Hogyan bírjuk ki a telet? 7 tipp befordulás ellen

GettyImages-1129211949

Beléptünk a tél első hónapjába. A nappalok egyre szürkébbek és rövidebbek, az idő egyre hidegebb, de persze a mesebeli hóesés egyelőre sehol.

És ha mindez nem lenne elég, a járvány is újra bekeményített, időről időre, kisebb-nagyobb mértékben bezártságra kárhoztatva minket. Hogyan bírjuk ki mégis? Ehhez hoztunk tippeket.

1. Aludjunk

Ha teheted, iktass be a héten legalább egy estét, amikor tudatosan korábban fekszel. Vagy legalább egy hétvégi délutáni sziesztát. A mai ember egyik fő problémája, hogy folyton a pihenés rovására próbál mindent megcsinálni: a munkát, a házimunkát, az egyéb elintéznivalókat. Szabjunk határt ennek, és ha már a korai sötétedés úgyis pihenésre hívogat, engedjünk a csábításnak.

2. Mozogjunk

Esetleges karantén idején a lakásban is számos módon lehet mozogni, de azért nyugodtan menjünk a szabadba is. Elindulni nehéz csak ebben az időben – ha kint vagyunk, már megy a mozgás. Nem is kell rögtön a maratoni futásra gondolni, egy-egy kiadós séta a friss téli levegőn csodákat tesz.

Az otthoni mozgás is jót tesz a befordulás ellen
Az otthoni mozgás is jót tesz a befordulás ellenWillie B. Thomas / Getty Images Hungary

3. Társasozzunk

Szalad az idő, ha játszunk. A társasjáték mindig feltölt, kikapcsol. Lehet, hogy néha nehéz kiszakadni a hétköznapokból, és elővenni a gyermekibb, játékosabb énünket, de mindig megéri. Arról nem is beszélve, hogy a társasozás remek program, ha olyanokkal találkozunk, akikkel egyébként nehézkesebb lenne közös beszédtémákat találni.

4. Olvassunk

Azt nem is kell mondani, az olvasás miért jó, de azt talán érdemes kihangsúlyozni, hogy a lefekvés előtti olvasás a könnyebb és pihentetőbb alváshoz is hozzájárul. A különböző közösségi oldalak hírfolyamának görgetése helyett kuckózzunk be egy jó sztorival és egy meleg takaróval a kanapé sarkába az olvasólámpa alá – lélekemelő érzés lesz.

5. Igyunk forró italokat

Nemcsak fizikailag, de lelkileg is fel tudnak melegíteni télen a különböző forró italok, és nem is feltétlenül az alkoholosakra gondolunk. Persze a forralt bor kihagyhatatlan eleme a karácsonyi szezonnak, de ne becsüld le a különleges téli ízekkel felturbózott teákat vagy forró csokikat se.

Az olvasás mindig jó a léleknek, de télen különösen
Az olvasás mindig jó a léleknek, de télen különösenKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

6. Hordjunk színes kiegészítőket

A szürke téli időt remekül feldobhatod egy-egy színes sállal, sapkával vagy kesztyűvel. A színek bizonyítottan jó hatással vannak a hangulatunkra, különösen, ha magunkon hordjuk őket – a profibbak egyenesen a színtípusuknak megfelelően. Ha ez megvan, a lakásodat is feldobhatod néhány új színes díszpárnával vagy terítővel.

7. Tervezzük meg a nyarat

Igen, igen, messze van még a nyár, de ha már nagyon befordulnánk, érdemes arra gondolni, hogy a napsütés is el fog jönni egyszer. Nem ciki, ha már most megtervezed, mit fogsz csinálni következő nyáron. Keress úti célokat a nyaraláshoz, írj bakancslistát, olvass útikönyveket vagy blogokat. Jó érzés akár csak álmodozni erről, ami egyúttal az első lépés a megvalósításhoz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra