Mindig hajnali 3-kor ébredsz? Ezt üzeni vele a tested

GettyImages-157729357

Bár az alvászavar hátterében számos tényező meghúzódhat – köztük szervi okok is –, gyakran előfordul, hogy elsősorban a napközben megélt stressz és a fokozott feszültség vezet nehézkes elalváshoz, éjszakai felébredéshez és forgolódáshoz, aminek egyenes következménye a kialvatlanság és a fáradtság, mely ördögi kört kialakítva csak fokozza a felmerülő okok megjelenésének intenzitását. De vajon milyen misztikus dologra utal, ha valaki gyakran felkel hajnal 3 körül? Sajnos semmilyenre, nem az ufók ébresztgetnek, és nem is a titkos szerelmed gondol rád épp egy szeánszon, valószínűleg sokkal egyszerűbb oka lesz az éjjeli kellemetlenségnek.

Ha rosszul alszol, vagy éjjel gyakran felébredsz, mielőtt gyógyszeres készítményekhez fordulnál, érdemes bevetned a gyógynövények erejét, például teák formájában. A citromfűtea és a kamilla például stresszcsökkentő, nyugtató és elalvást elősegítő hatásairól is ismert, így lefekvés előtt érdemes belőle innod egy csészével, lassan elkortyolgatva. Talán csak a kávéból ittál aznap eggyel többet, vagy épp egy kis esti meditációra és kellemes zenére van szükséged, és az egész sokkal könnyebben megy majd

De vajon mi a helyzet azokkal, akik rendszeresen felébrednek éjjel 3 óra körül?

Mindig hajnali 3-kor ébredsz? Ezt szeretné elmondani a tested a fura jelenséggel

Ha folyamatosan hajnali 3-kor ébredsz fel, az lehet egy zavaró megszokás is, de akár alvászavarra vagy egészségügyi problémára is utalhat.

Vishesh K. Kapur, a Washingtoni Egyetem alvásgyógyászati részlegének professzora elmagyarázta, miért ébredhetsz fel mindig hajnali 3-kor, és mit tehetsz, hogy ezek után újra könnyen álomba merülj. 

1. A tested így szokta meg

Egyszerű gondolat, de a professzor azt mondja, az emberek a szokások teremtményei. Ez azt jelenti, hogy ha egyszer valaki befagyaszt egy bizonyos viselkedést, akkor kihívást jelenthet megtörni. Tehát, ha egyszer valakinek volt oka hajnali 3-kor felébredni (mondjuk, éjjeli műszakban dolgozott a munkahelyén, csecsemőt gondozott, vagy épp este ivott túl sokat, és kénytelen volt felkelni éjjel), akkor a szervezete megszokhatta ezt az ébrenléti ütemtervet.

„Az a feltételezésem, hogy az agy és a test tudatában van a fontos feladatoknak, ami szükség esetén képes rendszeres ébredést okozni” – emelte ki a szakember.

2. Ilyenkor nem túl mélyen alszol

Az éjszaka folyamán az alvás különböző fázisaiban jársz. A spontán felébredés valószínűbb attól függően, hogy melyik fázisban van.

„Az alvási adósság nagy része az éjszaka első harmadában megtérül, amikor mély, nem REM-alvásban (vagyis lassú hullámú alvásban) vagyunk” – kezdte dr. Kapur.

Hozzátette: ha a szervezet megkapja, amire szüksége van, az éjszaka előrehaladtával kevesebbet fogsz aludni. Tehát hajnali 3 óra körül lehet, hogy könnyebb alvási szakaszban leszel, amit minden apróság megzavarhat. 

3. Alvási apnoéd is lehet

Az alvási apnoe – az alvászavar, amelyet légzéskimaradások jellemeznek – is oka lehet hajnali 3-as ébredésnek.

„Az alvási apnoe az éjszaka bármely szakában ébredést okozhat, de valószínűleg később fog bekövetkezni az éjszaka folyamán, mert akkor az alvás sokkal kevésbé mély” – mondja dr. Kapur. 

Az alvási apnoe légzéskimaradásainak kísérő tünetei, következményei ezek lehetnek:

 • Horkolás.
 • Zihálás, fulladás érzése.
 • Nyugtalanság alvás közben.
 • Szájszárazság vagy torokfájás ébredéskor.
 • Nappali álmosság vagy fáradtság.
 • Kognitív károsodás, például koncentrálási zavar, feledékenység vagy ingerlékenység.
 • Hangulati zavarok (depresszió vagy szorongás).
 • Éjjeli izzadás.
 • Gyakori éjszakai vizelés.
 • Szexuális diszfunkció.
 • Fejfájás.

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod az ébredés mellett, keress fel egy alvásszakértőt, aki megfelelően felméri, diagnosztizálja és kezeli majd az állapotot. A Cleveland Klinika szerint az alvási apnoe, ha nem kezelik, komoly egészségügyi problémákat idézhet elő, mint például a magas vérnyomás, a stroke, a kardiomiopátia (a szívizom megnagyobbodása), a szívelégtelenség, a cukorbetegség és a szívroham.

4. Lehet, hogy csak megöregedtél

A hajnali 3-as ébredéseid összefüggésbe hozhatók az életkoroddal is.

„Egyszerűen nem tudunk olyan sokáig aludni, ahogy öregszünk” – zárta rövidre dr. Kapur.

GettyImages-499781737
Te is mindig felébredsz? Nem vagy egyedül PeopleImages / Getty Images Hungary

Ennek az az oka, hogy az idősebbek kevesebb órát töltenek mély alvásban, és átlagosan három-négy alkalommal ébrednek fel éjjelente. 

Tovább rontja a helyzetet, hogy bizonyos alvást szabotáló problémák, mint például a gyakori vizelés, a krónikus egészségügyi problémákkal és alvászavarokkal kapcsolatos kényelmetlenség vagy fájdalom – beleértve az álmatlanságot és a nyugtalanláb-szindrómát, általában gyakoribb panaszok időseknél.

5. Túl sok alkoholt iszol (vagy keveset, de azt épp lefekvés előtt)

Míg néhány ital lefekvés előtt kezdetben segíthet ellazulni, azért mégis negatívan hat az alvásminőségedre.

„Ahogy az alkohol metabolizálódik, és szintje a szervezetben csökken, az alvás üteme egyszerűen felborul” – emelte ki dr. Kapur.

És ráadásul minél többet iszol, annál nagyobb lesz a zavar. Egy átfogó kutatás 2013-as áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a nagy adagban fogyasztott alkohol megszakíthatja, lerövidítheti az REM-alvást, és megzavarhatja a lassú hullámú alvást. De nem csak az elfogyasztott alkohol mennyisége számít. Az is lényeges, hogy mikor iszol. Egy 2019 augusztusában készült tanulmány szerint az alvás előtti négy órán belüli alkoholfogyasztástól lett csak igazán rossz minőségű az alvás.

6. A cirkadián ritmusod zavara is lehet ok

Ha valaki mindig 3-kor kel, akkor cirkadiánritmus-zavarral is küzdhet. Ez átmeneti is lehet, ám akár az öregedés, a genetika vagy egyes egészségügyi problémák által okozott krónikus állapotok is állhatnak a háttérben.

A gyakori ébredések és a rossz alvásminőség mellett a cirkadiánritmus-zavarnak egyéb tünetei is vannak, amik a következők:

 • Extrém nappali álmosság.
 • Csökkent éberség.
 • Problémák a memóriával és a döntéshozatallal.

7. Rémálmok

Olykor mindannyiunkat kizökkent a pihenésünkből egy-egy nyugtalanító álom, ám ha alvásodat folyamatosan rossz álmok zavarják meg, akkor talán rémálomzavarral kell szembenézned.

A Mayo Klinika szerint a rémálmokkal küzdő emberek éjszakánként többször is rettenetes álomképeket tapasztalhatnak, ami általában az éjszaka második felében történik. Naná, hogy felkelnek 3 óra körül.

A gyakori rossz álmok mellett a rémálomzavar jelei a következők lehetnek:

 • Jelentős szorongás a nap folyamán.
 • Koncentrációs vagy memóriaproblémák.
 • Nappali álmosság, fáradtság vagy energiaszegénység.
 • Hatékonysági problémák a munkahelyen, az iskolában vagy a szociális helyzetekben.
GettyImages-183766556
Van segítség, nem muszáj beletörődnöd Opla / Getty Images Hungary

A rémálmok ijesztőek, de nem kell egyedül eligazodnod bennük. Ha a stressz, a szorongás vagy más mentális egészségügyi probléma a kiváltó ok, keress fel egy terapeutát, aki segíthet ezen érzések feldolgozásában és jobb kezelésében, és remélhetőleg segít megállítani a rémálmokat.

Mit tehetsz az éjszakai ébredések megelőzésére?

Bár a hajnali 3 órai ébredés elkerülése nem mindig lehetséges, itt van néhány dolog, amit megtehetsz a jobb minőségű alvás érdekében:

 • Lefekvés előtt legalább három-négy órával kerüld a stimulánsokat, például a koffeint.
 • Ne szunyókálj napközben.
 • Járj el rendszeresen edzeni, de ne a lefekvés előtt három órán belül.
 • Lefekvés előtt kerüld a túl sok ingert, például erőszakos tévéműsorokat vagy számítógépes játékokat.
 • Gyakorolj relaxációs technikákat lefekvés előtt.
 • Ne nézz televíziót, és ne használd számítógépet, mobiltelefont a hálószobában.
 • Próbálj meg minden este ugyanabban az időben lefeküdni és minden reggel ugyanabban az időben ébredni.
 • Kerüld az alkoholt és a dohánytermékeket, különösen lefekvés előtt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek