Ezt a furcsa diétát arra tervezték, hogy lassítsa az öregedést – íme, hogyan működik

GettyImages-1392047129

A hízás, vagyis a zsír lerakódása, raktározása a szervezetben akkor következik be, ha valaki több kalóriát visz be, mint amennyire a testének szüksége van, illetve ha kevesebb energiát használ fel, mint amennyit a táplálékkal biztosít a szervezetének. Az őszi időben mindkét hibát gyakrabban követjük el, ezért jól jönnek azok a trükkök, amelyek hatékonyan segítenek a kilók visszatartásában. De vajon tényleg utánozható a böjt valódi böjtölés nélkül és egészségesebb formában, vagy egy újabb divatdiétáról van szó, amit csak a kiválasztottak képesek kibírni öt teljes napon át?

Annyi biztos, hogy a felhasznált energia mennyiségét leghatásosabban növelni az aktivitás fokozásával, több mozgással lehet. Ez rövidebb és hosszabb távon is hatékony, hiszen a mozgás során a szervezet több energiát használ fel, közben pedig nő az izom tömege, ami a későbbiekben az ennek fenntartásához szükséges energiafelhasználást, az alapanyagcserét is kismértékben növeli. Az anyagcserére jó hatással van a kiegyensúlyozott (sok zöldséget, gabonafélét, zsírszegény húst tartalmazó) étrend, és inkább a többszöri, de kisebb mennyiségű étkezés ajánlott.

Egyesek szerint az okosan végzett böjtölés nemcsak a fogyás, de az egészség szempontjából is hasznos, ám ez kevesek számára kibírható. Egy szakember szerint viszont van egy olyan módja a böjtnek, amelyben ehetünk egy keveset, ráadásul sokkal fiatalabbak és egészségesebbek leszünk, ha elvégezzük. Lássuk, miket ajánl, és vajon vannak-e kutatások, amelyek alátámasztják érveit!

Ezt a furcsa diétát arra tervezték, hogy lassítsa az öregedést a böjt utánzásával

Az okosan végzett böjtről már korábban kiderült, hogy jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, ideértve a szervezetben bekövetkező betegségekkel szembeni erősebb ellenállást, a fogyást és a lehetséges öregedésgátló hatásokat. Annak érdekében, hogy a böjtölés egészségügyi előnyeit az étkezés teljes elhagyása nélkül élvezhessük, egy öregedésgátló kutató olyan diétát tervezett, amelyben az emberek drámaian csökkentik a kalóriabevitelt öt napig, és csak bizonyos ételeket esznek azokon a napokon.

Ennek a „böjtutánzó diétának” az az ötlete, hogy az emberek ugyanazokat a változásokat lássák a testükben, mint akkor, ha böjtölnének ezen az öt napon át.

Ha az emberek egy időre abbahagyják az evést, az fizikai változásokat vált ki a szervezetben

Túl sokáig élelem nélkül maradni természetesen veszélyes és akár végzetes is lehet. A módszer hívei szerint azonban a böjt lehetséges egészségügyi előnyei túlmutatnak a fogyáson. A böjtöt utánzó böjt csak rövid ideig tart, és közben elháríthatja az öregedés egyes hatásait, meghosszabbíthatja az életet és megelőzheti a betegségeket, beleértve a rák bizonyos formáit is, vallja a módszer megalkotója.

Ezek a megfigyelt egészségügyi hatások már korábban többeket arra késztettek, hogy kipróbáljanak olyan étkezési trendeket, mint az időszakos böjt – amelyek során az emberek napi 12–18 órát vagy hetente 36 órát maradnak étkezés nélkül.

De bármennyire is hasznos a böjt, nehéz rendszeresen, napi szinten betartani. Még az időszakos böjtbeosztások is kényelmetlenek, ráadásul az egészségügyi szakemberek általában nem javasolják, hogy az emberek napokig evés nélkül maradjanak. 

Ha beteg vagy, egy orvossal is konzultálj előtte
Ha beteg vagy, egy orvossal is konzultálj előtteJackF / Getty Images Hungary

Valter Longo, a Dél-Kaliforniai Egyetem Longevity Institute igazgatója kidolgozta a „böjtöt utánzó diéta” nevű diétát, hogy segítsen az embereknek élvezni a böjt előnyeit, miközben a legtöbb napon hagyományosan étkeznek és a böjt időszakában sem koplalnak. Ez a terv lehetővé teszi, hogy a módszer követői azt egyenek, amit akarnak, de időnként drasztikusan csökkenteni kell a kalóriákat, és öt napon keresztül meghatározott tápanyagkeveréket kell fogyasztaniuk.

A Bloomberg jelentése szerint eddig több mint 52 ezren próbálták ki módszerét, miközben még nem bizonyított, hogy a csomag megvásárlása valóban jobb-e, mint más böjtök.

Mi van a dobozban, és hogyan utánozhatnánk otthon a módszert?

A szabályok szerint a fogyasztható ételek növényi alapúak és alacsony fehérjetartalmúak – a készlet leveseket, rudakat, kekszet, olajbogyót, italokat és kiegészítőket tartalmaz. Az ételeket úgy tervezték, hogy rávegyék a testet, hogy „böjtüzemmódba” lépjen, miközben még kap némi táplálékot. A módszer otthoni utánzása (egy orvosi konzultáció után) nem lehetetlen, hiszen lényegében növényi táplálékot fogyasztanak a követők, különbözőképpen feldolgozva. 

A pontos adagok az alany súlyától függően változhatnak, de az alapötlet az, hogy az emberek körülbelül 1100 kalóriát fogyasztanak az első napon, és 750 kalóriát a másodiktól az ötödik napig.

Az egyik diétás vizsgálatban a résztvevők 1090 kalóriát fogyasztottak az első napon (10% fehérje, 56% zsír, 34% szénhidrát összetételben). A 2–5 nap között mindössze 725 kalóriát fogyasztottak (9% fehérjét, 44% zsírt, 47% szénhidrátot). A legtöbb szénhidrát zöldség formájában érkezett.

Akár még működhet is
Akár még működhet isOleksandra Zhuravlova / Getty Images Hungary

A módszer egyik tesztelője, Usha Lee McFarling pontosan elmondta, mit evett a diéta öt napja alatt.

Ételei között szerepelt diószelet, olajbogyó, kelkáposztakeksz, „csokoládéropogós” desszertek és levesek paradicsommal, quinoával és zöldségekkel. Az italok között szerepelt fodormenta és hibiszkusztea, valamint egyfajta növényi energiaital.

Megéri ez az egész, nem leszünk tőle betegek?

A böjtöt utánzó diéta állítólag többről szól, mint a fogyásról. A cél az, hogy követői jobban szabályozhassák a vércukorszintet, és védelmet szerezzenek a rák és más betegségek ellen.

A módszer népszerű, ám további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a tudósok határozottan kijelenthessék, hogy ez a diéta – vagy bármilyen böjtdiéta – hosszú távon csökkenti e betegségek kockázati tényezőit.

Az eddig rendelkezésre álló adatok azonban biztatóak. A böjtöt utánzó diétával végzett humán kísérletek kimutatták, hogy legalábbis rövid távon a betegségek kockázati tényezői csökkenni látszanak, az emberek fogynak, és az étrend biztonságosnak tűnik.

Longo korábban azt mondta a Business Insidernek, hogy szerinte ennek a fajta böjtnek az orvosi ellátás részévé kell válnia. Ugyanakkor azt is érdemes hozzátenni, hogy nem mindenkinek javasolt, így érdemes háziorvossal konzultálni, mielőtt belekezdesz, hiszen előnyei mellett fontos látni, hogy nagyon kevés energiát adó módszerről van szó.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra