Ezért mérgező a bikinitest-propaganda – erre fókuszálj helyette!

GettyImages-474661144
Kofrán Eszter

Nem csak idegesítő, mérgező is a bikinitest elérését reklámozó fitneszpropaganda. Kiderült viszont, hogy nem a bikiniszezonnal való ijesztgetés a leghatásosabb motiváció a kitartó testmozgáshoz.

Mi az, ami az új évvel jár együtt, gyomortáji fájdalmakat okoz az embereknek, és bizony nem a másnaposság? Igen, már a sarkon van a „most kezdj el készülni a strandidőre, irány az edzőterem” dömping, hiszen „a tökéletes bikinitest megformálásának elkezdésével már így is le vagy maradva”. És bár igaz, hogy egészségesebb egy fokozatos edzéstervvel kialakítani egy karcsúbb alakot, tudtad, hogy a „bikinitest” kifejezés használata toxikus? Egy pszichológiaprofesszor, dr. Renee Engeln ki is fejti cikkében, mitől annyira mérgező kifejezés ez.

A női testnek nem kell megfelelnie a társadalmi testideálnak a strandra lépheshez
A női testnek nem kell megfelelnie a társadalmi testideálnak a strandra lépheshezjacoblund / Getty Images Hungary

Ijesztgetés a bikinitesttel

Dr. Engeln szerint az új évvel elinduló bikinitest-hadjárat lényege a félelem és a szégyenkeltés a nőkben, hogy időt, energiát és pénzt költsenek a fogyásra.

 

Ha valaki a bikinitest megszerzésére sürget, nem az egészséged érdekeit tartja szem előtt, hanem azt, hogy a női testnek muszáj igazodnia egy bizonyos formához, mérethez ahhoz, hogy elfogadható legyen, és megjelenhess vele a négy falon kívül is. Sokkal nagyobb valószínűséggel fog testszégyenérzethez vezetni az, ha a bikinitestet tűzi ki valaki célul magának, mint ha valaki egy fenntartható és elkötelezett módot alkalmazna arra, hogy karbantartsa a testét. Nemcsak egyetlen évszak kedvéért érdemes odafigyelni testünk egészségére, hanem mindennap megérdemli testünk a törődést és a figyelmet.

Az igazi fitnesz és a bikinitest-propaganda közti különbség

A fitnesz valódi célja nem az álomtest elérése, hanem az egészséges életmód kedvező hatásainak élvezete, amelyet a rendszeres testmozgás okoz. Ezzel szemben a bikinitest gondolatkör a kinézetet tűzi ki a testmozgás céljának, nem azt, hogy jobban érezd magad a testedben. Attól teszi függővé a testmozgás sikerességét, hogy hány kockát tudsz megszámolni a hasadon, azt az álomképet adja el neked, hogy úgy akarj kinézni, mint a fitneszmodellek.

Egy 2016-os analízis azt mutatta ki, hogy a „fitspiration”, a fitneszinspirációs internetes oldalak meglepően hasonlóan működnek, mint az anorexiát támogató oldalak. Mindkét típusú oldal testsúlymegbélyegző üzenetekkel van tele, az ételt összekötik a szégyenérzettel, nem mellesleg egészségtelen étkezési szokásokat hirdetnek.

A fitneszinspirációs oldalakon látható fitneszmodelleket állítják be elérendő célnak, amely testszégyenérzethez vezet, a testszégyenérzet pedig az egészség ellensége.

Az egészség fejlesztéséért elkezdett testmozgást kitartóbban végzik a mozogni vágyók, mint ha a bikinitest lenne a céljuk
Az egészség fejlesztéséért elkezdett testmozgást kitartóbban végzik a mozogni vágyók, mint ha a bikinitest lenne a céljukHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Akkor mégis mi a legjobb motiváció a testmozgáshoz?

Különböző kutatások és felmérések azt találták, hogy sokkal hatásosabb motiváló eszköz azt hangsúlyozni a mozogni vágyó nőknek, hogy a torna hatására mi mindenre lesz képes a testük.

A csoportos fitneszben részt vevők se szeretik, ha az edző azzal próbálja őket motiválni, hogy el fog tűnni a has, ha kitartanak, vagy hogy mindjárt itt a bikinitestszezon, igyekezzenek. Ellenben elégedettebben és motiváltabban távoznak az edzésről, ha olyanokkal bátorítják őket, mint „Már mindjárt megvan! Ne hagyd abba! Meg tudod csinálni! Csinálj ma egy kicsivel többet, mint tegnap”.

Minden testnek jogában áll strandra mennie, bármit is üzenjen a mérgező bikinitest fogalom
Minden testnek jogában áll strandra mennie, bármit is üzenjen a mérgező bikinitest fogalomOrbon Alija / Getty Images Hungary

A nőknek egészséges célokra, nem pedig megszégyenítésre van szüksége. Felmérések kimutatták, azok a nők, akik egészségük fejlesztése érdekében vágnak bele a testmozgásba, hosszabb ideig fogják kitartóan folytatni, mint azok, akik a fogyás érdekében kezdik el.

Érdemesebb tehát azért belevágni a testmozgásba, hogy erősebbek, hajlékonyabbak legyünk, mintsem azért, hogy megfeleljünk a társadalmi testideálnak, amely csak szégyenérzetet generál.

Ha szeretnél többet olvasni az egészségesebb testképről, figyelmedbe ajánljuk cikkünket Sirokai Diána, plussize modell gondolatairól az önelfogadásról és egy másik cikkünket a bodypozitivitás mezején rejlő aknákról.

Oszd meg másokkal is!
Mustra