Valóban káros a gyümölcscukor? Így hat a szívedre és a koleszterinszintedre

A fruktóz a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. A gyümölcscukor közepes sebességgel felszívódó szénhidrát, ami édesebb a hagyományos kristálycukornál, így ugyanolyan édes íz eléréséhez elegendő belőle kevesebb mennyiség felhasználása. De vajon egészségesebb cukoralternatíva-e a hagyományosnál?

A természetes és mesterséges cukorhelyettesítők, a nullkalóriás édesítőszerek és az egészségesnek mondott „alternatív cukrok” annyira elterjedtek és elérhetők lettek, hogy mára a mindennapjaink részévé váltak. Ugyanakkor nagyon sok esetben nem is tudjuk, pontosan mivel édesítünk, miért választjuk az adott terméket, és érdemes-e egyáltalán lecserélni a cukrot, vagy az új választottunk szinte ugyanolyan, mint elődje.

A diabétesszel, inzulinrezisztenciával élők jól tudják, hogy bizonyos gyümölcsökkel a cukortartalmuk miatt vigyázniuk kell, de nem csak náluk idézhetnek elő kellemetlen tüneteket a lédús finomságok. Viszonylag sokakat érint például az úgynevezett fruktózfelszívódási zavar is, és az érintettek gyakran anélkül élnek együtt vele, hogy tudnák, hogy pontosan mi is okozza a panaszaikat.

Egyes egészségügyi szakértők úgy vélik, hogy a fruktóz nem a legjobb döntés, akkor pedig főleg nem, ha túl sokat eszük belőle. 

A legjobb frissen, a kertből szedve
A legjobb frissen, a kertből szedvemikroman6 / Getty Images Hungary

Mi az a fruktóz?

A fruktóz egyfajta egyszerű cukor, amely az asztali cukor (szacharóz) 50%-át teszi ki. Az asztali cukor glükózból is áll, amely a szervezet sejtjeinek fő energiaforrása. A fruktózt azonban a májnak glükózzá kell alakítania, mielőtt a szervezet felhasználná. Különféle cukros édesítőszerekben is megtalálható, például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupban és az agaveszirupban. 

A finomított cukor tömeggyártása előtt az emberek ritkán fogyasztották nagy mennyiségben. Egyes édes gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak fruktózt, de aránylag kis mennyiségben. A glükóztól eltérően a fruktóz viszonylag lassú vércukorszint-emelkedést okoz. Ezért egyes egészségügyi szakemberek a fruktózt „biztonságos” édesítőszerként ajánlják a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára. 

Mások azonban attól tartanak, hogy a túlzott fruktózbevitel számos anyagcsere-rendellenességhez vezethet. 

Miért lehet egyáltalán rossz a fruktóz?

A glükózt és a fruktózt nagyon eltérően metabolizálja a szervezet. Míg a test minden sejtje felhasználhatja a glükózt, a máj az egyetlen olyan szerv, amely jelentős mennyiségben képes metabolizálni a fruktózt. Amikor az emberek magas kalória- és fruktóztartalmú étrendet fogyasztanak, a máj túlterhelődhet, és elkezdi zsírrá alakítani a bevitt fruktózt.

Sok tudós úgy véli, hogy a túlzott fruktózfogyasztás napjaink legsúlyosabb betegségeinek egyik fő mozgatórugója lehet. Ezek közé tartozik az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és még a rák is. 

A felesleges fruktóz káros hatásai

Míg a túlzott fruktózfogyasztás kétségtelenül egészségtelen, egészségügyi hatásai ellentmondásosak. 

Ha sok fruktózt fogyasztunk hozzáadott cukor formájában, az az alábbiakat okozhatja:

1. Megemelheti a VLDL-koleszterin szintjét, ami a szervek körüli zsírfelhalmozódáshoz és potenciálisan szívbetegséghez vezethet.

2. Növeli a húgysav szintjét a vérben, ami köszvényt és magas vérnyomást eredményezhet.

A káros fruktózszintet alapvetően nem érik el a gyümölcsök, de van, akinek vigyáznia kell velük
A káros fruktózszintet alapvetően nem érik el a gyümölcsök, de van, akinek vigyáznia kell velükaire images / Getty Images Hungary

3. Zsír lerakódását okozza a májban, ami potenciálisan alkoholmentes zsírmájbetegséget idézhet elő.

4. Inzulinrezisztenciát okoz, ami elhízáshoz és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

5. A túlzott fruktózfogyasztás leptinrezisztenciát eredményezhet, vagyis megzavarhatja a testzsírszabályozást, és hozzájárulhat az elhízáshoz.

Több tanulmány tehát azt sugallja, hogy érdemes mértékkel fogyasztanod, mert a magas fruktózbevitel hozzájárulhat egyes krónikus betegségek kialakulásához. Ám fontos azt is tudni, hogy mindez nem vonatkozik a gyümölcs fogyasztására. A gyümölcsök valódi élelmiszerek, alacsony kalóriatartalmúak, és sok rostot tartalmaznak, viszonylag kevés cukor mellett. Nehéz túl sokat enni belőlük, és nagyon nagy mennyiséget kell fogyasztani, hogy elérjük a káros fruktózszintet, így azokat – ha orvosod nem tiltja – bátran eheted továbbra is.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra