A fokhagyma tényleg javíthatja a szexuális életet?

GettyImages-922670958
Olvasási idő kb. 4 perc

A tudósok már régóta állítják, hogy a fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásának nagy részét azok a kénvegyületek okozzák, amelyek a fokhagymagerezd aprítása, zúzása vagy rágása során keletkeznek. Talán a legismertebb vegyület az allicin. De hogy a szexuális életre is valamiképpen jó hatással lenne, arról eddig nem tudtunk, hacsak nem vesszük számításba a vámpírok ágyunkból való távoltartását.

A fokhagyma-kiegészítőkről ismert, hogy fokozzák az immunrendszer működését. Egy nagy, 12 hetes tanulmány kimutatta, hogy a napi fokhagyma-kiegészítés 63%-kal csökkentette a megfázások számát a placebóhoz képest. A megfázásos tünetek átlagos időtartama is 70%-kal csökkent, a placebocsoport 5 napjáról a fokhagymás csoportban mindössze 1,5 napra. Ha pedig főzöl vele, jó, ha tudod, hogy a legkönnyebben a szájvíz és a só-szódabikarbóna kombó segít megszabadulni a kezeden maradt erős fokhagymaszagtól. De vajon tényleg jó hatással lehet a szexuális életünkre is?

A rövid válasz az, hogy: igen, határozottan. 

A fokhagyma valóban javíthatja a szexuális életet?

A vámpírokat és a nem vérrel táplálkozó ismerősöket is távol tartja
A vámpírokat és a nem vérrel táplálkozó ismerősöket is távol tartjaAitor Diago / Getty Images Hungary

A fokhagyma népszerű összetevő, amely az egészségügyi előnyök hosszú listájához kapcsolódik. Egyes tanulmányok szerint segíthet a gyulladások leküzdésében, csökkentheti a koleszterinszintet, és megvédhet a krónikus betegségektől. Számos gyógyászati tulajdonsága miatt már az a kérdés is felmerült a szakemberek fejében, hogy javítja-e a szexuális funkciót, esetleg növeli-e a libidót.

Javíthatja a vérkeringést

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a fokhagyma javíthatja a véráramlást, ami előnyös lehet az olyan problémák kezelésében, mint a férfiak merevedési zavara. Több ember- és állatkísérlet kimutatta, hogy a fokhagymában található bizonyos vegyületek fokozhatják a véráramlást, és javíthatják az érműködést.

Eddig inkább azt gondoltuk, hogy – nyilvánvaló okok miatt – inkább rossz hatással lehet a szexuális életre
Eddig inkább azt gondoltuk, hogy – nyilvánvaló okok miatt – inkább rossz hatással lehet a szexuális életreTharakorn / Getty Images Hungary

Sőt, egy 49 idősebb férfi bevonásával végzett tanulmány azt találta, hogy az olyan összetevőket tartalmazó gyógyszer, mint az érlelt fokhagyma kivonata és a ginszeng javítja az erekciós funkciót. A fokhagyma növelheti a nitrogén-monoxid szintjét is – ez egy olyan vegyület, amely támogatja az erek kitágulását, hogy elősegítse a jobb véráramlást. Ez potenciálisan hozzájárulhat az erekciós funkció javításához. 

Növelheti a férfiak termékenységét

A véráramlás fokozása mellett egyes tanulmányok azt találták, hogy a fokhagyma elősegítheti a férfiak termékenységét. 18 tanulmány áttekintése ahhoz a következtetéshez vezetett, hogy a fokhagyma elősegítette a spermiumtermelést és a tesztoszteron szintjének növelését, ami antioxidáns tulajdonságainak köszönhető. 

Egy nemrégiben végzett állatkísérletben az S-allil-cisztein, a fokhagymában található vegyület, megnövelte a tesztoszterontermelést egerekben. Egy másik állatkísérlet azt is kimutatta, hogy az elöregedett fokhagymakivonat megvédhet a spermatermelésben és a tesztoszteronszintben bekövetkezett negatív változásoktól, melyek a kemoterápia által következtek be. 

Ennek ellenére további (humán) kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy a fokhagyma hogyan befolyásolhatja a férfiak termékenységét és a tesztoszteronszintjét.

Antioxidánsként működik

Az antioxidánsok nemcsak a krónikus betegségek elleni védelemben segíthetnek, hanem kulcsszerepet játszhatnak a szexuális egészségben és a termékenységben is. A friss fokhagyma és az érlelt fokhagyma kivonata is antioxidánsokban gazdag, és segíthetnek semlegesíteni a szabad gyökökként ismert káros vegyületeket. 

Egy 100 meddőségben szenvedő férfi körében végzett vizsgálat szerint az antioxidáns-kiegészítők szedése növelte a spermiumok számát. Érdekes módon egy cukorbeteg patkányokon végzett vizsgálat azt találta, hogy a fokhagymából származó S-allil-cisztein javítja az erekciós funkciót azáltal, hogy gátolja a szabad gyökök képződését. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek