Génmódosított élelmiszert engedélyezett az EU: hazánkba is kerülhet belőle

genmodositott-elelmiszer-bolt
Olvasási idő kb. 2 perc

Takarmányként és emberi felhasználásra szánt élelmiszerként is engedélyezte kétféle génmódosított kukorica felhasználását az Európai Unió.

Egy harmadik, szintúgy génmódosított változat engedélyét pedig meghosszabbították az Agrárszektor cikke szerint.

A Bizottság határozata azt teszi lehetővé, hogy ezeket a géntechnológiával módosított kukoricákat élelmiszerekben és takarmányokban való felhasználás céljából behozzák, azt viszont nem, hogy az EU-ban termesszék azokat.

A génmódosított élelmiszerek, így a kukorica megítélése is ellentmondásos
A génmódosított élelmiszerek, így a kukorica megítélése is ellentmondásosdavidfillion / Getty Images Hungary

A génmódosított élelmiszer is biztonságos

A döntésről kiadott közlemény szerint a kukoricák átfogó értékelési eljáráson mennek keresztül, melynek során nagy szigorral határoznak arról, behozhatók-e azok európai uniós állam területére. A génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatosan az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kedvező tudományos értékelést adott ki, ez azt állapította meg, hogy 

épp olyan biztonságosnak tekinthetők ezek az élelmiszerek, mint a hagyományos technológiával termesztett társaik.

A most kiadott engedélyek egy évtizeden át érvényesek, a bizottságnak pedig kötelező jelleggel kellett az élelmiszerekről dönteniük azt követően, hogy a tagállamok az Állandó Bizottságban és az azt követő Fellebbviteli Bizottságban sem az engedélyezés mellett, sem ellene nem értek el minősített többséget.

Genetikailag módosított élelmiszernek minősül minden olyan termék, amely bármilyen formában tartalmaz genetikailag módosított szervezetet. Az eljárás során megváltoztathatják a növény vagy állat saját génállományát, vagy idegen szervezettől is kaphat új géneket. Amerikában már a kilencvenes évek óta alkalmaznak GM-növényeket, Európában azonban az emberek alapvetően idegenkednek azoktól és ellenzik használatukat, az emberi szervezetre gyakorolt hatástól tartva.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek