18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Jóval kevesebb orgazmusuk van a nőknek, mint ahogy azt a férfiak hiszik

A női orgazmus, még ha az elmúlt évtizedekben egyre többet és többet foglalkoznak is vele, továbbra is sok szempontból misztérium: azt például, hogy megtörtént-e, csak és kizárólag az érintett nő tudja, partnere maximum következtethet rá. Nyílt és őszinte kommunikáció esetén az orgazmus elmaradásáról a partner is tudomást szerez, más esetben viszont színlelés vagy a figyelmetlenség okoz fals hiedelmeket.

Hogy mennyire tévesek a női orgazmus számáról alkotott elképzelések? Nagyon. Úgy tűnik ugyanis, hogy a férfiak jelentősen túlbecsülik női partnerük orgazmusainak számát.

Mit mondanak a nők?

A női orgazmus kérdésével – hosszú évtizedek lemaradása után – az utóbbi időben viszonylag sok tanulmány foglalkozott, ugyanakkor a különböző önbevalláson alapuló, a női öröm gyakoriságával kapcsolatos vizsgálatok egymástól jelentősen eltérő, sőt sok esetben akár egymással ellentétes eredményeket hoznak ki. Mi lehet az oka a nagy eltérésnek? 

Valószínűleg az, hogy ebben a témakörben kulcsfontosságú, hogy a kérdést pontosan hogyan fogalmazzák meg. 2017-ben, a Archives of Sexual Behavior című szaklapban fontos kutatási eredményeket közöltek a női orgazmus gyakoriságával kapcsolatban. Az itt bemutatott kutatásból szembeötlik az is, milyen nagy jelentősége lehet a szabatos kérdésfeltevésnek. A vizsgálatban több mint 1400 nőnek tettek fel három kérdést. Mindegyik arra vonatkozott, hogy szex közben milyen gyakorisággal van orgazmusuk, ugyanakkor különböztek abban a tekintetben, hogy számításba vették-e az orgazmus szempontjából az ingerlés fajtáját is. 

Nem mindegy, hogy csak hüvelyi vagy csiklóingerlés is történik-e

Az egyik kérdésben általánosságban firtatták, milyen gyakran (az esetek hány százalékában) van orgazmusuk a nőknek (heteroszexuális) szex közben. A másik kérdés úgy hangzott, hogy milyen gyakran van orgazmusuk akkor, ha szex közben kizárólag hüvelyi ingerlés történik, a harmadik pedig úgy, hogy milyen gyakran van orgazmusuk abban az esetben, ha szex közben csiklóingerlés is történik. A kérdések apró finomítása jelentős eltéréseket okozott a válaszokban is. 

Nagyon nem mindegy, hogy fog folytatódni.
Nagyon nem mindegy, hogy fog folytatódni.AleksandarNakic / Getty Images Hungary

Amikor általánosságban kérdezték a nőket a közösülésről, akkor 22 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy sohasem él át orgazmust, ezzel szemben a szám 14 százalékra csökkent, amikor olyan együttlétről kérdezték őket, ahol csiklóingerlés is történt, és 37 százalékra emelkedett akkor, amikor kifejezetten olyan aktusról volt szó, ahol egyáltalán nem foglalkoztak ezzel a testrésszel.

Éppígy nagy különbség mutatkozott a megélt orgazmusok számával kapcsolatban. Amikor általánosságban kellett a szexre gondolniuk, a nők úgy nyilatkoztak, hogy az esetek mintegy 31–40 százalékában van orgazmusuk, viszont amikor ezt összevetették azzal, hogy milyen gyakran volt orgazmusuk, amikor a hüvelyi közösülés mellett csiklóingerlés is történt, a szám már 51–60 százalék lett. Amikor viszont olyan közösülésre gondoltak, ahol csiklóingerlés egyáltalán nem történt, az érték visszaesett 21 és 31 százalék közé.

Ezek az eredmények nemcsak arra világítanak rá, hogy bőven van még hova fejlődni orgazmusegyenlőség tekintetében, de azt is megmutatja, mi lehet az oka a különböző felmérésekben megmutatkozó jelentősebb eltéréseknek. Egyszerűen az, hogy nem pontosan ugyanazt kérdezték az egyikben, mint a másikban, márpedig a női orgazmus szempontjából a csiklónak túlzás nélkül perdöntő jelentősége van. 

És mit hisznek a férfiak? 

A női orgazmus kérdésének egy másik fontos vetülete az, hogy vajon a férfiak mit gondolnak arról, hogy milyen rendszeresen, milyen gyakorisággal van orgazmusa női partnerüknek. A fentebb említett tanulmányhoz kapcsolódóan kicsivel több mint 1500 férfit is felkértek, hogy becsüljék meg, milyen gyakran lehet orgazmusa egy nőnek olyan együttlétek során, amikor nincs csiklóingerlés, valamint olyankor, amikor ez is része az együttlétnek.

A vizsgálatból kiderült, hogy a férfiak tisztában vannak azzal, hogy a csiklóingerlés növelheti a nők orgazmusának az esélyét, hiszen úgy becsülték, hogy azokban az esetekben, amikor csiklóingerlés is történik, akkor 61–70 százalékos eséllyel lesz igazán jó a női partnernek, amikor viszont ilyen ingerlés nem történik, akkor 41–50 százalékos esélyt adtak a dolognak. Mindazonáltal, hogyha ezeket a számokat összevetjük azzal, amiket korábban a nők nyilatkoztak a saját orgazmusukról, akkor azért jól látszik, hogy a férfiak mindkét esetben erősen túlbecsülik a női orgazmus gyakoriságát. A nők által valóban megélt és a férfiak által gondolt orgazmusszám között a legnagyobb eltérés akkor mutatkozott, amikor a csiklóingerlést nem tartalmazó szexről gondolkodtak. 

De honnan is tudhatnák? 

Annak, hogy a férfiak túlbecsülik a női orgazmus gyakoriságát, messze nemcsak, de még csak nem is elsősorban a figyelmetlenségük az oka. Egy másik vizsgálatból ugyanis kiderül, hogy a nők egy része rendszeresen, többségük pedig élete során már legalább egyszer játszott meg orgazmust. A színlelt orgazmus pedig az egyik legrövidebb út a hasonló félreértésekhez. Az persze, hogy a nők miért színlelik az orgazmust, megint szerteágazó okokra vezethető vissza. A színlelés oka lehet, hogy a nő úgy érzi, az adott együttlét alatt már biztosan nem fog tudni orgazmust elérni, vagy úgy érzi, még túl sok időre lenne hozzá szüksége. Jellemző a színlelés olyan esetben is, amikor a nő számára az együttlét nem igazán élvezetes, és ezért szeretné, ha minél hamarabb vége lenne. Előfordul a színlelés akkor is, amikor a partner orgazmusa már nagyon közelinek tűnik, illetve akkor, ha a nő fél az orgazmus elmaradásának negatív következményeitől, vagy az orgazmus színlelésével az orgazmussal együtt járó pozitív következményeket szeretné átélni. 

Vagyis? 

Az, hogy egy-egy szexuális együttlét során a nőknek mekkora eséllyel van orgazmusuk, nagyban függ attól, hogy az együttlétnek része-e csiklóingerlés vagy sem, és bár erről a férfiaknak is van tudomásuk, nem minden esetben tudnak arról, hogy mekkora jelentősége van ennek. Abban, hogy a férfiak nem minden esetben vannak képben partnerük örömével, sok esetben a színlelés káros hagyománya tehet. 

 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra