A barna ötven árnyalata – Harc a hiperpigmentáció ellen

Tavaly tavasszal bukkantak fel az arcomon. A barna, szabálytalan, apró foltok csipkeszerűen terítették be a homlokom felső harmadát és a halántékomat. Később megjelent néhány pötty az orrnyergemen és az államon is. Először valami örökletes dologra gondoltam, ugyanis gyerekkoromban a nagymamám bőrén láttam hasonlót. Csak később tudtam meg, hogy esetemben hiperpigmentációról van szó.

Még mielőtt szembesültem volna a diagnózissal, öngyógyításba kezdtem: citrom levével dörzsöltem be a homlokom, és biztos, ami biztos alapon szódabikarbónát is tettem rá. Húsz perc múlva lemostam a kutyulékot, és konstatáltam, hogy a foltok gyakorlatilag kinevették a házi praktikámat (de legalább a homlokomat vörösre csípte a citromsav). Másnap vettem epret és ananászt, mert azt olvastam az interneten, hogy ha a húsukkal bedörzsöljük a foltokat, azok jelentős mértékben halványodhatnak. Miután ez sem vált be, kövirózsa habkrémet, majd oxigénes fehérítő krémet vittem fel az arcomra, ezt követően pedig tormás gélt, de még mindig ott éktelenkedtek a barna „csipkék”, amitől azt a benyomást keltettem, mintha koszos lennék. A sírás határán álltam, az önbizalmam darabjaira hullott.

Egy barátnőm unszolására vettem a patikában két, kifejezetten hiperpigmentációra ajánlott, elképesztően drága arckrémet, de nem hoztak átütő eredményt. Beláttam, hogy ide szakember kell, és nem halogathatom tovább a bőrgyógyászt. A kerületi szakrendelőben szemügyre vett a doktornő, és közölte, hogy ez bizony menopauza. Erre én vérig sértődtem és azt kiabáltam az arcába, hogy az nem lehet, hiszen én még csak 34 éves vagyok, fitt és flott, fürge és feszes, valamint tájékoztattam, hogy a body shaming korában csakis ő húzhatja a rövidebbet. Kis híján elbőgtem magam, de még időben sikerült kiviharzanom a rendelőből.

Egy héttel később bejelentkezem egy másik bőrgyógyászhoz, ezúttal magánrendelésre, itt tudtam meg, hogy hiperpigmentációval állok szemben. (A két szakorvosi látogatás között azért telt el egy hét, mert menopauzafóbia miatt pszichológus segítségét kellett kérnem). Az orvosom olyan nappali krémet és a bőrszínemhez illő folyékony alapozót ajánlott, melyek thiamidolt tartalmaznak. Ez az összetevő a hiperpigmentáció kiváltó okára hat: csökkenti a melanintermelést. Két héttel később örömmel nyugtáztam, hogy halványodtak a foltok, alapozó felvitele után pedig már szinte láthatatlanok.

Hiperpigmentáció – amikor a bőr védekezik

 „A hiperpigmentációt, vagyis az arcbőrön megjelenő sötét foltokat számtalan tényező kiválthatja, ilyen a szennyezett légkör, a túlzott napsugárzás, az idő múlása, a várandósság, bőrsérülések, a hormonális egyensúly felborulása, a genetikai hajlam, az Addison-kór vagy a hematokrózis (verejtékvér) – avatott be dr. Borbola Kinga bőrgyógyász-kozmetológus, majd hozzátette: – Ha túl sokat tartózkodunk napon vagy szoláriumban, a bőr elkezd védekezni, és a napfény UV-sugarainak hatására elindul a melanintermelés, ami azzal jár, hogy a melanintartalmú sejtek »befestik« a bőr legfelső rétegét, tehát a melaninnak köszönhetjük a nyári barnaságot. Előfordul azonban, hogy néhány melanocita nem áll le a termeléssel, és folyamatosan nagy mennyiségű melanint állít elő – ekkor keletkeznek azok a bizonyos sötét foltok (hiperpigmentáció), melyeknek több formáját ismerjük, beleértve a melazmát és a napfoltokat. Hiperpigmentáció a szeplő is, melynek kialakulása már egészen fiatal korban megfigyelhető, de főként a nyári, napfényes hónapokban jelentkezik látványosan a fedetlen bőrfelületeken.”

Házi praktikákkal inkább ne próbálkozzunk
Házi praktikákkal inkább ne próbálkozzunkVlg / Getty Images Hungary

A foltok a szeplőhöz hasonló, de annál nagyobb kiterjedésűek, összefüggőek is lehetnek és főként hormonális változásra reagálnak. Leggyakrabban kismamák tapasztalhatják megjelenésüket a terhesség során, de ugyanúgy jellemző fogamzásgátlót szedő nőknél és hormontartalmú gyógyszereket szedők esetében is. Ezek a foltok zömmel teljesen ártalmatlanok, és az esetek túlnyomó többségében mindössze esztétikai szempontból okoznak problémát, mivel gyakran a látható helyeken, az arcon és a kézfejen alakulnak ki.

A bőrgyógyász egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy sminkben napozni, szoláriumozni tilos, ugyanis az arc- és szemfestékek olyan reakcióba lépnek a nappal, ami egészen biztosan foltosodáshoz vezet.

Pigmentfolt eltávolítása házilag, avagy miért hagyjuk inkább szakértőre?

A világhálón rengeteg házi megoldást ígérnek pigmentfoltok eltüntetésére. Jobb esetben nem érünk el velük semmilyen látható változást, rosszabb esetben azonban sokat ronthatunk bőrünk állapotán. A citromlé olyan súlyos károsodást okozhat, ami után az arcbőr hegesedéssel tud csak gyógyulni – figyelmeztet a bőrgyógyász. Ha meg szeretnénk szabadulni a sötét foltoktól, keressünk fel erre specializálódott lézercentrumot vagy kozmetikust! A lézeres kezelés során a bőrbe hatoló több száz lézerfénynyaláb a felszíni és mélyebb rétegekből is képes eltüntetni (szétbontani) a hiperpigmentált sejteket, közben gyógyulásra, regenerálódásra készteti a bőrfelületet, így gyorsan újraképződik a hámréteg. A gyümölcssavas hámlasztás első lépése, hogy a bőr legfelső rétegét bekenik egy speciális anyaggal, majd a savkomponenst ultrahang segítségével juttatják a bőr mély rétegeibe. Célszerű a beavatkozást a fényszegényebb hónapokra időzíteni, hiszen bizonyos bőrgyógyászati készítmények fényérzékennyé tehetik a bőrt. A hiperpigmentációra hajlamos egyének a beavatkozások után is kerüljék a szoláriumot és a napot. 

Mentsd a bőröd!

A bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy bár a napfénynek sokféle jótékony hatása van (javítja kedélyállapotunkat, vérnyomáscsökkentő, erősíti a csontokat, és segíti a minőségi alvást), nem árt ésszel napfürdőzni. Már az első tavaszi napsugarak megjelenésekor széles spektrumú fényvédő termékeket kell használni, hiszen ha valaki nem vigyáz kellően, a sötét foltok – a folteltávolító kezelések ellenére – bármikor újra kialakulhatnak.

„Ha valaki mindenáron szoláriumozni szeretne, tegye azt háromhetente 6-8 percre, és lehetőleg takarja le egy kendővel az arcát. Az UV-sugárzás ellen a legjobbak a 20-asnál magasabb fényvédő faktorú krémek. A nagyon fehér bőrűek csak 50+-os naptejjel merészkedjenek ki, a sötétebb bőrtípusúak, akiknek már valamelyest lebarnult a bőrük, 10-15-20 faktoros krémmel kenjék magukat, a nagyon fehér bőrű, szőke, világos szemű egyének pedig tartózkodjanak a napozástól” – tanácsolja dr. Borbola Kinga.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra