18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szexéhes, folyton maszturbál, percek alatt elmegy: tényleg ilyen egy férfi?

Bár a nők szexualitásáról valamivel többször írunk, a férfiaké is a szívügyünk, pláne hogy azzal kapcsolatban is rengeteg tévhit, hamis vagy épp félinformáció kering a köztudatban. Minden férfi maszkulin vadállat? Tényleg annyiszor gondolnak a szexre? Könnyebben felizgulnak, többet maszturbálnak és sokkal gyorsabban elmennek, mint a nők? Nem kell mindent készpénznek venni.

Míg a nők szexualitásáról a Háború és béke alaposságával születnek írások, elemzések, a férfiakét sokszor csak képregényi igénnyel dolgozzák fel. Mert hát mit kellene olyan nagyon elemezni rajta? Szeretik, mindig azt akarják, mindig készek rá, nem igaz? Hát nem. Legalábbis nem minden férfira és pláne nem minden párkapcsolatban, életkorban vagy élethelyzetben igazak a legismertebb sztereotípiák. A férfiak szexualitása éppen olyan változatos, mint a nőké, és ezt a kérdéskört is sok (káros) mítosz övezi. A Healthline magazin cikkéből kiderül, mik a legnagyobb tévedések a férfiszexről szóló közbeszédben, és mi az igazság valójában a libidójukkal kapcsolatban. 

1. A férfiak álló nap a szexre gondolnak

Biztosan te is olvastad már itt-ott, hogy a férfiak átlag hét másodpercenként gondolnak a szexre. Jól hangzó adat, de ha az ember picit is utánaszámol, kiderül, hogy semmiképpen sem lehet helytálló. Minden hetedik másodperc? Hát az csak a szupermarketben vagy a fogorvosnál is gondolatok százait jelentené. Ha tényleg ilyen gyakori lenne a dolog, az erősebb nem tagjai gyakorlatilag semmi mást nem tudnának csinálni: 16 órás ébrenlétükben 8000 alkalommal futna át valami pajzán gondolat át a fejükön.

Hogy valójában mennyi az annyi? Férfiról férfira változik, de egy vonatkozó egyetemi kutatásból (amibe eleve fiatal felnőtteket, vagyis libidójuk csúcsán levőket válogattak be) csak napi 19 szexre gondolós alkalom jött ki. Ennél is érdekesebb, hogy az ebben a kutatásban megkérdezett nők eredménye napi 10 alkalom volt, vagyis nemcsak messze vagyunk a napi több ezertől, de az is kiderült, hogy férfiak és nők között nincs olyan óriási különbség.

Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a nők szexualitása sok kultúrában, családban még ma is diszkrét ügy, és könnyen lehet, hogy a nők lefelé tódítanak, ha ilyen kérdést szegeznek nekik, míg férfiként kifejezetten menő többet gondolni a szexre. Lényeg a lényeg: nők és férfiak pajzán gondolatainak mennyisége között nincs szakadék, és még a legmegátalkodottabbak sem gondolnak hét másodpercenként a szexre. 

2. Lényegesen többet maszturbálnak, mint a nők

Ez a vélelem is megdőlni látszik. Egy kínai kutatásból például az derült ki, hogy óriási különbség nincs a két nem között ebben a tekintetben sem: míg a megkérdezett nők 48,8 százaléka, addig a férfiak 67,8 százaléka nyilatkozott úgy egy kérdőívben, hogy maszturbált már életében. Ez azért nem ég és föld. Az eltérés ráadásul még ennél is lényegesen kisebb lehet, ha figyelembe vesszük, hogy a női maszturbációról beszélni még mindig sok kultúrában tabunak számít, emiatt egyáltalán nem biztos, hogy minden érintett nő őszintén vallott, amikor megkérdezték. Vagyis: ha valamivel többet is maszturbálnak, nem fényévekkel előzik meg a nőket. 

Több a hasonlóság, mint a különbség.
Több a hasonlóság, mint a különbség.juhy13 / Getty Images Hungary

3. A férfiaknak 2 és 7 perc közötti időtartamra van szükségük ahhoz, hogy eljussanak az orgazmushoz

Értelmetlen általánosítás ez is. Egyrészt fontos tudni, hogy a női és férfi izgalmi görbében több a hasonlóság, mint a különbség (mindkét nem izgalmi, „plató”, orgazmus és enyhülés fázisokon megy át), másrészt az egyes emberek közti egyéni eltérések ebben is jóval nagyobbak lehetnek egy-egy férfi, mint a férfiak és a nők egésze között.

Az ugyanis, hogy ki milyen gyorsan jön izgalomba, vagy ér el orgazmust, messze nemcsak a nemétől függ, hanem kulturális, lelki és fizikai hatások és az életkor is jelentősen befolyásolja, ráadásul sok olyan helyzet is előfordulhat, hogy az izgalmi fázis hosszú időre elnyúlik, így akár órákkal is megelőzheti az orgazmust. És persze nagyon nem mindegy, hogy páros vagy szóló szexről van szó. Míg utóbbi esetben simán elképzelhető, hogy néhány percre van csak szükség az orgazmushoz, páros szex során az önörömön túl másra is kell figyelni, ami lassíthatja a folyamatot. 

4. A férfiak nyitottabbak az alkalmi szexre

Mondják ezt is, és valóban lehet olyan benyomásunk, hogy a férfiak számára az egyéjszakás kaland kevésbé nehéz ügy, mint a nőknek. Egy 2015-ben végzett egyetemi kutatás például megerősítette ezt, mert ebben a megszólított férfiak jóval nagyobb arányban álltak volna kötélnek (bonyolódtak volna egyéjszakás kalandba egy ismeretlennel), mint a leszólított nők. Ugyanakkor – és ezt más vizsgálatok is alátámasztják – itt egyáltalán nem biztos, hogy a férfiak nagyobb libidójáról van szó, pusztán arról, hogy egy férfi számára egyszerűen jóval kisebb kockázattal jár egy ismeretlen partnerrel összegabalyodni, mint egy nőnek.

Egy másik kutatásban ezért nem „terepen”, hanem védett közegben vizsgálták meg az alanyok viszonyát az egyéjszakás kalandhoz: férfiaknak és nőknek is képek alapján kellett megmondaniuk, hogy bonyolódnának-e egyéjszakás kapcsolatba az ábrázolt, egyébként vonzó másikkal. Ebben a vizsgálatban már nem jelentkezett szignifikáns nemi alapú különbség a megkérdezettek hajlandóságában, így a kutatók valószínűsítik, hogy élesben sem a libidó, hanem a biztonságérzet a lényegi különbség. 

5. A meleg férfiak többet szexelnek, mint a leszbikus nők

Ezt a mítoszt (aminek az alapja megint csak a férfiak feltételezetten magasabb libidója) nehéz megcáfolni vagy megerősíteni, mindenesetre több mint valószínű, hogy nem lehet ennyire általánosítani. Nemcsak azért, mert egyénenként eltérő, mekkora libidóval él egy férfi vagy nő, de azért is, mert egészen más lehetőségei vannak például egy nagyvárosi meleg férfinak, mint egy vidéken élőnek: utóbbi nem ugyanakkora eséllyel és nem ugyanolyan gyakran tud szexuális kapcsolatot kialakítani, mint az előbbi. Nők esetében pedig jelentős befolyással bír (többek között), hogy egyáltalán mit nevezünk szexnek: az ölelkezést, csókolózást is, vagy csak az orális szexet, esetleg a szexjátékokat is szerepeltető behatolásosat? 

Több mint valószínű tehát, hogy ebben a kérdésben is nagyobbak ez egyéni eltérések, mint általánosságban a meleg vagy leszbikus személyek közöttiek. 

6. A férfiak jóval kevésbé romantikusabbak, mint a nők

Erre sincs sok bizonyíték, így joggal feltételezhetjük, hogy ebben inkább kulturális tényezők játszanak szerepet, semmit a férfitest biológiája vagy a szexuális működés. A férfiak irányában megfogalmazott társadalmi elvárások nem minden esetben támogatják a „romantikus” viselkedést, míg a nőkkel kapcsolatos sztereotípiák azt a benyomást keltik, hogy utóbbiak fogékonyabbak az érzelmességre. Erős érzelmi elkötelezettségre nők és férfiak is egyformán képesek, mint ahogy mindkét nem körében vannak olyanok is, akiknek nem minden esetben van szükségük érzelmi bevonódásra egy örömteli szexuális együttléthez. 

Jó, de akkor tudunk egyáltalán valami biztosat a férfiak libidójáról? Persze, mutatjuk is!

7. Libidó és agy

Tudjuk például, hogy amikor a libidóról beszélünk, a szexuális késztetést értjük alatta, és azt is, hogy ez valami olyasmi, amit nagyon nehéz számszerűsíteni vagy pontos értékekkel megadni. Emiatt általában viszonyszámokban gondolkodunk róla, és alacsony libidó alatt annak egy korábbi állapothoz képest értelmezett csökkenését értjük. Amikor pedig a férfilibidóról beszélünk, két agyi terület – az agykéreg és a limbikus rendszer – tevékenységét érdemes számba vennünk, mert ezek jelentős szerepet játszanak benne. Olyannyira, hogy a férfiak akár a szexről való gondolkodás vagy egy szexuális töltetű álom következtében is el tudnak élvezni. Az agykéreg az agy gondolkodásért, tervezésért felelős területe, amikor a férfi izgalomba jön, az agykéreg más agyi területeknek is jelet küld, amik gondoskodnak a nemi szervek jobb vérellátásáról, a pulzus emelkedéséről. 

8. Tesztoszteron

Tudjuk azt is, hogy a férfi nemi hormonként is ismert anyag kulcsszerepet játszik a férfiak szexualitásában, nemcsak a szexuális vágyban vagy épp teljesítményben, de az általános férfiegészségben is. Hatása van többek közt:

 • a nemi szervek kialakulására,
 • a testszőrzet kialakulására,
 • a csonttömegre és az izomtömegre,
 • pubertás idején a hang mélyülésére,
 • a spermatermelésre és a 
 • vörösvérsejtek termelődésére is.

Bár a tesztoszteron mindkét nem szervezetében megtalálható, a férfiakéban jóval nagyobb mennyiségben fordul elő, és a szexualitásban is nagyobb szerephez jut. Az alacsony tesztoszteronszint ráadásul sokszor kapcsolódik össze alacsony libidóval. A tesztoszteron szintje a férfiak életében tizenéves koruk végén a legmagasabb, onnan lassú, de fokozatos csökkenés jellemző. 

A tesztoszteron szintje emellett nemcsak az életkor előrehaladtával csökkenhet. Szintje nem állandó a nap során (reggel magasabb, délután, este alacsonyabb), és erős befolyással vannak rá külső tényezők. A tesztoszteronszintet befolyásolhatják:

 • antidepresszánsok, 
 • antihisztamin orvosságok,
 • endokrin betegségek, 
 • alvási apnoé és
 • vérnyomásgyógyszerek is.

A férfilibidó – ha nem is misztérium – jóval bonyolultabb és izgalmasabb jelenség annál, mint hogy blikfangos állítások és téves elképzeléseken alapuló mítoszok mentén gondolkodjunk róla. Hormonok által szabályozott, ugyanakkor érzelmeknek, körülményeknek, kulturális sajátosságoknak erősen kitett jelenség, ami minden egyes férfira egyéni módon jellemző, és ami még egy adott férfi esetében is napszakról napszakra, kapcsolatról kapcsolatra és évről évre változó lehet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek