Ez lesz a 2023-as év színe: nézd meg, hozzád hogy illik

GettyImages-1448283998

Mindig izgalmas, amikor megérkezik a következő év színe a Pantone Intézettől. 2023 színe a Viva Magenta lett. Látva ezt az igen vibráló, élénk színt, biztos sokakban felmerül a kérdés: vajon ez az árnyalat az én színtípusom, illik majd hozzám? Amellett, hogy az év színe mindig hatással van a divatvilágra, nagyon fontos társadalmi üzenete is van.

A Pantone Intézet, amely a színek legmagasabb szintű szakértője, 2000 óta minden évben kihirdeti az év színét. A szakemberek választása mindig olyan árnyalatra esik, melyről úgy gondolják, megtestesíti az előttünk álló évet, kifejezi az elkövetkező időszak hangulatát és szellemiségét. A színválasztás egy trendelőrejelzés is, miután az év színe gyakran befolyásolja a divat, a művészet és a belső terek divatját is.

Egy vérontásnak állít emléket 2023 színe

A magenta név eredete egy nem mindennapi, sokkal inkább hátborzongató történettel forrt egybe. Két észak-itáliai város, Magenta és Solferino mellett 1859-ben nagy csata zajlott az osztrákok és a francia-piemontiak között. A század egyik legvéresebb csatája után napokon keresztül hevertek a mezőn a halottak, valamint a sebesültek ezrei, és a nagy vérontás miatt napokig vöröslött a föld a csatatéren. A kíméletlen és pusztító események hatására kezdte el megszervezni a Vöröskeresztet a svájci származású Henry Dunant. 

A bíborvörös szín az olasz városban zajló események nyomán kapta a magenta nevet
A bíborvörös szín az olasz városban zajló események nyomán kapta a magenta nevetIana Kunitsa / Getty Images Hungary

Ugyanebben az évben, vagyis 1859-ben dobta piacra egy francia festékgyár új bíborvörös festékeit, melyeknek az akkor mindenki által ismert 'magenta' és 'solferino' fantázianeveket adta. A magenta név már terjed a köznyelvben is, a solferino festéknév azonban szinte feledésbe merült.

Lüktet, bátorságot és erőt ad ez a szín

Nézzük, mit is üzen nekünk a jövő év színe! A Viva Magenta 18-1750 vibrál a lendülettől, az életörömtől. Ez a természetes gyönyörű vörös árnyalat magában hordozza az új élet ígéretét, bátor és lüktető szín, túláradó örömöt és optimizmust fejez ki. Erőteljes és erőt adó, ami sémát tör.

A Pantone Intézet szerint a magenta egy olyan vörös árnyalat, mely leginkább egy bársonykesztyűbe bújtatott női kézfejhez hasonlít.

Az árnyalatot karmazsinvörös hibridszínként aposztrofálják, mely a döntnökök szerint képes egyensúlyt teremteni a végletek közt.

„A technológia korszakában a természetből és a valóságból merítünk inspirációt. A Pantone 18-1750 Viva Magenta a vörös palettáról származik, és a bíbortetűből nyert kárminárnyalat ihlette. Ez a festékcsalád egyik legértékesebb színezéke, valamint az egyik legerőteljesebb és legragyogóbb, amit a világ ismer” – mondta Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet ügyvezető igazgatója, hozzátéve: a Viva Magenta színnek fontos küldetése van.

Ebben a természetben gyökerező, erőteljes árnyalatban benne van a lehetőség, hogy újra összekapcsoljon minket a legősibb, legtisztább, legeredetibb dolgokkal.

A Viva Magenta felpörgeti szellemünket és segíti a belső erő felépítését, amire most világszerte mindenhol nagy szükség van. 

A vörös és az ibolya keveréke

Ez a mély, bíborvörös szín a vörös és az ibolya keverékéből áll. A vörös határozottságát és hatalmát, valamint az ibolya szellemiségét is magába foglalja. Ez az átmenet színe, ami jelképezi azt a helyet, ahol életünk egyik szakaszát lezárjuk, és szinte ugyanott egy új szakaszát el is kezdjük.

A megentaátmenet az újrakezdés lehetőségét is magában hordozza
A megentaátmenet az újrakezdés lehetőségét is magában hordozzaAnna Markina / Getty Images Hungary

A magenta névváltozataként, szinonimájaként gyakran használt kifejezés a magentavörös és a magentabíbor. A 2023-as év színe a nyomdai négyszínnyomás egyik alapszíne a ciánkék vagy más néven türkiz, a sárga és a fekete mellett.

Bársonyos, nőies szín

Szinte törvényszerű, hogy az év színének választott vezérárnyalat mindig visszaköszön a divattrendekben. A boltok polcain is meg fog jelenni, de már különböző tónusokban és árnyalatokban, így minden színtípusba tartozó hölgy megtalálja majd a saját verzióját, a magenta hozzá legjobban illő színárnyalatát, hogy az ruhában és rúzsban is tökéletesen illeszkedjen viselőjéhez.

Ez az előkelő árnyalat a bársonyos csillogást juttatja az eszünkbe, így talán nem véletlen, hogy sokan a nőiesség színét vélik felfedezni benne.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra