A jó főnök ezekre a dolgokra figyel, ha az alkalmazottairól van szó

GettyImages-1055642486

Ma már nem kérdés, hogy egy főnöknek a napi ügymenet mellett a beosztottak lelkiállapotával is foglalkoznia kell. Ha az alkalmazott jól van mentálisan, nemcsak a kedve lesz jobb, hanem a munkáját is hatékonyabban végzi el, ennek köszönhetően pedig a cég is sikeresebb lesz. Ezeket az összefüggéseket pedig nem hagyhatja figyelmen kívül az a cégvezető, aki folyamatos és eredményes működésre vágyik.

A dolgozók jóllétének megteremtéséhez már korántsem elég a megfelelő fizetés, vagy éppen az évente egyszeri egészségnap. Mindennél jóval többre van szükségük ahhoz, hogy olyan jól érezzék magukat a bőrükben, hogy a munkahelyükön is ki tudják hozni magukból a maximumot.

A jó főnök tudja, hogy megtérül a figyelem

Az elmúlt évek történései rávilágítottak, mennyire fontos és milyen nagy szükség van arra, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk az általános jóllétünk megőrzésére, ami egyaránt jelenti a jó fizikai állapotot, az erős immunrendszert és a mentális egészséget. 

Az alkalmazott akkor tud jól teljesíteni, ha fizikailag és mentálisan is jól érzi magát
Az alkalmazott akkor tud jól teljesíteni, ha fizikailag és mentálisan is jól érzi magátLuis Alvarez / Getty Images Hungary

„Bár továbbra is nagyon lényegesek a rendszeres szűrővizsgálatok, ma már nem elég időnként céges egészségnapokat szervezni, a munkatársak jó közérzetére, biztonságérzetük megtartására is lankadatlanul ügyelni kell. A vezetőknek kulcsszerepük van a well-being, vagyis az általános jóllét megteremtésében, aminek az emberi szempontok mellett számos kedvező hozadéka van. Ez egy megtérülő befektetés, amivel hosszú távon jelentős költségeket lehet megspórolni, emellett növeli az alkalmazott, ezáltal pedig a cég teljesítményét is” – mutatott rá Galambos Ágnes senior tanácsadó, a Human Digital Group ügyvezetője.

A mentális egészség nem magánügy

Az ébrenléti időnk több mint felét a munkahelyünkön, vagy legalábbis munkával töltjük. Nagyon fontos, hogy ez idő alatt jól érezzük magunkat, gondtalanul, jó hangulatban, motiváltan végezzük a feladatainkat. Egy vállalati vezetőnek ma rendkívül szerteágazó területeken kell helytállnia, és elvárás vele szemben, hogy mindenkiből a legjobbat hozza ki a csapatában. 

Jó, ha az alkalmazott emocionálisan is fel tud töltődni a munkahelyén
Jó, ha az alkalmazott emocionálisan is fel tud töltődni a munkahelyénDavid Sacks / Getty Images Hungary

„Még mindig sok vezető gondolja úgy, hogy munkatársai lelkiállapota az ő magánügyük, neki nem kell azzal foglalkoznia. Ez napjainkban nagyon téves elképzelés. Kutatások által igazolt tény, hogy a cégek teljesítményét kiemelten befolyásolja a dolgozói elkötelezettség, ami pedig attól függ, mennyire érzi magát jól a dolgozó. Ehhez hozzátartozik a csapatban jelen lévő pszichológiai biztonság, és az is, hogy mennyire van lehetősége emocionálisan feltöltődni, például a felettese dicséretétől” – fejtette ki Galambos Ágnes.

A mentális egészség már nem tabu

Manapság, amikor számos cégnél a munkavégzés hibrid üzemmódban zajlik, azaz megoszlik az otthon és a munkahely között, lényegesen nehezebb felismerni az apróbb jeleket, amelyek arra utalnak, hogy valami baj van. Éppen ezért a korábbinál is fontosabbá vált a nyílt, őszinte kommunikáció a vezető és a beosztottak között.

Sokat segít, ha a főnök és a beosztottak őszintén tudnak kommunikálni
Sokat segít, ha a főnök és a beosztottak őszintén tudnak kommunikálniSDI Productions / Getty Images Hungary

„A mentális egészségről sokáig tabu volt beszélni. Ha valakiről kitudódott, hogy pszichológushoz, pszichiáterhez jár, azzal megbélyegzetté vált.

Ez az elgondolás olyan mértékben rögzült, hogy egyrészt nem mernek az emberek szakembertől segítséget kérni, másrészt, ha mégis hozzá fordulnak, akkor mindent megtesznek azért, hogy ezt titokban tartsák.

Pedig ma már a problémák felismerése és a megoldásukra való törekvés – akár külső segítséggel is – az intelligens, fejlődésre vágyó és képes egyén ismérve, ami sokkal inkább dicséretes és példaértékű” – hívta fel a figyelmet a szakértő, aki csapatával másfél évtizede foglalkozik vezetőfejlesztéssel.

Galambos Ágnes hozzátette: a létünkért, a megélhetésünkért való szorongás, az álmatlanság, mind-mind hatással van a munkavégzésünkre, hiszen következményükként romlik a munkamorál, csökken az energiaszint és a kreativitás. Nem tehetik meg a cégvezetők, hogy ezzel nem foglalkoznak tudatosan.

Az alkalmazottak támogatása megtanulható

A cégek ma már tisztában vannak azzal, mennyire fontos funkciójuk van a munkavállalók jóllétét támogató intézkedéseknek. A vezetők kiemelt fontosságú, jóllétet támogató szerepe azonban még csak körvonalazódik a legtöbb szervezetben.

Ám biztató, hogy egyre több munkaadó fordít figyelmet arra, hogy egy célzott vezetői program segítségével is hozzájáruljon a munkavállalók jóllétéhez.

Ebben nyújthat segítséget például a Human Digital Group által kidolgozott Jóllét támogató vezetés elnevezésű program, ahol olyan szakembergárdából álló csapat dolgozik, akik a vezetőképzés terén magas szintű szakmai tudást szereztek. Így képesek a programban részt vevő menedzsereket is hatékonyan fejleszteni abban, hogy a csapatukban egyensúlyban lévő, energizált kollégák dolgozzanak.

Sokszor már az is segít, ha lehet beszélni a nehézségekről

A megfelelő munkakörülmények, megteremtése mellett jó, ha a cégvezető időt szán az alkalmazottaira, és hagyja, hogy kibeszéljék a problémáikat. Ilyenkor a munkavállaló úgy érzi, nincs magára hagyva a nehézségekkel, van lehetősége ezeket elmondani, megbeszélni valakivel. A vezető erre a célra bevezethet fogadóórákat, vagy a rendszeres teljesítményértékelés során is alkalmat keríthet rá.

A legfontosabb az őszinte, nyílt légkör kialakítása és persze az empatikus hozzáállás.

A beszélgetés mellett igen figyelmes hozzáállás lehet egy cégvezető részéről, ha megteremti a lehetőséget arra, hogy a munkatársak fejleszthessék stresszkezelő készségüket. Ezek a feszültséglevezető és problémamegoldó képességek célzott, gyakorlatorientált tréningeken elsajátíthatók, és segítenek abban, hogy hosszú távon is védettebbé váljanak a dolgozók a stressz negatív hatásaival szemben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra