helyes táplálkozás és az orvosi ellenőrzések. Bár ezek egyértelműnek tűnnek, hogyha egészségesek akarunk maradni, de a szakértők szerint van egy meglepő tény is, ami segíthet abban, hogy 100 évig éljünk.

Stephanie Harrison 10 évig tanulmányozta a pozitív pszichológiát, többek között azt, hogy az elégedettség, a pozitivitás és a kapcsolat másokkal hogyan befolyásolja a hosszú életet. A kutatásai szerint a boldogság valójában sokkal jobban hat arra, hogy meddig élünk, mint azt gondolnánk.

Egy szakértőkből álló csapat több mint nyolcvan éven át követett különböző férfiakat, és a kutatók felfedezték, hogy a jó kapcsolatok erősen összefüggenek a fizikai egészséggel és jólléttel. Ezek a tényezők negatívan is hathatnak arra, ahogy öregszünk.

A kutatók 724 résztvevő egészségügyi adatait gyűjtötték össze a világ minden tájáról, és kétévente részletes kérdéseket tettek fel az életükről. Ellentétben azzal, amit gondolnánk, nem a karrier, a pénz, a testmozgás vagy az egészséges táplálkozás hozta meg a hosszú életet az alanyoknak, hanem kiderült, hogy a pozitív kapcsolatok boldogabbá és egészségesebbé tesznek minket, és segítenek tovább élni.

A boldogság segít abban, hogy 100 évig éljünk
A boldogság segít abban, hogy 100 évig éljünkLucy Lambriex / Getty Images Hungary

A boldogság hatással van az életünk hosszára

Egyes tanulmányok szerint a magányosság ugyanolyan veszélyes az egészségre, mint napi 15 cigaretta elszívása. A demencia, a szívbetegségek, a stroke és a korai halálozás nagyobb kockázatával jár együtt. Értelemszerűen tehát a hosszú élethez elengedhetetlen, hogy mások közelében legyünk, és szoros kapcsolatokat ápoljunk velük.

Egy másik kutatás szerint a nagyobb szociális hálóval rendelkező emberek 45%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg idő előtt, mint azok, akiknek nem volt szociális hálójuk. Általában jobb mentális, valamint szív- és érrendszeri egészséggel, immunológiai működéssel, kognitív teljesítménnyel, rugalmassággal, életelégedettséggel rendelkeztek, jobban reagáltak a stresszre is.

Hogyan helyezzük előtérbe a boldogságot?

A szakértő szerint sokan azt hiszik, hogy a boldogság egy olyan cél, amit el lehet érni: ha mindent a megfelelő módon teszünk, akkor elérjük a boldogságot, és megtapasztaljuk az örömöt vagy elégedettséget. De ez nem így működik. Az igazi boldogság abból fakad, hogy olyan életet alakítunk ki, amely hiteles, céltudatos és kapcsolódó. Nem egy végeredmény, amit el kell érni, hanem a létezés egy módja. Olyan kérdéseket érdemes feltenni magunknak, mint hogy „Hogyan bánhatnék magammal kedvesen és együttérzően?” vagy „Hogyan segíthetnék valaki másnak?” vagy „Mit tehetnék, hogy kapcsolatba kerüljek egy olyan emberrel, akit szeretek?”. Ezek a pillanatok adják az igazi boldogságot, amelyek összeadódva boldog és tartalmas életet teremtenek.

A boldogságnak gyorsan érezni fogod az előnyeit. Például a kapcsolatteremtés más emberekkel nem csak a fizikai egészségedre lesz jótékony hatással, hanem az érzelmi egészségedet is támogatja, mert segít megélni a pozitív érzelmeket. Ezek hozzájárulnak, hogy kreatívabb és rugalmasabb legyél, hogy a céljaidért dolgozz, és sikeres legyél a munkádban.

A boldogság a hosszú élet titka
A boldogság a hosszú élet titkaLuis Alvarez / Getty Images Hungary

Igazi boldogság vs. mérgező pozitivitás

A valódi boldogságot nem szabad összekeverni a toxikus pozitivitással. Az igazi pozitivitás az a gyakorlat, hogy elfogadjuk a nehéz tapasztalatainkat és érzelmeinket, és amikor csak lehet, megpróbálunk tanulni belőlük. Ha arra kényszeríted magad, hogy megtagadd az érzéseidet, vagy figyelmen kívül hagyd a nehézségeidet, az nem segít. Megértened kell őket, megbirkózni velük, és továbblépni. Ez segít abban, hogy hosszú, egészséges életet élj.

Az évtizedek alatt megváltozott mindaz, amit az öregségről gondolunk. Az alábbi cikkünkben elmondjuk, hogy milyen kortól gondolunk már valakit öregnek. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek