A szelfi árulkodik a személyiségedről, te milyet készítesz magadról?

GettyImages-1332647779

Szelfit már mindenki csinált magáról, és nem kell túlmagyarázni, hogy vannak klasszikus beállítások. A pszichológusok pedig azt állítják: a személyiségedről árulkodik, milyen típusú szelfiket készítesz magadról.

Az okostelefonok életünk részévé váltak, ezzel együtt indult térhódító útjára a szelfi is. Ezek a fotók sok mindent elárulhatnak személyiségedről a Cosmopolitan cikkében feldolgozott kutatásban, amelyet a British Psychological Society végzett el.

Nyelvöltős szelfi
Nyelvöltős szelfiUwe Krejci / Getty Images Hungary

Nyelvöltős szelfi

Azok, akik nyelvöltős szelfiket csinálnak, lazák, bolondosak és nem félnek megosztani a világgal bohókás oldalukat dr. Julie Carbray szerint, aki a klinikai pszichiátria professzora Chicagóban. Ugyanígy jelezheti azt is, ha valaki kényelmetlenül érzi magát a kamera előtt, ezért bohóckodással próbálja leplezni zavarát.

Kacsacsőrös szelfi
Kacsacsőrös szelfiknape / Getty Images Hungary

Kacsacsőrös szelfi

Ha a legtöbb szelfije valakinek a kacsacsőrös-csücsörítő póz, valószínűleg neurotikus személyiség. Ha csak alkalomadtán használja valaki ezt a beállást, akkor a nyelvöltős szelfikhez hasonlóan csupán viccesnek akar látszani.

Fürdőszobai szelfi
Fürdőszobai szelfiFG Trade / Getty Images Hungary

Fürdőszobai szelfi

Akik a fürdőszobában, az ágyukban vagy a hálószobájukban szelfiznek, azok szívesen engednek be másokat a személyes terükbe. Érthető, hogy akik kerülik az ilyen képeket, inkább introvertáltak.

Kamerakerülő tekintetű szelfi
Kamerakerülő tekintetű szelfiJohner Images / Getty Images Hungary

A nem kamerába néző szelfi

Költői hangulatot adhatnak a féloldalas szelfik az Instagram-oldalnak, de valójában az úgynevezett  FOMO (félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk) jele. Annyira nem érdekli ezeket az embereket az egész szelfiőrület és közösségimédia-dolog, de nem szeretnének kimaradni a népszerű trendekből. A pszichológusok szerint a szemkontaktus hiánya miatt mások úgy érezhetik, hogy  a képen szereplő ember hajlamos vitákba bonyolódni.

Fitneszszelfi
FitneszszelfiTempura / Getty Images Hungary

Fitneszszelfi

Az edzés közben/után/előtt készült képeket sokan hencegőnek, magamutogatónak értékelik, a szakértők szerint inkább céltudatos személyiségre utalnak. Azonban, ha nem a valós teljesítményét dokumentálja valaki, hanem megrendezett, beállított képeket készít, az a későbbiekben az önbecsülése kárára megy, a visszajelzések sem lesznek pozitívak.

Alsó szögből lőtt szelfik
Alsó szögből lőtt szelfikKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Alsó szögből lőtt szelfik

Azok, akik alsóbb szögből szeretik fotózni magukat, barátságosabb, kellemesebb, kedvelhetőbb személyiségek szoktak lenni, mint akik felülről szeretik lefényképezni magukat.

Pozitív érzelmet mutató szelfik
Pozitív érzelmet mutató szelfikLuckyBusiness / Getty Images Hungary

Pozitív érzelmet mutató szelfik

A mosolygó, nevető, meglepődött arcot vágó szelfik arra utalnak, hogy nyitott vagy az újdonságokra, az új élményekre, és élvezed a változást.

Persze kivételek mindig vannak a szabály alól, hiszen az emberek rendkívül komplex lények, összetett lelkivilággal. Ne felejtsd, az ilyen jellegű kutatások általános következtetéseket tudnak levonni, nem teljes személyiség-feltérképező módszereket találnak ki.

Oszd meg másokkal is!
Mustra