Ilyen testtartással vedd be gyógyszereidet, hogy jobban hassanak

GettyImages-180835214

Hogy gyorsabban fejtsék ki hatékonyságukat a beszedett gyógyszereid, ügyelj a testtartásodra. Nem az a testtartás lesz a leghatékonyabb, mint amire elsőre gondolnál!

Neked is azt tanították a szüleid gyerekként, hogy húzd ki magad rendesen, tartsd egyenesen a torkod, amikor gyógyszert veszel be? Bizonyára rád is szóltak, hogy még véletlenül se merészeld fekvő helyzetben lenyelni azt a nyüves tablettát, mert megfulladsz még a végén, és akkor mehettek a sürgősségire, ami még az ovinál is borzasztóbb hely, és ha fanyalogsz a gyógyszer lenyelésétől, jön a kúp vagy a rettegett hideg fürdő. Hát, most önelégült mosollyal dörgölheted az orruk alá, hogy tévedtek: nem az egyenes derekú álló vagy ülő helyzet a legelőnyösebb a gyógyszerek beszedéséhez a legújabb kutatások szerint, úgyhogy hiába ijesztgettek a spanyol inkvizíciónál is keményebben a mindenféle borzasztóbbnál borzasztóbb végkimenetelekkel annak idején.

Ebben a testtartásban nyeld le a gyógyszereidet, hogy gyorsabban fejtsék ki hatékonyságukat

Modern életünk részeként szinte mindenki napi szinten szed be valamilyen pirulát, legyen szó étrend-kiegészítőről, vagy valamilyen betegség kezelésére szolgáló tablettáról, esetleg fogamzásgátlóról. Sokat haladt előre a tudomány, és már nem heroint, kokaint, morfiumot vagy kannabiszt használnak a gyógyszereink alapanyagaként a menstruációs fájdalmak és a köhögés gyógyítására. Ezeknél komplikáltabb szereket szedünk, amelyek bonyolult egymásra adott reakcióhálózatában néha nehéz lehet kiigazodni. Ráadásul az sem mindegy, ezek beszedéséhez képest mikor isszuk meg reggeli életmentő csodaitalunkat, a kávénkat, mivel a benne rejlő koffein és csersav akár a hatékonyságukat is csökkentheti szokásos bogyóinknak.

Szeretnéd, hogy hamarabb fejtse ki hatékonyságát a beszedett gyógyszered? Figyelj arra, milyen testtartásban nyeled le
Szeretnéd, hogy hamarabb fejtse ki hatékonyságát a beszedett gyógyszered? Figyelj arra, milyen testtartásban nyeled leelenaleonova / Getty Images Hungary

A gyógyszereket meg akkor szeretjük igazán, ha hatékonyak. Szerencsére a kávéivászatunk figyelésén kívül mást is megtehetünk azért, hogy javítsunk a gyógyszereink hatásán. Egy kutatócsapat kifinomult komputerszimulációt készített a gyomor működéséről, hogy megfejtsék, milyen testhelyzetben a legérdemesebb bevenni a gyógyszereket, hogy hamarabb kifejtsék hatásukat. A gyomor biomechanikáját, folyadékdinamikáját és anatómiáját is figyelembe vették. A szimulációban a gyógyszer, mint a valóságban is, a vékonybél első részében, a nyombélben kezdte el kibocsátani a hatóanyagát. 

Összesen négy különböző testhelyzetet vizsgáltak meg ezzel a módszerrel. A gyomor más helyzetbe került egyenesen állva, 45 fokkal jobbra dőlve, 45 fokkal balra dőlve és fekve. Meglepő módon jelentős hatáskülönbségeket fedeztek fel a testtartások között a gyógyszerfelszívódás sebességét tekintve. A legjobb eredményt a 45 fokos szögben történő jobbra dőlés hozta. Ha ebben a pozícióban 10 percbe telt felszívódnia egy gyógyszernek, akkor egyenesen állva 23 percet igényelt ugyanez a gyógyszer és 100 percbe vagy többe az, ha balra dőlve nyelték le. Persze változó, hogy egy adott gyógyszernek mennyi időre van szüksége arra, hogy elkezdjen hatni, 15 perctől egy óráig bármi előfordulhat, azonban egymáshoz viszonyítva akkor is a jobbra dőlős lenyelés vezet a leggyorsabb felszívódáshoz.

A jobbra dőlős technika sikere egy végtelenül egyszerű dologból adódik: a gravitáció és a gyomor alakja. Ez a módszer pottyantja a gyomor végéhez és a nyombél bejáratához legközelebb eső részre a tablettát, így hamarabb jut el a felszívódás helyszínére. 

Ez a felfedezés nem csak a fejfájásunk hamarabbi megszüntetéséhez jöhet kapóra, akár életet is menthetsz vele. Ugyanis egy véletlen mérgezés esetén lelassíthatod a felszívódás folyamatát csupán azzal, hogy a bal oldalára fektetsz valakit, és az így nyert idő döntő szerepet játszhat a másik túlélésében. 

Te milyen testhelyzetben szoktad bevenni a gyógyszereidet?

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra