Kiszámolták: ennyit ér a magyar nyugdíj a többi európai országéhoz képest

europa-nyugdij-96315913
Olvasási idő kb. 2 perc

Hatalmas különbségek vannak az Európai Unióban a nyugdíjak összege tekintetében. Magyarország helyezése nem túl jó a listán: a 398 eurós ellátással a lista vége felé helyezkedünk el.

Magyarországon a dolgozó embereknek mindössze 6 százaléka biztos abban, hogy nyugdíjas éveiben elég pénze lesz a kényelmes élethez – derül ki a Világgazdaság írásából. További 25 százalék kevésbé, de azért bízik nyugodt időskori pihenésében. Az unió ebben a tekintetben két részre oszlik – derül ki az Eurostat adataiból. Az Euronews Business kutatásából az is megállapítható, hogy míg Luxemburgban az aktív dolgozók összesen 61 százaléka számít nyugodt, kellemes nyugdíjas évekre, ez az arány Lettországban mindössze 23 százalék. 

Hatalmasok a különbségek az európai nyugdíjak között

A kutatásban vizsgálták a nyugdíjak összegét is: az egyszerűség kedvéért úgy, hogy az éves nyugdíjból származó jövedelmet elosztották 12-vel, megkapva az egy hónapra vonatkozó összeget. Ezeket vizsgálva kiderült: Magyarországon 398 euró az átlagos nyugdíj. A tagjelölt országokat is fegyelembe véve az adat Albániában a legalacsonyabb 166 euróval, utána Bulgária (266 euró), Bosznia-Hercegovina (237 euró) és Törökország (255 euró) következik. A legtöbb nyugdíjat Izlandon kapnak az idősek (2762 euró), utána Luxemburg (2575 euró), Norvégia (2438 euró) és Dánia (2417 euró) következik.

A Balkán felé haladva egyre csökkennek Európában a nyugdíjak
A Balkán felé haladva egyre csökkennek Európában a nyugdíjakTetra Images / Getty Images Hungary

Az EU-ban az átlagos nyugdíjösszeg 1224 euró volt. Hatalmas különbségeket találtak: a luxemburgi 2575 eurós és a bolgár 226 eurós adat között közel 11-szeres a különbség. Általánosságban elmondható, hogy a nyugati országokból a Balkán felé haladva egyre csökken a nyugdíj összege. Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Németországban például mind meghaladja az ellátás összege az átlagot, míg például Horvátországban, Szerbiában, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában jóval az átlagos alatti nyugdíjra számíthatnak az aktív dolgozók. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek