Az igazán boldog emberek 9 tulajdonsága

Az őszinte boldogság igazán irigyelt dolog – a legtöbben egész életükben azon fáradoznak, hogy valóban, feltételek nélkül boldognak és elégedettnek érezhessék magukat. De vajon miből tudhatod, ha tényleg sikerült elérned ezt a célt?

A boldogság nem valamiféle hihetetlen csoda, ami hirtelen az öledbe pottyan – állítja Sinem Günel életmód-tanácsadó, a Medium Personal Growth szerzője –, a legtöbb igazán boldog ember sokáig és nagy erőfeszítésekkel dolgozik azért, hogy elérje ezt az állapotot. Közhely, de igaz: boldogságodhoz te magad vagy a kulcs. Günel írásában elárulja, melyek azok a tulajdonságok, melyek a tényleg boldog embereket jellemzik – ha arra figyelsz, hogy ezeket elsajátítsd, könnyebben jutsz el a vágyott őszinte boldogsághoz.

#1 Pontosan tudják, mik a prioritásaik

Az igazán boldog emberek saját maguk irányítják az életüket, tudják, mikor mit kell tenni, nem mások hívó szavára vagy irányító parancsára cselekszenek. Sokan azonnal ugranak, amikor csörög a telefon, csapot-papot, gyakran fontosabb dolgaikat otthagyják, hogy válaszoljanak, ha pedig elmulasztanak válaszolni, egész nap azon idegeskednek, miért nem reagáltak, vajon milyen következményei lesznek a dolognak.

A kiegyensúlyozott, boldog emberek nem emésztik magukat ilyesmi miatt: ha fontosnak érzik a hívást, válaszolnak, ha nem, akkor elteszik későbbre a dolgot, esetleg egyáltalán nem reagálnak – hiszen ők pontosan tudják, mik a prioritásaik. A legfontosabb tanulság: ne hagyd, hogy külső erők irányítsák a belső világodat.

#2 Ködös elképzelések helyett pontos tervek

A céljaidat akkor éred el, ha konkrét terved van, melyet meg is valósítasz – az ígéretek, homályos elképzelések nem működnek. Sokkal könnyebb megfoghatatlan, homályos ígéreteket mormolgatni – például „ezentúl jobb szülő leszek”, „a jövőben nem eszem annyit” –, mint tényleges célokat kitűzni magad elé és dolgoznod azon, hogy elérd őket. Akik igazán boldogok, nem az álmok és a „holnap talán lesz valami” álomvilágában élnek, hanem pontosan tudják, mit kell elérniük holnap, majd a következő nap és így tovább.

A boldog emberek nyugodtak és türelmesek.
A boldog emberek nyugodtak és türelmesek.Kathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Készíts magadnak pontos akciótervet, szedd pontokba, hogyan lehetsz boldogabb: mindennap öt perc meditáció, nem viszed magaddal a telefonod a fürdőszobába, ügyelsz az otthonod tisztaságára, mindennap beszélsz egy ismerősöddel vagy családtagoddal, s a többi.

#3 Csendben tudnak maradni

Mindnyájan ismerünk olyan embert, aki megállás nélkül csak beszél, még akkor is, ha nincs igazán mondanivalója. Próbál a társaság középpontja maradni, de idővel inkább idegesítővé válik az állandó közbeszólása. A túlzóan extrovertált emberek feltűnési viszketegsége gyakran saját belső bizonytalanságukból ered – aki tényleg, őszintén boldog és elégedett, nem törekszik arra, hogy másokat elnyomjon egy társaságban, tudja, mikor érdemes beszélni, és mikor jobb csendben maradni és figyelni a többiekre.

#4 Megbíznak a saját ítéletükben

A bizonytalan emberek hosszasan agyalnak egy-egy döntésen, és addig rágják magukat a dolgon, amíg jóval bonyolultabbá nem teszik az ügyet, mint eredetileg volt. A boldog emberek ellenben megbíznak a saját belső hangjukban, a saját ítéletükben és ösztöneikben, ezért nem esik nehezükre döntést hozni – még akkor sem, ha lehetséges, hogy rossz döntés születik.

#5 Optimisták

A kitartó munkának vagy épp a szerencsének (esetleg a kettő kombinációjának) köszönhetően sikerült megvalósítanod, amit elterveztél, a dolgok a lehető legjobban alakultak számodra, látszólag minden tökéletes – ahelyett azonban, hogy élveznéd sikered gyümölcsét, rögtön aggódni kezdesz: mindez túl szép, hogy igaz legyen, mi lehet a csapda a háttérben, milyen csapás következik? Ez a pesszimista, gyanakvó, a kákán is csomót kereső hozzáállás könnyen és gyorsan megöli a boldogságod. Úgy gondolod, a világ tele van rossz dolgokkal, a sok csalódás és negatív tapasztalat után pedig azt hiszed, nem is történhetnek veled igazán jó dolgok – ez azonban nem igaz.

A boldog emberek elfogadják a boldogságukat, hisznek saját magukban, elhiszik, hogy képesek sikereket elérni, hogy őket is érhetik pozitív dolgok.

#6 A társas kapcsolatok és nem a pénz boldogítja őket

A pénz természetesen sokat számít az életben – nem mindegy, tudod-e fizetni a lakbért, félre tudsz-e tenni, van-e elegendő pénzed ételre, ruhára –, egy bizonyos szinten túl azonban sokkal fontosabb, hogy meg tudod-e osztani másokkal az életed, mintsem az, hogy milyen anyagi körülmények között élsz. Az ember evolúciós alapon társas lény, akinek létszükséglete a másokhoz való kötődés: a leggazdagabb ember sem boldog, ha magányos. Azok, akik folyton a vagyonukkal és az épp megvásárolt dolgaikkal hencegnek, miközben egy szót sem ejtenek az emberi kapcsolataikról, boldogtalanságukat próbálják anyagiakkal kompenzálni. Az őszintén boldog embereknek erre nincs szükségük.

Az ember társas lény.
Az ember társas lény.Lucy Lambriex / Getty Images Hungary

#7 A boldogság nem külsőségekben mutatkozik meg

Sokan azt hiszik, az Instagramon mosolygó, folyamatosan pózoló, magukat tökéletesnek beállítani próbáló sztárok élete maga a boldogság – pedig a látszat nagyon is megtévesztő. Az igazi, őszinte boldogság nem a külsőségekben mutatkozik meg: nem szükséges állandóan vigyorognod és idillikus fotókkal bizonygatnod, hogy boldog vagy, ugyanis a boldogságot belül, magadban érzed. Nem véletlen, hogy a statisztikák szerint az északi országok lakói a legboldogabbak, legelégedettebbek a világon, pedig a finnekről, dánokról inkább a visszafogottság és nem a harsány, állandóan bulizós életmód jut eszünkbe.

#8 Minél több energiád van, annál boldogabb lehetsz

Amikor boldog vagy, gyakran majd kicsattansz az energiától, a dolog azonban fordítva is összefüggést mutat: minél több energiád van, annál többet tudsz olyan dolgokkal foglalkozni – például társaságba járni, edzeni, hasznos hobbikkal tölteni az időd –, amelyek boldoggá tesznek. Érdemes néhány egyszerű módszerrel energizálnod magad a mindennapokban: feküdj le korábban (és aludj többet), naponta sétálj egyet, tegyél rendet otthon vagy a munkahelyeden, járj le edzeni, s a többi. Ne hagyd, hogy a fáradtság a boldogságod útjába álljon.

#9 A pénz és a boldogság összefügg, de nem úgy

A pénz és a boldogság valóban összefügg – azonban nem úgy, ahogyan elsőre gondolnád. Nem tudsz a boltban boldogságot venni, de képes vagy úgy bánni a pénzeddel, hogy megteremtsd a vágyott boldogsághoz szükséges stabil anyagi helyzetet. Ha nem szórod el a megkeresett pénzedet, hanem félreteszed, befekteted, nem kell folyton azon aggódnod, vajon másnap lesz-e mit a tejbe aprítani, így sokkal önfeledtebben élvezheted a sikereid gyümölcsét. A pénz önmagában nem ok a boldogságra, de segítségével könnyebben juthatsz el hozzá – az igazán elégedett emberek ezt is jól tudják.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra