Ezeket a gyógyszereket csak engedéllyel viheted magaddal külföldre

Kovács Eszter
GettyImages-1088284786
Olvasási idő kb. 4 perc

A külföldre utazóknak fel kell készülniük arra, hogy magukkal tudják vinni a szükséges gyógyszereiket, ugyanis vannak olyan tabletták, melyek kiviteléhez engedély szükséges.

Nemcsak a gyógyszer típusáról, de a mennyiségéről is szakorvosi vagy gyógyszerhivatali jóváhagyás kell ahhoz egyes készítményeknél, hogy azokat magunkkal vihessük a külföldi utazásra. Emiatt, akiknek naponta szükséges valamilyen tablettát szedniük, az utazást megelőzően érdemes érdeklődniük, hogy a célországban kérik-e majd az engedélyt a gyógyszereik beviteléhez.

Más a szabály azonban akkor, ha csak három napra vagy annál rövidebb időre utazunk külföldre.

Orvosi igazolás kell ahhoz, hogy egyes gyógyszereket külföldre vigyünk

A krónikus betegségeket vagy az akut problémákat folyamatosan kell kezelni, ezt nem szakíthatja meg egy néhány napos vagy hetekig tartó nyaralás. Ezért a szükséges készítményeket magunkkal kell vinni, bárhová is utazunk.

Egyes gyógyszerek külföldre viteléhez orvosi igazolás szükséges
Egyes gyógyszerek külföldre viteléhez orvosi igazolás szükségesdemaerre / Getty Images Hungary

A fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó gyógyszerek kiviteléhez szükséges az orvosi igazolás, illetve az OGYÉI által hitelesített igazolás, attól is függően, hány napra megyünk. Ezeknek a szereknek a jegyzéke rendeletben van meghatározva.  

Egy bárki számára elérhető Gyógyszeradatbázisban a gyógyszer nevére rákeresve megnézhetjük, hogy az, amit szedünk, tartalmaz-e fokozottan ellenőrzött szernek minősülő anyagot. Ami itt K1, K2, P1, P2, P3, P4 jelzéssel van ellátva, az ide tartozik.

Sok olyan fájdalomcsillapító, nyugtató, illetve szorongás, depresszió vag álmatlanság kezelésére szedett gyógyszerben van olyan anyag, amely kábítószer-hatóanyagot tartalmaz, így ezeknél mindenképpen ajánlott ellenőrizni, milyen módon vihetjük azokat magunkkal. Ezeken kívül másfajta betegségek kezelésére szolgáló készítmények is tartalmazhatnak fokozottan ellenőrzött szernek minősülő anyagot.

Egyes országok megtilthatják, hogy bizonyos gyógyszereket be, illetve kivigyünk onnan. Erről az adott ország konzulátusánál kell érdeklődni, így utazás előtt érdemes ott is tájékozódni.

Számít az is, hogy hány napra utazol külföldre

Amennyiben három napra vagy annál kevesebb időre utazunk külföldre, akkor csak annyit vihetünk magunkkal a fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó gyógyszerből, amennyi az adott időre a kezeléshez szükséges.

A külföldre vitt gyógyszerekről kérhetik az igazolást
A külföldre vitt gyógyszerekről kérhetik az igazolástilona titova / Getty Images Hungary

Ehhez ebben az esetben elég a háziorvos által kitöltött igazolás, az OGYÉI hitelesítésére nincs szükség.

Ha több ilyen gyógyszerünk is van, akkor mindegyikről külön igazolást kell kiállítani.

Mikor három napot meghaladó időre utazunk, akkor a kezelés alatt álló személy a gyógyszerét csak az OGYÉI nyilvántartásba vételét követően vihet ki. Emellett szüksége lesz még a háziorvosa igazolására is.

Ha ide utazol, nem szükséges igazolás

A szabályok szerint az Európai Gazdasági Térség (Európai Unió és Izland, Liechtenstein, Norvégia) tagállamain belül az utazók a gyógyszereiket – kivéve a fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó gyógyszereket – engedély nélkül maguknál tarthatják. Tehát ezekben az esetekben nincs szükség igazolásra.

Aki azonban szeretné, az a vényköteles szereire kérhet a háziorvosától igazolást. Ezen célszerű feltüntetni a vényt kiállító orvos nevét, címét, a beteg nevét, címét, az utazás időtartamát, a gyógyszerek nevét és adagolását, amelyet az orvos aláírása és pecsétszáma igazol.

Vannak olyan fűszerek, amelyeknek az egészségre gyakorolt kedvező hatása a gyógyszerekével vetekszik, ide kattintva olvashatsz róluk!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek