Jönnek a hideg napok? Nem baj! Ez a hűvös időjárás 10 meglepő egészségügyi előnye

GettyImages-1333080724

A hideg idő beköszöntével különböző kellemetlen tünetekkel járó betegségek is megjelennek: az őszi-téli hőmérséklet előidézhet fokozott könnyezést, orrfolyást, nehézlégzést, izomgyengeséget, korlátozott mozgást, de okozhatja az ízületek duzzadását és megmerevedését is. A hideg kiszárítja a bőrt, ami viszkethet, begyulladhat, hámlani kezdhet, de akár zsibbadás és fájdalom is jelentkezhet. Ennyit az apokaliptikus hatásokról, és ha már eléggé rettegsz, lássuk a következő hónapokban érkező hűvös idő előnyeit!

Amit rendszeresen hallunk a közelgő hideg napok kapcsán, hogy amint beköszöntenek, azonnal kezdjük el a réteges öltözködést, és akár vitaminokkal pótoljuk az ősszel talán ritkábban fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket. Az extrém fagyok kivételével a hidegben ajánlott mozogni, az ugyanis javítja a keringést.

Az esetlegesen kihűlt testrészeket nem szabad dörzsölni, inkább langyos vízzel érdemes felmelegíteni. Az alkohol viszont kerülendő, mert az fokozza a hőleadást, kitágítja az ereket, és egyáltalán nincs melegebb akkor, maximum nem veszel róla tudomást.

Mindezeken túl azért akad néhány olyan információ is, amiket nem biztos, hogy tudtál a hideg napokról, ráadásul ezek elsősorban azoknak az előnyeit veszik sorra. Már mutatjuk is a legfontosabbakat!

A hideg időjárás 10 meglepő egészségügyi előnye

Kutatások azt mutatják, hogy a hidegebb hónapokban itthon maradni és nem a meleg tájakon élvezni a rezsimentes, gondtalan életet akár egészségügyi előnyökkel járhat. Ha hideg van, a szervezetnek keményebben kell dolgoznia, hogy fenntartsa maghőmérsékletét – és ennek eredményeként több kalóriát égethet el. A hidegebb hőmérséklet ráadásul segíthet az allergiák és a gyulladások csökkentésében is.

1. A hűvösebb idő feldobja az agyat

A hidegebb hőmérséklet segít az embereknek tisztábban gondolkodni. A kutatások azt mutatják, hogy az emberek jobban végzik el a feladatokat, ha a helyiség hőmérséklete hűvösebb, mint amikor melegebb. Más kutatások azt mutatják, hogy az emberek nyáron kevésbé hajlamosak kognitív problémákkal jól megküzdeni, mint télen. Ehhez talán kutatás sem kellett, mindannyian emlékszünk a kánikulában telt napokra, amikor az agyunk talán egy kicsit tompább, mint egy friss tavaszi vagy őszi napon.

2. Segíthet a kalóriák elégetésében

Ha hideg van, a szervezet keményebben dolgozik, hogy fenntartsa a hőmérsékletét.

„Testünk jelentős mennyiségű energiát használ fel a melegen tartásra, amikor hidegben vagyunk” – magyarázza Stacy Tucker egészségügyi szakértő, aki hozzátette: ennek köszönhetően egy kicsit több kalóriát égethetünk el ebben az időszakban.

3. Növeli a barna zsírt

A legtöbb zsírféle az emberben világos színű, míg a barna zsírt a mitokondriumokban gazdag zsírsejtek alkotják, amelyek energiát égetnek, és hőt termelnek a szervezetben.

„Korábban azt hitték, hogy csak a csecsemőknél van barna zsír, egy tanulmány azonban úgy találta, hogy a felnőtteknél is akad belőle, és az alacsonyabb testtömegindexű embereknél magasabb az aránya” – magyarázza Tucker. Kutatások kimutatták, hogy amikor a férfiak hűvösebbnek vannak kitéve, megnövekszik a barna zsír mennyisége, és ennek megfelelően felpörög az anyagcseréjük.  

Társaságban még egészségesebb
Társaságban még egészségesebbAleksandar Jankovic / Getty Images Hungary

4. Javítja az allergiások állapotát

Hideg és havas időben gyakorlatilag nincs pollen, így kültéri allergiák esetén még jobban is érezheted magad szabadban sétálás és egyéb mozgás során. Ha azonban valakinek beltéri allergiája van, akkor a hideg nem a barátja, mert a penészgomba- és poratka-allergia télen még rosszabb lehet, egyszerűen azért, mert több időt töltünk beltérben.

5. Fura, de igaz: a hideg egy kissé enyhítheti a gyulladásokat

Ugye, te is tudod, miért használnak jeges csomagokat a sérülések utáni duzzanat és fájdalom csökkentésére? Télen minden érintett észreveheti, hogy ízületei kevésbé duzzadnak vagy puffadnak, mert a hideg levegő természetes módon egy kicsit csökkenti a gyulladást – magyarázza Tucker. A problémát ugyan nem oldja meg, de a tüneteket enyhíti valamennyire. 

6. Csökkentheti egyes betegségek kockázatát

Naná, hogy nagyobb eséllyel fogsz megfázni, de ma már azt is tudjuk, hogy több betegség és vírus is jobban terjed a melegebb időben. Ennek az az oka, hogy a bosszantó szúnyogok télen hibernálnak, ami a szúnyogok által terjesztett betegségek, köztük a Zika, a nyugat-nílusi vírus, a dengue-láz és a malária számának csökkenését jelenti a téli szezonban. Már a szúnyogok eltűnése miatt megéri a tél, és ha még egypár betegség is megy velük, az tényleg segít egy kicsit jobban várni a január közepét. 

7. Jobban fogsz aludni

A test maghőmérséklete természetes módon csökken, amikor aludni próbálunk; ez a folyamat akár két órát is igénybe vehet a nyári melegben, ám télen sokkal gyorsabb, mondja Tucker. Ráadásul a rövidebb napok egyik előnye a sötétebb reggelek, így sötétítő nélkül is tovább alhatsz. Ha a hálószobád hőmérséklete hűvösebb, akkor több kalóriát is égethetsz el.

Sporttal kombinálva a legjobb ötlet
Sporttal kombinálva a legjobb ötletDougal Waters / Getty Images Hungary

8. Segíthet a fertőzések leküzdésében

Tanulmányok kimutatták, hogy az emberi immunrendszer aktiválódhat, ha hidegnek van kitéve, és ez növeli valakinek a fertőzésekkel szembeni leküzdési képességét – magyarázza a szakember.

9. Egy kicsit megfiatalíthatja a bőrt

A mérsékelten hideg hőmérséklet jót tehet a bőr egészségének, mert ilyenkor az erek kevésbé hajlamosak a kipirosodásra és duzzadásra a véráramlás csökkenése következtében – folytatta Tucker. Ráadásul télen kevesebb olajat és faggyút termelsz, így kevesebb pattanásod lesz ebben az időszakban. 

10. A szíved is megköszönné, ha képes lenne rá

A hideg időjárás valójában jót tehet a szívnek, főleg, ha felkészítjük a szabadban végzett téli edzésre.

A hideg időjárás szórakoztató és kihívást jelentő tevékenységgé teszi az edzést, és a szívnek több oxigéndús vért kell pumpálnia, hogy ne csak kompenzálja a tevékenységet, hanem elég meleg hőmérsékletet tartson fenn ahhoz, hogy szervezetünk egyensúlyban maradjon, és elkerüljük az esetleges kockázatokat, amik a hőmérséklet csökkenésével járnának. Mi több, „a téli edzés erősebbé teszi a szívizmokat” – magyarázza Tucker. Ha azonban valakinek szívbetegsége van, legyen óvatos, amikor hideg időben a szabadban edz, számára már érdemes egy orvosi konzultációt beiktatni a lehetséges kockázatokról.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra