6 ok, amiért még mindig az exeddel álmodsz: szakértők adnak magyarázatot

GettyImages-511497678

Az álmok jelentését kutatni nem boszorkánykodás – a tudatalattid gyakran már azelőtt értesül a körülötted vagy a lelkedben zajló változásokról, hogy az a tudatos elméd számára hozzáférhető lenne. Az információk gyakran megjelennek az álmokban, ezért, ha résen vagy, tetten érheted őket, és akár meg is fejtheted a jelentésüket.

Alvás közben az agy nem kapcsol ki, hanem különös működést mutat – ennek köszönhető, hogy álmodunk. A tudomány régóta igyekszik feltárni, milyen funkciót látnak el az álmok, és milyen összefüggés lehet az álmok és a között, ami az elmében zajlik alvás közben.

Az már egy korábbi kutatás során kiderült, hogy a szexuális töltetű éjszakai képek teljesen normálisak és egészen gyakoriak. A közel 3000 ezer fős kutatás résztvevőinek a 83%-a tapasztalt erotikus álmot, közülük a férfiak némileg gyakrabban, mint a nők, de a korral mindkét nemnél egyre csökkent az arányuk. A szakértők szerint sokszor az erotikus álmok tükrözik vissza az adott személy szexuális tapasztalatait, aggályait. De vajon mi a helyzet akkor, ha az exeddel álmodsz, és ez a személy esetleg többször is felbukkan az álmaidban éjjelente?

Egy álomspecialista és pszichoterapeuta összeáll, hogy felsoroljanak 6 okot, miért álmodsz folyton az exedről

A legtöbben álmodtak már egy volt partnerről, de nem mindig világos, hogy ez mit jelent. Az, hogy az exedről álmodsz, annak a jele lehet, hogy még nem vagy túl rajta, de lehet trauma, utalhat a magányosság érzésére, vagy egy önmagaddal való konfliktus tüneteként is megjelenhet.

Íme hat ok, amiért álmodhatsz az exedről:

1. Magányosnak érzed magad

„Ha valaki magányosnak érzi magát, és ilyenkor az exével álmodik, az teljesen normális” – mondja Jennifer Freed, pszichoterapeuta.

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az érintett újra össze akar jönni az exével – lehet, hogy csak arra az időre gondol vissza, amikor még nem volt magányos, és azt hiányolja, vallja a szakember.

„A legtöbben a kapcsolatra vágyunk, és mindig visszatérünk annak utolsó elérhető emlékéhez, amikor arra érzelmileg szükségünk van”

– taglalta az okokat Freed.

2. Az exed bántalmazott

Ha valaki a volt partner által fizikai vagy súlyos érzelmi bántalmazáson ment keresztül, akkor hónapokig álmodhat a bántalmazásról a folytatásban. 

„Azoknak az embereknek, akik bármilyen traumán átestek, gyakran poszttraumás rémálmaik vannak”

– folytatta Deirdre Barrett, a Harvard Egyetem álomkutatója.

Ezek az ismétlődő rémálmok a poszttraumás stresszzavar (PTSD) gyakori tünetei. A PTSD-s álmok gyakran rendkívüli félelemmel és olyan fizikai tünetekkel járnak, mint az izzadás és a heves szívdobogás.

3. Nem vagy túl rajta

Ha gyakran álmodsz arról, hogy kellemes időt töltesz az exeddel, ez annak a jele lehet, hogy még nem vagy túl rajta, vagy nincs lezárva a kapcsolat. Nem sok tanulmány készült a témáról a közelmúltban, de egy 1980-as évekbeli kutatás kimutatta, hogy a válás miatt depressziós felek gyakran ugyanazt álmodták, és az álmokban a partner is viszonylag sokszor szerepelt.

Nem kell a legrosszabbra gondolni, ha álmodban is kísért valaki
Nem kell a legrosszabbra gondolni, ha álmodban is kísért valakiseen by hotshot / respect copyri / Getty Images Hungary

4. Elégedetlen vagy az új kapcsolatban

Ha olyan kapcsolatban élsz, ahol elégedetlennek érzed magad, akkor több okból is álmodhatsz a volt párodról:

„Ha a közelmúltban szakításon esett át az ember, olykor azt fontolgatja, hogy elhagyja az új partnert a régiért” – mondja Barrett, aki szerint ez is okozhatja a visszatérő álmokat.

Az is előfordulhat, hogy igazából nem szeretnéd visszakapni a volt párodat, de vannak dolgok, amiket hiányolsz az előző kapcsolatodból, például az, ahogy volt partnered kommunikált, vagy ahogy a szeretetét kimutatta – ezeket is felidézhetik álmaid.

5. Valójában rólad szól ez az egész

Az exedről álmodozás annak a jele is lehet, hogy befejezetlen ügyeid vannak önmagaddal – tette hozzá Freed.

Az exünk álomváltozata valójában énünk egy részét is képviselheti, ami lehetőséget adhat arra, hogy az elgondolkozzunk saját belső konfliktusainkon.

„Tegyük fel, hogy az exed bántalmazó volt, és folyton róla álmodsz. Melyik részed az, amelyik még mindig engedi, hogy rosszul bánj magaddal, és kifejezetten kegyetlen legyél?” – fejtette ki Freed utalva arra, hogy az ex ebben az esetben talán csak a saját magunkhoz való keménységünket szimbolizálja. 

Az álmok jelentéséből kiderülhet valami fontos, amit talán még nem is tudatosítottál
Az álmok jelentéséből kiderülhet valami fontos, amit talán még nem is tudatosítottálEvgeniia Rusinova / Getty Images Hungary

6. Végre túl vagy rajta

Ha pozitív álomképeket látsz az exedről – például a kellemes, régi pillanatokról szóló álmok –, az annak a jele lehet, hogy túlléptél a velük kapcsolatban megmaradt érzelmeken.

„Olyankor tudhatod, hogy igazán  továbbléptél, amikor már végtelenül hálás vagy azért, amit az adott személy és kapcsolat tanított neked” – mondja Freed.

Hozzáfűzte: ha az exed iránt érzett érzéseid már feloldódtak, akkor is előfordulhat, hogy oda-vissza utazol a pozitív és a negatív álmok között – emiatt nem kell kétségbeesned.

„Az egész elképzelés, hogy a haláleseteket vagy a szakításokat mindent vagy semmit módon dolgozzuk fel, megtévesztő, a valóságban nem így működik. Az élet egy folyamatos túllépés valamin – zárta Barrett, aki szerint az érzelmek nem egyik napról a másikra változnak negatívból pozitívvá.

„Normális lehet akár az is, ha egy exről álmodsz időnként, akár életed egész hátralévő részében”

– húzta alá sokak számára kissé talán ijesztő véleményét Barrett, azt is kiemelve, hogy ez a legtöbbször nem jelenti azt, hogy még mindig szereted, vagy hogy nem léptél tovább a kapcsolaton.

Az exekkel kapcsolatos álmok általában nem adnak okot az aggodalomra, de „fontold meg a terápiát, ha gyakran ismétlődő, nyomasztó álmokat látsz velük kapcsolatban már jóval a szakítás után is” – tette hozzá a szakember.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra