A férfiak depressziója teljesen más, mint a nőké: ezek a jelek

GettyImages-900217520

Egy férfi legyen kemény, a fiúk nem sírnak, mire katona leszel, elfelejted. Az erősebb nem képviselőit gyakran már gyerekkoruktól arra nevelik, hogy az érzéseket, a fájdalmat el kell rejteni. Éppen ezért nehezebb esetükben felismerni, ha depresszióval küzdenek.

Ha egy férfi depressziós, általában nem az alap-hangulatzavar miatt fordul orvoshoz, hanem sokkal inkább azokkal a testi tünetekkel, amelyet a rosszkedv, a levertség okoz. Mivel gyakran a férfiaknál a depresszió rejtve marad, ezért sokkal veszélyesebb is.  

Ha pszichológushoz menne, elismerné, hogy baj van

A szokatlan, megváltozott viselkedés mindenképpen intő jel lehet egy férfi esetében. Ha korábban kenyérre lehetett kenni, ám most ingerlékeny, a legapróbb történésre is feszülten reagál vagy akár agresszív is, akkor érdemes elgondolkodni, hogy felkeressen egy szakembert.

„Sokszor a férfiaknál a csökkent önkontroll jelezheti, hogy lelki problémákkal küzdenek” – mondja Ujszászi Andrea pszichológus.

Sajnos esetükben gyakran előfordul az is, hogy a problémáikat valamilyen szer használatával tompítják, így a korábban visszafogottan alkoholt fogyasztó férfi esetleg többször is a pohár fenekére nézhet.

Egy nőnél sokkal inkább elfogadják, hogyha sír, rosszkedvű, viszont egy férfitól ezeket a mi társadalmunkban nem fogadják el.”

Egy nő számára megengedett, hogy kimutassa a fájdalmát
Egy nő számára megengedett, hogy kimutassa a fájdalmátvalentinrussanov / Getty Images Hungary

„A hölgyek egy barátnőnek, családtagnak könnyebben beszélnek arról, hogy problémájuk van, a férfiak viszont nem akarnak gyengének mutatkozni, ezért nem szívesen nyílnak meg a depressziós hangulatukkal kapcsolatban – folytatja pszichológus szakértőnk. Egy férj, apa vagy nagypapa nem mutathatja magát sérülékenynek, ezért általában szakemberhez, pszichológushoz sem megy, mert azzal elismerné, hogy baj van.”

A depressziós férfi betegségeket produkálhat

Amikor egy férfi depressziós, az gyakran olyan okokra vezethető vissza, amik a teljesítménnyel vannak kapcsolatban. Például gyakrabban fordulhat elő, ha elveszíti a munkáját, vagy bizonytalanná válik a helyzete mint családfenntartó.

„A Covid-járvány idején sokak esetében bizonytalanná vált a pénzkereseti forrás, és ez érezhetően a férfiakat sokkal erősebben érintette – szögezi le Ujszászi Andrea. Általánosságban azonban elmondható, hogy a nők esetében kétszer gyakoribb a depresszió, mint a férfiaknál. Azonban az is biztos, hogy az urak sokszor nem a hangulatzavarral jutnak el végül orvoshoz, hanem más, a lelki probléma miatt jelentkező testi tünettel. Vagy ha pszichológushoz mennek, akkor az inkább azért következik be, mert a depresszió folyományaként párkapcsolati problémáik is lesznek, vagy esetleg a munkahelyén érzett bizonytalanság veszi rá, hogy segítséget kérjen.

Ha egy férfi depressziós, azt sokszor testi tünetek jelzik
Ha egy férfi depressziós, azt sokszor testi tünetek jelzikThe Good Brigade / Getty Images Hungary

Az is megtörténhet, hogy a háziorvost vagy a szakorvost keresik fel a testi tüneteikkel, és így derül ki, hogy esetleg annak valamilyen lelki oka van.

„A depressziós férfiak gyakran számolnak be alvászavarokról, emésztési problémákról, vagy éppen komoly változás áll be az étvágyukban – sorolja a pszichológus. Fogyni kezdenek, vagy bánatukban esznek, és hirtelen felszaladnak rájuk a kilók. Sokszor jelentkeznek olyan tünetek, amelyek alapján először szívbetegségre következtetnek – például mellkasi szorítás, heves szívdobogás –, majd miután kiderül, hogy nincsen szervi ok, az orvos már gondolhat arra, hogy a probléma lelki eredetű. A férfiak ágybéli teljesítménye is sokszor romlik, ha depressziósak; merevedési zavaraik lehetnek, vagy egyáltalán nem nyitottak az intimitásra.” 

Így kerüld el a tragédiát

Nemcsak fizikai tünetek, de mentális változások is felléphetnek, ha egy férfi depressziós. 

„Gyakran számolnak be arról, hogy képtelenek koncentrálni a feladataikra, és emiatt romlik a munkahelyi teljesítményük – mondja Ujszászi Andrea. Ez azonban további szorongást okozhat, ami által a beteg ördögi körbe kerül. Mivel egyfajta beszűkült tudatállapotban van, előfordul, hogy nem emlékszik arra, ami elhangzott, de akár valóban memóriaproblémák is felléphetnek. A legveszélyesebb azonban az, hogy mivel a valódi gondokról nem beszélnek, sőt, akár szélsőséges viselkedésükkel a hozzájuk legközelebb állókat is elmarják maguk mellől, annyira egyedül maradnak, hogy akár eljuthatnak addig a gondolatig, hogy önkezükkel vetnek véget az életüknek.”

A férfiak lelki problémáikra gyakran a testi tünetek hívják fel a figyelmet
A férfiak lelki problémáikra gyakran a testi tünetek hívják fel a figyelmetWestend61 / Getty Images Hungary

Intő jel lehet, ha a korábban számára fontos tevékenységek, emberek – hobbik, barátok, család – már nem jelentenek örömforrást, illetve csak akkor mozdulnak ki otthonról, ha nagyon muszáj.

Ám az is előfordulhat, hogy éppen az mutatja, hogy baj van, ha sokkal több és nagyobb rizikót vállal, például agresszív és meggondolatlan lesz az autóvezetésben. 

„Ha a férjünk, édesapánk vagy fiunk viselkedése nagyon megváltozik, és azt érezzük, hogy ennek hátterében esetleg depresszió állhat, próbáljunk meg beszélni vele a problémáiról – javasolja Ujszászi Andrea. Ha úgy látjuk, hogy eljött az a pont, amikor már nem tudjuk magunk megoldani ezt a helyzetet, mindenképpen vonjunk be szakembert, hogy a segítségével elkerüljünk egy esetleges tragédiát.” 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra