Tényleg a férfiak veszik el a nők önbizalmát?

GettyImages-1188711035
Latyák Balázs

Sokan gondolják úgy, hogy valaki más miatt nincsenek rendben saját magukkal, hogy mások negatív módon befolyásolják őket az érvényesülésük során. Konkrétabban: sokan azt tartják, hogy a nők egy része a férfiak miatt önbizalom-hiányos. De ez valóban így van?

Szinte mindenki ismer olyan embert, akinek gond van az önbizalmával, hiszen sajnos a probléma manapság rengeteg embert érint. Nemcsak az ebből a szempontból gyengébbnek vélt nőket, de a férfiakat is. Jó hírt jelenthet számukra, hogy problémájuk fejleszthető, azonban ehhez saját magukat kell legyőzniük.

A hagyományos skatulya

Talán még emlékszünk Schobert Norbi hírhedt mondataira, mely szerint a nők a szülésnél rontják el a dolgokat, mert úgy gondolják, hogy értéket adtak a férfinak, a családnak. A fitneszguru szerint ők tényleg adtak értéket, csak a férfi szexualitása ezt nem tudja értékelni. „És amikor az 58 kilós nő helyett a 78 kilós vagy 88 kilós hölgy érkezik meg döngő léptekkel a hálószobába, a férfiak számára kínszenvedés” – mondja Norbi a tavalyi videójában. Azt is kifejti, ha a nők a terhességnél felszednek kilókat, akkor a bőrük is tönkremegy, soha nem lesz már feszes, szexi, csinos és vonzó. Végül kijelenti, hogy a nők a férfiak megtartásáért, a boldog szerelem és a szexualitás miatt muszáj, hogy megtartsák a lánykori súlyukat.

Emellett ismerősen csenghetnek Kovács Ákos nőkről alkotott gondolatai az olvasó számára. Az énekes a következőket mondta egy vele készített interjúban 2015-ben:

Ákos: A nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak – én így érzem.
Riporter: Nem az a dolguk? Mi a dolguk a nőknek?
Ákos: Hát, mondjuk a női princípiumot beteljesíteni, nem? Hogy mondjuk, valakihez tartozni. Valakinek gyereket szülni. Anyának lenni.
Riporter: A kettő kizárja egymást?
Ákos: Nagyon úgy tűnik, igen. Hogy leszel anya, hogy töltesz a gyerekeiddel elég időt, hogy vezető állású nem tudom, ki vagy, nem tudom, hány forintért.

Két ismert személyiség, két hasonlóan markáns (egyeseknek talán már sértő) vélemény. De vajon mennyi igazság van ezekben a kijelentésekben, azazhogy a nők predesztinálva vannak arra, hogy ne érjenek többet egyszerű háztartási alkalmazottnál? És ha mégis megpróbálnak érvényesülni, akkor a magyarországi macsómentalitás mennyire szedi szét őket? Valóban a férfiak miatt nincs önbizalmuk a nőknek?

GettyImages-1301343014
Klaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Az önbizalom nem nemekhez kötött

Ha a fenti kérdésekre keressük a választ, úgy nem árt egy-két dolgot tisztáznunk. Egyrészt, hogy mit jelent pontosan az önbizalom. A hivatalos értelmezés szerint hitet önmagunkban, személyes meggyőződésünket a saját képességeinkről, erőnkről és céljaink elérhetőségéről, amit nem feltétlenül tudunk igazolni, mégis bizonyosnak tartunk. Emellett a bizonyosságot arról, hogy képesek vagyunk változást, eredményt okozni, ami fellépésünkben és cselekedeteinkben tükröződik. A definícióból máris levonhatunk egy következtetést: az önbizalom nincs nemekhez kötve, mindenkinek jár. Nem létezik olyan, hogy hétfőn kizárólag a nők lehetnek magabiztosak, míg a szerda csak a férfiaké. Gondoljunk csak a közéletben életerősnek tűnő és sokakat inspiráló nőkre: Michelle Obamára vagy éppen Apró Annára, az OXO Holdings ügyvezetőjére. Ők sem osztják be a napjaikat annak megfelelően, hogy mikor tűnjenek magabiztosnak.

Persze mivel az éremnek mindig két oldala van, így fontos górcső alá vennünk az önbizalomhiány fogalmát is, mely röviden összefoglalva talán a következőt jelenti: teljes visszahúzódás és feladás.

Merthogy az önbizalomhiánynak – az interneten fellelhető millió forrás szerint – a legfőbb ismertetőjelei nem mások, mint a

  • konfliktuskerülés,
  • túlzásba vitt bocsánatkérés,
  • depresszió,
  • a kritika rosszul viselése,
  • kihívások kerülése,
  • érzékenység.

Ezek pedig korántsem az extrovertált emberek személyiségjegyei, mint ahogyan azt is nehéz kijelenteni ezekkel a tünetekkel kapcsolatban, hogy azokat valaki más – a nők esetében a férfiak – okozza. Ezen problémák mindegyike ugyanis a belsőnkből fakad. 

Az önbizalomhiány legyőzhető

GettyImages-679278185
Rafael Ben-Ari / Getty Images Hungary

Bár nagyon nehéz belátnunk, de az önbizalmunk fejlesztése, az egészséges énképünk erősítése csak rajtunk múlik, azaz mi vagyunk a saját sorsunknak a kovácsai. Így mi magunk tehetünk a leghatékonyabban azért, hogy állapotunk megváltozzon. Ennek első lépése, hogy felismerjük a problémánkat, majd ha úgy érezzük, akkor szakember segítségét kérjük. Emellett próbáljuk meg elfogadni magunkat, tudatosan nézzünk szembe olyan helyzetekkel, melyekben nem érezzük magunkat teljes egészében komfortosan. Ezzel felismerhetjük a gyengeségeinket, hatékonyan növelhetjük a bátorságunkat, majd már megerősödve újabb és újabb akadályokkal küzdhetünk meg.

Mert ahogyan Csernus Imre pszichiáter A kiút című könyvében fogalmaz: „Önbizalmat elérni csak úgy lehet, ha szembenézünk a félelmeinkkel, és a félelemmel teli konfliktusainkat úgy oldjuk meg, hogy az ebből származó sikerélmény építsen. Azaz tudatosan kell beleugranunk olyan racionális és érzelmi megmérettetésekbe, ami új vagy ismeretlen számunkra, amitől félünk, nem foglalkozva azzal, hogy öröm vagy fájdalom vár-e ránk. Egyet fontos szem előtt tartanunk, hogy önmagunkért tesszük ezt.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra