Ez az alapvető élelmiszer a szorongásért és az ekcémáért is felelős lehet

GettyImages-1055590912

Vannak, akik a glutén fogyasztásának mellőzését divatdiétának vélik, ám valójában sokan élnek közöttünk olyanok, akiknél megszűnnek bizonyos tünetek, ha kiiktatják étrendjükből a gluténtartalmú ételeket. Lássuk, mire lehet jó hatással a gluténmentes étkezés a kutatások eredményei szerint!

Egy 2013-as, a University of Maryland School of Medicine által végzett kutatás kimutatta, hogy a szorongás bizonyos formái csökkennek a glutén elhagyásával. A gluténmentes étrend elsősorban a szociális fóbia és a pánikbetegség tüneteiben hozott javulást.

És ez még nem minden: a Neurological Institute és a Columbia University Medical Center kutatói által végzett vizsgálat megállapította, hogy migrénes panaszok gyakrabban jelentkeznek gluténérzékenyek körében, tehát ez a tünet is lehet a betegség egyik megjelenési formája.

Okozhat-e szorongást a glutén?

A glutén kifejezés a különféle gabonamagvakban, köztük a búzában, a rozsban és az árpában található fehérjék csoportjára utal. Bár a legtöbb ember képes tolerálni a glutént, számos káros mellékhatást válthat ki a cöliákiában vagy lisztérzékenységben szenvedőknél. Amellett, hogy emésztési zavarokat, fejfájást és bőrproblémákat okoz, egyesek arról számolnak be, hogy a glutén hozzájárulhat olyan pszichés tünetek kialakulásához, mint a szorongás.  

A cöliákiában szenvedőknél a glutén fogyasztása gyulladást vált ki a belekben, és olyan tüneteket okoz, mint a puffadás, a gáz, a hasmenés és a fáradtság. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a cöliákia bizonyos pszichiátriai rendellenességek, köztük a szorongás, a depresszió, a bipoláris zavar és a skizofrénia magasabb kockázatával is összefüggésbe hozható. A gluténmentes diéta nem csak a tünetek enyhítésében segíthet a cöliákiában szenvedőknek, hanem csökkenti a szorongást is.

Egy 2001-es tanulmány kimutatta, hogy 1 éves gluténmentes diéta 35 cöliákiában szenvedő ember szorongását csökkentette. Egy másik, 20, cöliákiában szenvedő ember bevonásával végzett kis tanulmány szerint a résztvevők erősebb szorongást mutattak a gluténmentes diéta megkezdése előtt, mint 1 éves betartása után, ami arra utal: bár nem tudni, miért és hogyan, de egyeseknél valóban működik a glutén elhagyása a szorongás csökkentésére.

Más tanulmányok azonban egészen más eredményeket figyeltek meg.

Egy másik tanulmány például úgy találta, hogy a cöliákiában szenvedő nők nagyobb valószínűséggel szoronganak, mint az többiek, még a gluténmentes diéta betartása után is. Nevezetesen, a családdal való együttélés a szorongásos zavarok magasabb kockázatával is összefüggésbe hozható a vizsgálatban, ami egyesek szerint a cöliákiás és abban nem szenvedő családtagok ételeinek vásárlása és elkészítése által okozott stressznek tulajdonítható. Sőt, egy 2020-as, 283 cöliákiában szenvedő ember bevonásával végzett tanulmány a szorongás magas előfordulási gyakoriságáról számolt be a cöliákiában szenvedők körében, és azt találta, hogy a gluténmentes diéta betartása nem javította jelentősen a szorongásos tüneteket.

Ezért, bár a gluténmentes diéta csökkentheti a szorongást egyes cöliákiában szenvedőknél, előfordulhat, hogy nem változtat a szorongás szintjén másokban.

Lisztérzékenység

A nem cöliákiás gluténérzékenyek káros mellékhatásokat is tapasztalhatnak glutén fogyasztása során, beleértve a fáradtság, fejfájás és izomfájdalom tüneteit. Egyes esetekben a nem cöliákiás gluténérzékenyek pszichés tüneteket is tapasztalhatnak, például depressziót vagy szorongást. Noha több magas színvonalú tanulmányra van szükség, egyes kutatások azt sugallják, hogy a glutén étrendből való kiiktatása előnyös lehet ezekben a betegségekben.

Egy 23 ember bevonásával végzett vizsgálat szerint a résztvevők 13%-a számolt be arról, hogy a gluténmentes diéta a szubjektív szorongás érzésének csökkenéséhez vezetett. Egy másik, 22, nem cöliákiás gluténérzékeny ember bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a glutén 3 napos fogyasztása fokozott depressziós érzést váltott ki, összehasonlítva a kontrollcsoport állapotával.  

Gluténmentes hamburgerbucit is kapsz a boltokban
Gluténmentes hamburgerbucit is kapsz a boltokbanistetiana / Getty Images Hungary

Ez a meglepő összefüggés a glutén és az ekcéma között

Az ekcéma olyan bőrbetegség, amely a gyermekek 15-30%-át és a felnőttek 2-10%-át érinti. A tudósok úgy találták, hogy oka többnyire genetikai eredetű. Ennek ellenére az ekcémás emberek gyakran megfigyelik, hogy bizonyos ételek fogyasztása vagy ekcéma tüneteit okozza, vagy rontja. Az étrendi tényezők közül a glutén az egyik leggyakrabban feltehető bűnös. Egyes kutatások azt sugallják, hogy összefüggés lehet a glutén és a tünetek között azoknál az embereknél, akiknek már van ekcémája.

Az ekcéma – más néven atópiás dermatitisz – olyan bőrbetegség, amelyben száraz, viszkető bőr jelentkezik, ami bőrkiütésekké alakul dörzsölés vagy karcolás után. A dermatitisznek más típusai is léteznek, de az ekcéma messze a leggyakoribb. Főképp csecsemőknél és gyermekeknél fordul elő, de felnőttkorig is fennmaradhat. A szakértők úgy vélik, hogy az ekcéma a sérült bőrgát eredményeként alakul ki, aminek következtében a víz könnyebben távozik a bőrből, ami így kiszárad.

A kutatások szerint a genetika szerepet játszhat ebben. A filaggrin gén mutációja lehet az egyik lehetséges oka a bőr barrier diszfunkciójának, amely gyakran előfordul ekcéma esetén. Ez a gén befolyásolja a bőrsejtek érését. A nem működő bőrgát megkönnyítheti a káros anyagok bejutását a bőrön. Úgy tűnik, hogy az ekcémás emberekben kevesebb béta-defenzin is van, amelyek a behatoló vírusok, baktériumok és gombák elleni küzdelemért felelős vegyület. Ennek eredményeként hajlamosabbak lehetnek a bőrfertőzésekre. Ezenkívül úgy tűnik, hogy a gyulladásos immunválasz eltérő az ekcémás emberekben. Ez megmagyarázhatja, hogy a bőrüket miért irritálhatják könnyen illatanyagok, szappanok, mosószerek vagy más allergének. 

Az egészségügyi szakemberek gyakran azt tanácsolják az ilyen bőrbetegségben szenvedőknek, hogy kerüljék a kiváltó tényezőket, mint például a kemény szappanok, mosószerek, illatanyagok és nem lélegző anyagok. Vannak, akik további javulásról számolnak be, miután kiiktattak bizonyos élelmiszereket az étrendjükből, például azokat, amelyek glutént tartalmaznak. 

Hogyan működik a glutén a szervezetben?

A gluténfehérjéket a bélenzimek nehezen tudják lebontani. Egyes esetekben a nem teljesen megemésztett gluténegységek – más néven gluténpeptidek – átjuthatnak a bélből a test többi részébe. Ez immunválaszt válthat ki. Ez történik a gluténnel kapcsolatos állapotokban, például a cöliákiában, a nem cöliákiás gluténérzékenységben (NCGS) és a búzaallergiában. 

Mi a kapcsolat az ekcéma és a gluténintolerancia között?

Három körülmény okozhat gluténintoleranciát:

Ma már a legtöbb fogást elkészítheted gluténmentesen is
Ma már a legtöbb fogást elkészítheted gluténmentesen isCultura RM Exclusive/JAG IMAGES / Getty Images Hungary

Cöliákia. Ez a gyulladásos autoimmun betegség károsítja a bélnyálkahártyát, amikor glutént fogyasztunk. Vérszegénységet, gyenge csontokat, neurológiai rendellenességeket és bőrbetegségeket, például ekcémát okozhat.

Búzaallergia. Ez egy abnormális immunválasz a búzában lévő specifikus fehérjékre. A tünetek az enyhe hányingertől és ekcémától az életveszélyes anafilaxiáig terjedhetnek.

Nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS). Az orvos NCGS-t diagnosztizálhat az érintetteknél, ha a cöliákiához vagy a búzaallergiához hasonló tüneteket tapasztalnak annak ellenére, hogy ezen állapotok egyike sem áll fenn.

Ez a három állapot különbözik egymástól, de tüneteik fedhetik egymást. Ez a helyzet az ekcéma esetében, amely mindhárom ilyen állapot esetén előfordulhat. És igen: érdekes módon összefüggés lehet a glutén és az ekcéma kialakulása között. Egy tanulmány szerint az NCGS-ben szenvedők 18%-a tapasztalt bőrproblémákat. Az ekcéma, a kiütések és a meghatározatlan dermatitisz voltak a leggyakoribbak. Egy másik tanulmány arról számolt be, hogy az ekcémás emberek 1,6-szor nagyobb valószínűséggel szenvednek cöliákiában, mint a kontrollcsoport. 

Hasonlóképpen, a búzaallergiában szenvedők gyakran tapasztalnak ekcémát a gluténtartalmú búza evése következtében.  

A glutén kerülése enyhíti az ekcémát?

Bár a kutatások azt sugallják, hogy összefüggés lehet a glutén és az ekcéma között, a tudósok nem végeztek sok vizsgálatot annak megállapítására, hogy a gluténmentes étrend enyhülést jelent-e az ekcéma ellen. Ezen túlmenően a néhány publikált tanulmány ellentmondó eredményeket figyelt meg.

Egy nemrégiben végzett tanulmányban 169 ekcémás embert kérdeztek meg, és kiderült, hogy körülbelül 40%-uk kipróbálta a gluténmentes diétát, hogy csökkentse tüneteit. Közülük 51,4%-uk számolt be javulásról a glutén elhagyása után, vagyis a csoportnak több mint a fele. Egy közelmúltbeli, ekcémás nőkön végzett nagy tanulmány azonban nem talált összefüggést a kettő között. 

A tudósoknak több kutatást kell végezniük, hogy megértsék a glutén és az ekcéma közötti kapcsolatot. Addig is érdemes lehet kipróbálni egy gluténmentes diétát, így kiderülhet, hogy az javítja-e az ekcéma tüneteit.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra