Török–szír földrengés: kétszer került a romok alá az anya és újszülött gyermeke

GettyImages-1247113016

Három nap alatt kétszer is ki kellett menteni egy szír édesanyát és gyermekét a földrengés által sújtott otthonukból. És még most sem lehetnek biztonságban.

Dima még csak hét hónapos terhes volt, amikor a múlt hétfői földrengés miatt a jindayrisi háza egy része összedőlt. Ekkor könnyebb sérülésekkel egy afrini kórházba szállították, ahol életet adott egy kisfiúnak, aki az Adnan nevet kapta.

Újra a romok alatt

Adnan születése után a családja kénytelen volt visszatérni részben megsemmisült otthonukba, mert nem volt alternatív menedék Jindayrisben, az egyik földrengés által leginkább sújtott városban, az ellenzék által irányított Északnyugat-Szíriában. Dimáék háza azonban annyira megrongálódott a földrengésben, hogy végül három nappal később teljesen összeomlott.

A család a földrengés óta egy sátorban kénytelen meghúzni magát
A család a földrengés óta egy sátorban kénytelen meghúzni magátNurPhoto / Getty Images Hungary

Adnant, az újszülötett a mentők kritikus állapotban, súlyosan kiszáradva és besárgulva, Dimát pedig súlyos lábsérüléssel mentették ki a romok alól, majd szállították vissza Afrin al-Sifa Kórházába. Dr. Abdulkarim Huszein al-Ibrahim gyermekorvos WhatsAppon nyilatkozott a BBC-nek: „Adnan állapota jelentősen javult – mondta. Etethető már, de még az infúzióra is szükség van.”

Most nem a földrengés fenyegeti őket

Dimát ismét kiengedték a kórházból. Most egy sátorban él férjével, Abdul Majiddal és kilenc unokaöccsükkel. Mindennap Afrinba utazik, hogy meglátogassa Adnant a kórházban. A közvetlen életveszélytől ugyan több tízezer sorstársukkal megmenekültek, de továbbra sem érkezik elegendő segély a térségbe a földrengés óta.

Ebben a régióban – amely azoknak a dzsihadistáknak és lázadóknak az utolsó bástyája, akik a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erőkkel harcolnak – már a katasztrófa előtt is 4,1 millió ember (többségük nők és gyerekek) támaszkodott humanitárius segélyekre a túlélés reményében.

Február 13-ig mindössze 58 teherautó érkezett Törökországból az ENSZ-ügynökségek segélyeit szállítók közül az Idlib tartományban található Bab al-Hawán keresztül – ez az egyetlen határátkelő, amelyet az ENSZ jogosult humanitárius segítségnyújtásra használni. Hétfő este azonban az ENSZ közölte, hogy a szír kormány további két határátkelőt nyit meg, hogy eljuttathassák a segélyeket a földrengés túlélőihez.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra