Fontos határidőt hosszabítottak meg: sokan jutottak két év haladékhoz

GettyImages-1368677649
Olvasási idő kb. 2 perc

Két évvel meghosszabbítják a gyermekvállalási határidőt a babaváró kölcsönök esetében. Mutatjuk a részleteket.

2026. július 1-jéig tolják ki a 2019 és 2021 között felvett babaváró hitelhez kötött gyermekvállalási határidőt – adta hírül az MTI. Vitályos Eszter kormányszóvivő szerint a visszafizetési kötelezettség

júliusig pár száz családot, de év végéig akár több ezer családot is érinthet.

Sokak számára fontos ez a határidő

A határidő meghosszabbításáról szóló döntést azzal indokolták, hogy a babaváró kölcsön 2019-es bevezetése után több, előre nem látható, nem várt, nagy horderejű, vis maior jellegű negatív esemény – köztük a Covid-járvány, az ukrajnai háború és az energiaválság – következett be.

Fontos döntés született a babaváró kölcsönökkel kapcsolatban: kitolják a gyermekvállalás határidejét
Fontos döntés született a babaváró kölcsönökkel kapcsolatban: kitolják a gyermekvállalás határidejétKohei Hara / Getty Images Hungary

Vitályos Eszter szerint ez a magyar családoknak mind az egészségügyi állapotát, mind az életszínvonalát, mind pedig a foglalkoztatási helyzetét hátrányosan érinthette, ezzel jelentősen megnehezítve a párok gyermekvállalási tervének megvalósítását is. A kormányszóvivő szerint a visszafizetési kötelezettség most júliusig pár száz, de év végéig akár több ezer családot is érinthet, akiknek lejárna az ötéves időtartam, de még nem született gyermeke.

Nagy a tét

Mint ahogyan arról korábban a Dívány is írt, komoly büntetésre számíthat az a házaspár, amelyik babaváró hitelt vett fel, ám nem tud bemutatni a szerződéskötéstől számítva 5 éven belül egy legalább 12 hetes magzat meglétéről szóló orvosi igazolást. A büntetés mértéke függ a hitelfelvétel hónapjától, hiszen 5 éves periódusok vannak. Akiknek például most járna le az 5 év, közel 2 millió forintot kellene fizetnie.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek