gorogzita-kicsiA piackutatások szerint hazánkban egyre többen az egészséges és fenntartható életmód, vagyis a Lohas hívei – erről éppen a természetes alapanyagú hajfestékekről szóló eseményen beszéltek, ahol Görög Zita a konyhapénzt kiegészítendő fellépett, majd a Díványnak elmondta, miért veszélyes hulladék az eszkimó anyatej.

 article-type-interju

“Amikor a fenntarthatóságról beszélek, általában hülyének néznek, és legyintenek, hogy majd az alternatív energiaforrások átveszik az eddigiek helyét. Ez nem ilyen egyszerű. Ha bárhol - akár itt, a Boscolóban is - a feleslegesen sok karácsonyi világítást le szeretnék cserélni, ahhoz már harminc éve el kellett volna kezdeni foglalkozni az alternatív energiával”- mondta Görög Zita a Schwarzkopf Professional eseménye után, ahol új frizurát kapott a színpadon a “szupertermészetesnek” titulált Essensity termékekkel.
 

Görög Zita festett haja olyan, mint az eredeti

Görög Zita átváltozik címmel kaptuk a meghívót a kozmetikai multi rendezvényére, ahol kafkai értelemben nem történt semmiféle drasztikus fordulat, a divatszakmában időnként újra megjelenő modell haját az eredeti hajszínéhez kísértetiesen hasonlító árnyalatúra festették, és hullámosra szárították. A másik átváltoztatott modell Epres Judit volt, aki hasonlóan természetközeli beavatkozáson esett át. Az esemény efajta show-elemeinél érdekesebb volt a bevezető, amelyből kiderült, a cég trendkutatásai alapján hazánkban is létezik már egy komolynak tekinthető célcsoport, amelyik az egészséges és fenntartható életmód, vagyis a Lohas (Lifestyles of Health and Sustainability) híve.

“A nyolcvanas években már léteztek ökomozgalmakkal, de azok inkább a hippiséghez álltak közelebb, a környezettudatos szemlélet komolyabban a kétezres években került előtérbe. A filozófiához olyan sztárok köthetők, mint például a Brad Pitt-Angelina Jolie páros, akik nem hajlandók kompromisszumot kötni és természetazonos termékeket használnak. Az Egyesült Államokban  tíz fogyasztóból három a Lohast képviseli”- állította Sipos Ágnes a cég Junior Brand menedzsere, aki magyarországi adatokra nem tért ki. Elmondta viszont, hogy a termékeik bevezetése előtt végzett piackutatásokat hitelesnek tartják, ezekben valós fogyasztói igények jelennek meg.
 

esse


Stella McCartney és a biopiac

“A Lohas szemlélet több területen valósul meg. A közlekedésben a hibrid autók nyernek teret, az építészetben a környezetbarát megoldások. A turizmus területén is érvényesül a szemlélet, egyre többen látogatnak ki a természetbe. Az élelmiszeráruházak nagy részében találhatunk biopolcokat, ahol a mesterséges adalék nélküli élelmiszerekhez juthatunk hozzá. A divatban  a Lohas filozófia úgy nyer teret, hogy például Stella McCartney divattervező a kollekciói készítéséhez nem használ olyan anyagokat, amelyek kémiai módosításon estek át, illetve támogatja az olyan munkások alkalmazását, akik a fair trade mozgalomhoz tartoznak. A szépségiparban pedig úgy valósul meg, hogy a termékekben egyre inkább természetes összetevők vannak.”

A multicégek egy része már áttért a lebomló csomagolóanyagok használatára, és fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást. Azt azonban, hogyan lehet kivonni a mesterséges anyagokat például a világosításra szolgáló hajfestékekből, nem láttuk át elsőre. Mint kiderült, ezek a termékek ammóniamentesek, és nem tartalmaznak illatanyagokat, a haj erős világosítására nem alkalmasak, néhány árnyalatnyi változást lehet elérni velük.
 

esse-3


A színpadon Karika Zsolt Essensity nagykövetként bemutatott mesterfodrász vezette le a már említett átváltozó számát a modellekkel. Hajformázás közben Görög Zita az esemény moderátorának, Szekeres Nórának elmondta, nyolc éve nem festette a haját, többek közt azért, mert a modellpályája során gyakran olyan eljárásokkal dolgoztak a frizuráján, amelyek roncsolták a haját. Elmondása szerint egy időben divat volt lakkozás után betonkeménységűre vasalni a hajat,  boldog volt, amikor ez a korszak lezárult. Amióta családja van, a modell a bulvársajtóban ritkán szerepel, ha nyilatkozik, akkor egyik kedvenc témája a környezetvédelem. Ezért kérdeztük az esemény után arról, szerinte mennyire terjedt el itthon a Lohas szemlélet.
 

Az eszkimók anyateje majdnem veszélyes hulladék

esse-5“Ez a szemlélet, mint trend felkapott lett, mert lehet belőle profitálni, de ha már elterjedt volna világszerte, azt abból is látnánk, hogy leállítanák a fölösleg termelését. Túltermelés folyik az autópiacon, de említhetem a ruhaipart is, ahol irdatlan  gyártás folyik, ezzel is kárt okozva a környezetnek. Nekem egy könyv segített mindezt megérteni. Hetesi Zsolt Utolsó kísérlet című könyve óta értem, miért van szükség valójában a szelektív hulladékgyűjtésre, hogyan kerülnek a légáramba a szennyeződések, hol csapódnak le és miért van az, hogy az eszkimók anyateje már majdhogynem veszélyes hulladéknak számít. Nem állíthatom, hogy a problémák egyből megoldódnának, ha a háztartások átállnának a szelektív gyűjtésre, mert nagyon sok mindenen változni kellene még, de a magam részéről megteszek mindent a környezetemért. ”

Görög Zita elmondta azt is, alkalmanként modellkedik a két gyerekének a nevelése mellett, ám ez nem tekinthető visszatérésnek. “Igényes munkákat vállalok, besegítek a konyhapénzbe, és próbálok úgy lavírozni a bulvársajtóban, hogy ne fájjon a fogam miatta, mint régen.”

Az esemény nem érhetett volna véget anélkül, hogy meg ne tudjuk, mi történhet velünk, ha nem a környezettudatos életet választjuk. Csetneki Sándor alias Sasa a Backstagehair fodrásza elmondta, kollégáival az előző hétvégén, a szakma számára tartott bemutatóra Radioctivity címmel terveztek alternatív hajshow-t. “A bemutató végén a világítást lekapcsoltuk, és az UV-fényben a modellek bőre neonfénnyel világított. Ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet a felelősségre”- mondta Sasa, a Lohas fodrász.
 

esse-2
fotók: marquez

Alternatív energia

Az alternatív energia az a tiszta energia, ami a természeti jelenségek kölcsönhatásából nyerhető ki. Ilyen a nap-,  szél-, víz- és a geotermikus energia, ezek a jelenleg használatos energiahordozók, a szénhidrogének alternatívájaként hő- mozgási- vagy villamos energia termelésére alkalmasak, és használatuk nem okoz környezetszennyezést.cikk-tipus-linkek

• Lohas online

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.