Ez lesz a 2023-as év színe: nézd meg, hozzád hogy illik

GettyImages-1448283998

Mindig izgalmas, amikor megérkezik a következő év színe a Pantone Intézettől. 2023 színe a Viva Magenta lett. Látva ezt az igen vibráló, élénk színt, biztos sokakban felmerül a kérdés: vajon ez az árnyalat az én színtípusom, illik majd hozzám? Amellett, hogy az év színe mindig hatással van a divatvilágra, nagyon fontos társadalmi üzenete is van.

A Pantone Intézet, amely a színek legmagasabb szintű szakértője, 2000 óta minden évben kihirdeti az év színét. A szakemberek választása mindig olyan árnyalatra esik, melyről úgy gondolják, megtestesíti az előttünk álló évet, kifejezi az elkövetkező időszak hangulatát és szellemiségét. A színválasztás egy trendelőrejelzés is, miután az év színe gyakran befolyásolja a divat, a művészet és a belső terek divatját is.

Egy vérontásnak állít emléket 2023 színe

A magenta név eredete egy nem mindennapi, sokkal inkább hátborzongató történettel forrt egybe. Két észak-itáliai város, Magenta és Solferino mellett 1859-ben nagy csata zajlott az osztrákok és a francia-piemontiak között. A század egyik legvéresebb csatája után napokon keresztül hevertek a mezőn a halottak, valamint a sebesültek ezrei, és a nagy vérontás miatt napokig vöröslött a föld a csatatéren. A kíméletlen és pusztító események hatására kezdte el megszervezni a Vöröskeresztet a svájci származású Henry Dunant. 

A bíborvörös szín az olasz városban zajló események nyomán kapta a magenta nevet
A bíborvörös szín az olasz városban zajló események nyomán kapta a magenta nevetIana Kunitsa / Getty Images Hungary

Ugyanebben az évben, vagyis 1859-ben dobta piacra egy francia festékgyár új bíborvörös festékeit, melyeknek az akkor mindenki által ismert 'magenta' és 'solferino' fantázianeveket adta. A magenta név már terjed a köznyelvben is, a solferino festéknév azonban szinte feledésbe merült.

Lüktet, bátorságot és erőt ad ez a szín

Nézzük, mit is üzen nekünk a jövő év színe! A Viva Magenta 18-1750 vibrál a lendülettől, az életörömtől. Ez a természetes gyönyörű vörös árnyalat magában hordozza az új élet ígéretét, bátor és lüktető szín, túláradó örömöt és optimizmust fejez ki. Erőteljes és erőt adó, ami sémát tör.

A Pantone Intézet szerint a magenta egy olyan vörös árnyalat, mely leginkább egy bársonykesztyűbe bújtatott női kézfejhez hasonlít.

Az árnyalatot karmazsinvörös hibridszínként aposztrofálják, mely a döntnökök szerint képes egyensúlyt teremteni a végletek közt.

„A technológia korszakában a természetből és a valóságból merítünk inspirációt. A Pantone 18-1750 Viva Magenta a vörös palettáról származik, és a bíbortetűből nyert kárminárnyalat ihlette. Ez a festékcsalád egyik legértékesebb színezéke, valamint az egyik legerőteljesebb és legragyogóbb, amit a világ ismer” – mondta Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet ügyvezető igazgatója, hozzátéve: a Viva Magenta színnek fontos küldetése van.

Ebben a természetben gyökerező, erőteljes árnyalatban benne van a lehetőség, hogy újra összekapcsoljon minket a legősibb, legtisztább, legeredetibb dolgokkal.

A Viva Magenta felpörgeti szellemünket és segíti a belső erő felépítését, amire most világszerte mindenhol nagy szükség van. 

A vörös és az ibolya keveréke

Ez a mély, bíborvörös szín a vörös és az ibolya keverékéből áll. A vörös határozottságát és hatalmát, valamint az ibolya szellemiségét is magába foglalja. Ez az átmenet színe, ami jelképezi azt a helyet, ahol életünk egyik szakaszát lezárjuk, és szinte ugyanott egy új szakaszát el is kezdjük.

A megentaátmenet az újrakezdés lehetőségét is magában hordozza
A megentaátmenet az újrakezdés lehetőségét is magában hordozzaAnna Markina / Getty Images Hungary

A magenta névváltozataként, szinonimájaként gyakran használt kifejezés a magentavörös és a magentabíbor. A 2023-as év színe a nyomdai négyszínnyomás egyik alapszíne a ciánkék vagy más néven türkiz, a sárga és a fekete mellett.

Bársonyos, nőies szín

Szinte törvényszerű, hogy az év színének választott vezérárnyalat mindig visszaköszön a divattrendekben. A boltok polcain is meg fog jelenni, de már különböző tónusokban és árnyalatokban, így minden színtípusba tartozó hölgy megtalálja majd a saját verzióját, a magenta hozzá legjobban illő színárnyalatát, hogy az ruhában és rúzsban is tökéletesen illeszkedjen viselőjéhez.

Ez az előkelő árnyalat a bársonyos csillogást juttatja az eszünkbe, így talán nem véletlen, hogy sokan a nőiesség színét vélik felfedezni benne.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek