Mennyire biztonságos a fojtogatás szex közben?

GettyImages-1097356344

A férfiak akár 20 százaléka és a nők 12 százaléka állítja, hogy rákulcsolta már a kezeit partnere nyakára szex közben, legalábbis a Journal of Sexual Medicine egy 2020-as tanulmánya szerint. A nők arról számoltak be, hogy előzetes beleegyezés nélkül fojtogatták őket.

Az Egyesült Királyságban ezt az ügyet annyira komolyan veszik, hogy a partner beleegyezés nélküli fojtogatása hamarosan illegális lehet a családon belüli erőszakról szóló új törvény értelmében – számol be róla a Hello Giggles.

A fojtogatós szexért azonban komoly árat fizethetsz, ha a partnered nem elég figyelmes, vagy esetleg elragadja az eksztázis. Ideje tehát félretenni a dolgot, és valami kevésbé veszélyes dolgot választani? 

Mi a fulladás, és milyen hatással van ránk?

A történet lényege, hogy amikor szex közben megszorítják a nyakad, a partnered csökkenti vagy korlátozza a normális oxigénellátást, amit valószínűleg elég régóta csinálnak a négy fal közt azok, akiket izgat. 

Fuldoklás közben az agy oxigénhiányban szenved, ennek következménye, hogy magadnál vagy, de hallucinálhatsz közben. A fojtogatás miatt a tudatod kissé halványabb lehet, és eufóriát érezhetsz közben – mondta Giuseppe Aragona orvos. Az az euforikus állapot, amit az emberek megtapasztalnak a fojtogatós szex közben, a visszaáramló oxigén felszabadulásának köszönhető. Kilégzéskor dopamin és szerotonin szabadul fel, ami kellemes érzéshez vezet, miközben a testünk megpróbálja helyreállítani magát – magyarázta.

Azonban a torok rendszeres és erős nyomása hosszú távú károsodást is okozhat, szóval, nem biztos, hogy az a kis eufória megéri. Nem jó ötlet a fulladással kísérletezni, mert károkat okozhat, ha túl sokáig, túl gyakran és túl erősen csinálják – emelte ki a hátrányokat Aragona, és hozzátette, nemcsak fulladást okoz, ha valakinek a nyakát erős nyomásnak vetik alá, hanem károsíthatja a nyakat, a gégét, a légcsövet és a terület körüli izmokat, emiatt pedig a nyak napokkal az aktus után is fájhat.

GettyImages-505895920
KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Továbbá, ha a fulladás hosszabb ideig tart, eszméletvesztés is bekövetkezhet, ami olyan maradandó egészségügyi következményekkel járhat, mint a szélütés, a szív megállása, agysérülés, vagy akár halál.

Nyilvánvaló, hogy a halál nem gyakori következménye a szex közbeni fojtogatásnak, különben már ezer éve betiltották volna, de a fizikai kockázatokat akkor sem szabad alábecsülni.

Miért jó érzés a fulladás?

A fulladáshoz kapcsolódó érzés egy nagyon erős orgazmus vagy egy igazán jó edzés által kiváltott eufóriához hasonlít.

Tulajdonképpen erőcsere történik a domináns és alárendelt fél között, amely lehetővé teszi az adó számára, hogy megtapasztalja a hatalom és a kontroll érzését a befogadó felett, aki viszont örömet és élvezetet érezhet attól, hogy nem irányít – ezt már Caroline D'Arcy szexológus mondta.

Miért veszélyes a fulladás?

A fojtogatás a szexben részben a pornófilmek és az olyan könyveknek köszönhető, mint például a Szürke ötven árnyalata, és ezeknek köszönhetően egyre több olyan ember fojtogatja partnerét az ágyban, aki korábban nem tájékozódott a dolgok mikéntjéről. 

Mivel egyre népszerűbbé válik a közbeszédben, sokan „könnyű BDSM-nek – Bondage & discipline (B&D), Domination & submission (D&S), Sadism and masochism (S&M) – tekintik az ilyesmit, és automatikusan a partnerük torkára teszik a kezüket – magyarázta Emerson Karsh szexoktató. Az első randink után többször is szexeltem egy sráccal a kocsijában, és a hüvelykujjammal meg kellett lazítanom a kezét a torkomon, hogy enyhítsem a nyomást a légcsövemen – tette hozzá. 

Míg azok az emberek, akiknek hosszú ideje vannak ilyen szexuális kattanásaik, óvatosak a lélegzetjátékkal, a BDSM-tudással nem rendelkezők a biztonság rovására merülnek bele. Mielőtt bármilyen lélegzetvételi játékba kezdenél, tájékozódj, húzd meg a határokat, és beszéljétek meg a biztonsági szavakat a partnereddel.

GettyImages-505895920
KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Ha nem tudjátok elhagyni, így fojtogassátok egymást

Bár vannak biztonságosabb módszerek, ha nem akarjátok kihagyni a repertoárból a fojtogatást, minden veszélyt nem tudtok elkerülni. Soha nem lehet teljesen megszüntetni a légzésjáték kockázatát, és mindenkinek, aki ezt csinálja, tisztában kell lennie ezzel. Az adónak és a fogadónak is ismernie kell a nyak anatómiáját, hogy elkerüljék a légcső sérülését és a maradandó idegkárosodást – mondta D'Arcy.

Nagyon alapvető szabályokat kellene betartani, ha nem tudjátok kiiktatni a fojtogatást, beleértve, hogy ne gyakorolj túl nagy nyomást a nyak elülső részére. Fontos, hogy ne fejts ki túl nagy nyomást a nyakra, jobb, ha lágyan és lassan szorítasz, mint ha erős nyomást gyakorolnál, mivel ez károsíthatja a légcsövet. Próbáld meg elkerülni a nyak elülső részét, és a fő nyomást a nyak oldalán és a hátulján fejtsd ki – adott néhány tippet a nagyobb biztonsághoz Aragona.

A legfontosabb szabály az, hogy legyen egy világos jelzés, ha valami nincs rendben, vagy túl sok. Ez bármi lehet, a partner karjának enyhe kopogtatásától a fejtámla hangos kopogtatásáig. Ne félj kilépni, ha nem jó neked, ami éppen történik – magyarázta  Donna Marie szexcoach, majd hangsúlyozta, hogy az egó képes átvenni az uralmat, és lehet, hogy azt gondolod, hogy még egy kicsivel többet is elbírsz, de ez veszélyes lehet.

Ha úgy érzed, hogy a határhoz közeledsz, ez a határ az egód előtt legyen –

emelte ki. A másik megfigyelése annak a partnernek a felelőssége, aki éppen fojtogat. Ne engedd, hogy a szenvedély felülírja a biztonságot. 

Vannak alternatívák

Vannak alternatív módszerek is, amelyeket megfontolhattok a pároddal. Például egy különösen ijesztő élmény után érdemes a kevésbé durva lehetőségekre fókuszálni. 

Kísérletezhettek például azzal, hogy a kezedet a partnered szájára teszed, szabadon hagyva az orrot. Használhattok selyemből készült sálat is, ami lehetővé teszi a fogadó fél számára, hogy biztonságosan lélegezzen.

Ha mégis úgy döntötök, hogy maradtok a fojtogatásnál, ne feledd, az első és legfontosabb dolog a biztonság, és soha ne hagyd, hogy az élvezet iránti vágyad felülírja az óvatosságot. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra