A párod nem kedveli a barátaidat? Nagyobb problémát okozhat, mint gondolnád

GettyImages-504308816

Könnyen szőnyeg alá söpörjük kapcsolatunk elején, ha párunk és barátaink nem jönnek ki jól egymással. Azonban súlyos következménye lehet, ha már házaspárként férjünk és barátaink között megmarad a feszültség.

Megesik, hogy egy párkapcsolatban az egyik fél nem szíveli a másik baráti körét vagy egyes barátait. Lehetséges, hogy úgy látja, rossz hatással vannak párjára, esetleg azt gondolja, a barátok belerondíthatnak kapcsolatukba, ezért érzi magát kényelmetlenül tőlük, de az is megeshet, hogy simán csak féltékeny a baráti intimitásra, amit a másik megél. Azonban egy nemrég publikált, 1986-ban megkezdett hosszú távú kutatás szerint súlyos következményei lehetnek a kapcsolat jövőjét tekintve, ha a férj nem kedveli felesége barátait.

Barátok, házasság, válás

A szakirodalomban már évek óta elterjedt, hogy a házasságok stabilitását és örömét megronthatja hosszú távon, ha konfliktus keletkezik az egyik házastárs és párjának családja között, ami nem csitul el idővel. Arról is készültek már kutatások, hogy ha a barátok nem kedvelik valaki párját, nagyobb valószínűséggel bomlik fel a kapcsolat.

Egy 2017-ben publikált kutatás viszont azt is megvizsgálta, vajon az is hatással van-e a házastársi megelégedettségre, ha az egyik fél nincs kibékülve párja barátválasztásával. A kutatás során 1986-tól kezdve követtek nyomon 174 fehér és 199 afroamerikai házaspárt. A fehér párok 36, az afroamerikaiak 55 százaléka vált el az első 16 évben. Azt találták, hogy ahol a férj a fehér pároknál a házasság elején beszámolt arról, nincs ínyére felesége baráti köre, nagyobb eséllyel végződött válással a kapcsolat, hiába nem volt gond a pénzügyekkel és a házasság minőségével. Az ellenkező esetre ez nem volt érvényes, illetve az afroamerikai pároknál sem bizonyult döntő faktornak.

A nők könnyebben helyettesíteni tudják a férj baráti igényeit, mint fordítva
A nők könnyebben helyettesíteni tudják a férj baráti igényeit, mint fordítvaLucy Lambriex / Getty Images Hungary

 A kutatók úgy vélik, ennek két oka lehet. Egyrészt, a nők általában képesek átvenni a férfi szociális igényeit, mint például a közös aktív programok szervezését, tehát a férjek könnyebben mondhatnak le a feleségük által kritizált barátaikról, hogy a házasság egyensúlyát fenntartsák. Valamint a férjek jóval nagyobb mértékben támaszkodnak feleségükre, mint fordítva, tehát ezt az igényüket is ki tudja elégíteni a házasság.

Ezzel ellentétben a férfiak általában nem képesek átvenni házastársuk barátainak szerepét olyan egyszerűen, mivel a nők számára ez a kapcsolódás az érzelmileg intim beszélgetésekről szól. Ahogy azt egyik korábbi cikkünkben is írtuk, a nők közötti barátság több érzelmi támaszt és támogatást tartalmaz, mint a szórakoztatóbb férfiak közötti barátság. Továbbá, ahogy a kutatók említik, a nők gyakran megbeszélik egymást közt párkapcsolati problémáikat is, ami néha felerősítheti a házastársi súrlódásokat, és megnöveli a válás esélyét.

Másrészt, a fehér párok szociális körei barátközpontúak, míg az afroamerikaiaké családközpontú. Tehát vélhetően a fehér pár tagjaira nagyobb hatással vannak barátaik véleménye, így nagyobb jelentőséggel bír, ha a férj és a barátok között feszültség feszül.

Arra sajnos nem tudtak teljes körű választ adni a kutatók az összegyűjtött adatok alapján, hogy milyen oka lehet a férjeknek az elégedetlenségre párjuk barátait illetően, mivel sem a barátok neme (tehát az esetleges féltékenykedés), sem az ő véleményük a férjről nem derült ki. Az viszont mind a fehér, mind az afroamerikai pároknál számottevően fontos válás-előrejelző tényezőnek bizonyult, ha a férjek azt érezték, feleségük barátai beleszólnak, belekontárkodnak házasságukba.

Érdemes a probléma gyökeréig ásni: azért van feszültség a férj és párja barátai között, mert hiányolja az együtt töltött időt házastársával?
Érdemes a probléma gyökeréig ásni: azért van feszültség a férj és párja barátai között, mert hiányolja az együtt töltött időt házastársával?ridvan_celik / Getty Images Hungary

Mit lehet tenni, ha egyikőtök nem kedveli a másik barátait?

Ha esetleg attól tartasz, akár nőként, akár férfiként, hogy a ti kapcsolatotokat is veszélyezteti a fentebb felvázolt probléma, nem kell kétségbe esned. Ezt a három tippet ajánlják a vészhelyzet elkerülésére:

1. Légy őszinte a pároddal!

Ha te vagy az a fél, aki elégedetlen párja barátaival, vállald fel őszintén társad előtt érzéseidet. Próbáld kedvesen elmagyarázni, mi az a felszín alatt megbúvó dolog, amivel problémád van. Hiányzik a párod? Elárulva érzed magad, amiért barátait jobban beavatja saját dolgaiba, mint téged? Féltékeny vagy a köztük lévő intimitásra?

Ha partnered az, aki nem szíveli barátaidat, nyugtasd meg, és biztosítsd róla, hogy mindig ő lesz számodra az első, a legfontosabb, a barátaid mindig csak utána következnek.

2. Keretezd át: lehetséges, hogy párod barátai a te malmodra hajtják a vizet?

Ha az a problémád társad barátaival, hogy túl sok időt tölt velük vagy a családjával, gondolkodj el azon, hogy párod ezen alkalmakkor akár támaszt is kaphat szeretteitől, ami végső soron a kapcsolatotok előnyére válhat.

Ha a párod féltékeny a barátaidra, vélhetően segíthet, ha kedvesen megfogalmazod neki, mit adnak neked ezek a kapcsolatok, esetleg tudnak-e olyan dolgot nyújtani neked, amelytől a te közérzeted javul, és amit a kapcsolatba is át tudsz emelni, mint egy kívülről kapott ajándékot a kapcsolat minősége szempontjából.

3. A házasság nem csak kettőtökről szól!

Mindkettőtöknek érdemes tudatosítania magában, hogy a jó házasság titka nemcsak a közös kapcsolat ápolásában rejlik, hanem az egymás családjával és barátaival ápolt viszony is fontos szerepet játszik benne.

Ha kíváncsi vagy, miért dönt egyre több középkorú a válás mellett, korábbi cikkünket ajánljuk: Egyre több középkorú dönt a válás mellett. Illetve ha inkább az érdekelne, miért érdemesebb a csapattársadat keresned a lelki társad helyett, ezt ajánljuk: Ne a lelki társad keresd, hanem a csapattársadat! Ha pedig nem hiszel a monogámiában, ezt olvasd el: Háromtagú szerelmespár három gyerekkel – Egy poliamor család mindennapjai.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra