6 téma, ami nem lehet tabu a házasság előtt: neked melyik a legfontosabb?

GettyImages-1327358895
Malina Adrienn

Az egyik legromantikusabb pillanat egy pár életében, amikor úgy döntenek, hogy összeházasodnak. Hogy a boldogságuk tartós legyen, nemcsak a jelennek kell tökéletesnek lenni, hanem a jövőre is gondolni kell. Ezen segíthettek úgy, ha már az esküvő előtt tisztázzátok azokat a dolgokat, melyek később akár komoly nézeteltéréseket okozhatnak.

1. Közös jövőkép

Az egyik legfontosabb téma, ami nagyon sok mindent foglal magában. Karrier, család, ház, kutya, macska, egyebek. Sokan megrémülnek attól, hogy hogyan kezdjenek hozzá egy ilyen beszélgetéshez.

A legegyszerűbb módja, ha egyik este megkérdezed a párodtól, hogy miként látja magát és persze kettőtöket 5, 10 esetleg 20 év múlva.

Ha ezek az információk megvannak egymásról, és még egyeznek is a céljaitok, akkor nagyszerű kiindulási alappal rendelkeztek.

2. Helyek az ágyban

Az ágy jobb és bal oldala már biztos, hogy mind a kettőtöknek adott, ennek ellenére lehet kérdés az ágy. A társadalmi elvárás az, hogy egy pár, főleg, ha már házas, egy ágyban aludjon. Ám, bizonyos esetekben az együttalvás akár még káros is lehet.

Az ágy jobb vagy bal oldala a tied?
Az ágy jobb vagy bal oldala a tied?Willie B. Thomas / Getty Images Hungary

Horkolás, nyugtalan lábak, eltérő időbeosztás és a személyes tér iránti igény, csak néhány ok arra, ha a párok úgy döntenek, hogy külön alszanak. Felmérések szerint egyre gyakoribb válási ok a nem megfelelő alvás. Ez abból ered, hogy a párok akkor is ragaszkodnak a közös ágyhoz, ha tudják, mindez feszültséghez vezet.

3. Mennyit engedtek egymásnak

Ma már az is kérdés lehet, hogy nyitott vagy monogám kapcsolatot terveztek. A monogámiának is van több típusa, és nem árt tisztázni, hogy mit szabad, és mit nem. 

Belefér-e a flört, a csók, esetleg még a szex is érzelmek nélkül? Nehéz ezen átlendülni, de kezdhetitek viccesen.

Mindenki állítsa össze a saját hírességek listáját. Vagyis, ha a párod Jennifer Lopezzel találkozik, te szemet hunysz felette, és persze fordítva. Ő sem akadna ki, ha Brad Pitt megcsókolna… Innen pedig már át lehet vezetni a témát a hétköznapi helyzetekre is.

4. Szexuális határok

Egy kapcsolat kezdetén, amikor még a kémia ural mindent, nem kérdés, hogy bőven van összebújás. Ám idővel ez megkopik, és mások lesznek az igények is. Persze nem lehet előre megbeszélni, hogy „Édesem, majd 5 év múlva már csak heti egyszer fekszünk le egymással, rendben lesz így?” De azt nem árt tisztázni, hogy ki hogyan viszonyul a szexhez. Voltak-e rossz, esetleg traumatikus élmények. Beszéljétek ki, hogy biztonságban érezzétek magatokat egymás mellett.

Az anyagiak se számítsanak tabunak
Az anyagiak se számítsanak tabunakJozsef Zoltan Varga / Getty Images Hungary

5. Közös vagy külön bankszámla

Akármennyire nehéz, az anyagiakról is beszélni kell. Nemcsak az a kérdés, hogy mennyi lesz, hanem az is, hogy mennyi volt, vagy épp mennyi van. Tudni kell adósságról, hitelről és a közös vagy külön bankszámla is megbeszélés tárgya lehet, anélkül, hogy viták vagy titkok öveznék.

6. Napi kommunikáció

Sok pár úgy gondolja, hogy a házastársával egész nap kötelezőnek kell lennie a folyamatos kapcsolattartásnak. Ez azonban nem szükséges, sőt néha kifejezetten nehézkessé válhat. Attól, hogy nem írsz, vagy nem hívod mindig, még tudja, hogy gondolsz rá, és valószínűleg ő is ugyanezt teszi. El kell fogadni, ha a másik munkája épp több elfoglaltsággal jár, vagy egészen más ritmusban dolgozik. Mindig jelezzétek egymásnak, és ha kell, alakítsatok ki új szokásokat, amit mind a ketten elfogadtok.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra