Tudtad, hogy a szex miatt is lehet ételmérgezésed?

GettyImages-1001487128
Berényi Bianka

Az ételmérgezés olyan forrásokból is jelentkezhet, melyekre nem is gondolnál. A megfelelő higiénia alap, de van, hogy pont azzal ártunk, amivel jót akarunk. Íme 10 eset, ahogy ételmérgezést kaphatsz.

Sajnos az élelmiszer-fertőzés számos helyen leselkedik ránk. Szerencsére azonban jól megelőzhető, ám sajnos rendszeresen elmulasztjuk megtenni a megfelelő lépéseket ennek érdekében. Számos vírusos, bakteriális és parazita kórokozó okozhat ételmérgezést, a legismertebb közülük a szalmonella, az Escheridia coli (E. coli) és a lisztéria. Ugyanilyen sokkoló az a tény is, hogy az olyan betegségek, mint a rotavírus és a hepatitis A, valóban átadhatók az élelmiszert megfogó fertőzött személyről a termékre, ami jelentős kockázatot jelent a fogyasztók számára. A toxinokkal és vegyi anyagokkal szennyezett élelmiszerek szintén rendkívül kockázatosak. Bár az élelmiszer-eredetű megbetegedéseknek több mint 250 típusa létezik, általában hasonló, nemkívánatos gyomor-bélrendszeri tünetekkel kezdődnek, mint például hányás, hányinger, láz, hasi görcsök és vizenyős hasmenés. A legtöbb eset néhány nap alatt elmúlik anélkül, hogy orvoshoz vagy kórházba kellene fordulni vele, de az ételmérgezésbe akár bele is halhatunk. 

Ha nem tisztítod a hűtőt

Még a legtisztább otthonokban is előfordul, hogy valamire nem fordítunk olyan figyelmet, mint kéne, és ez a valami a hűtőszekrény. A maradékok, a kiömlött folyadékok és az el nem fogyasztott gyümölcsök és zöldségek felhalmozódnak, zsúfolt, csúnya állapotokat okozva ezzel. A rendetlen hűtő látványánál azonban sokkal rosszabbak a mellékhatások, melyek a különféle baktériumok, vírusok és paraziták képében jelentkeznek, amelyek tömegesen, néha láthatatlan módon szaporodnak el hűtőnkben.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedések körülbelül egynegyedét meg lehetne állítani, egyszerűen azzal, ha jobban odafigyelnénk a hűtőnk tisztaságára. A hűtőszekrény karbantartása viszonylag gyors és egyszerű. Először is, rendszeresen vizsgáljuk át a hűtőszekrény tartalmát, és szabaduljunk meg a maradékoktól és a lejárt szavatossági vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszerektől. 

Ha nem vagy biztos benne, hogy valami még jó vagy sem, inkább maradj az óvatosság mellett, és dobd ki a szemétbe azt.

A legtöbb élelmiszer szaga vagy kinézete fokozatosan romlani kezd, ha már lejárt a szavatossági ideje, de ez nem mindig látszik azonnal, így légy óvatos. Bár a hűtőszekrényből kiömlött ételeket könnyű figyelmen kívül hagyni, a szakértők azt tanácsolják, hogy azonnal és alaposan takarítsuk fel őket. Ha már itt tartunk, egy-két hetente töröljük át a polcokat és a fiókokat is szappannal, vízzel vagy enyhe fehérítőoldattal. Amikor csak lehetséges, fertőtlenítsük a hűtőszekrény ajtajának fogantyúját is! A fürdőszobai kilincsekhez hasonlóan ez a hűtőszekrény leggyakrabban megfogott része, ezért ki van téve mindenféle baktériumnak.

A nem megfelelően tisztított hűtő számos bosszúságot tud okozni
A nem megfelelően tisztított hűtő számos bosszúságot tud okozniMorsa Images / Getty Images Hungary

Ha szexelsz

Hihetetlennek hangzik, de a szex is veszélyes lehet. Ugyanis létezik egyfajta ételmérgezés, amely szexuális úton terjed. Ezt az aljas betegséget ciguatera halmérgezés néven ismerik, és akkor fertőződhetünk meg vele, amikor olyan tengeri halételeket fogyasztunk, amelyek tudtunkon kívül halméreganyagokat is tartalmaznak. Ez akkor történik, amikor egy egysejtű protozoon a trópusi zátonyokon található algákhoz tapad, és ciguatoxint hoz létre. A különböző tengeri élőlények elfogyasztják az algát, más halak megrágcsálják, amíg a tenger legnagyobb és legrosszabb halai (például a sügér és a vörös csuka) olyan sokat esznek belőle, hogy a toxin felhalmozódik a szervezetükben. Amikor az említett halat horogra akasztják és megeszik, az továbbadja a fertőzést annak, aki megeszi. Később a méreg tulajdonképpen az ondón keresztül jut el a szexuális partnerhez. A ciguatera halmérgezés tünetei közé tartoznak a gyomor-bélrendszeri zavarok, a fájdalmas szex és a szív- és érrendszeri problémák. Sokan még neurológiai problémákról is beszámolnak, például ellentétes reakciókról a hőmérsékletre, a hideg dolgokat melegnek érzik, és fordítva. Jelenleg gyógyíthatatlan, bár a kezelése néha hatásos. Főként a trópusi régiókban meglehetősen gyakori ez a jellegű fertőzés. A virágzó halimport azonban azzal fenyeget, hogy ez a betegség egyre északabbra és beljebb kerül majd.

Ha nem mosol kezet

Nagyon kevés szokás csökkenti jobban az ételmérgezés kockázatát, mint az ételkészítés előtti, közbeni és utáni kézmosás. Az E. coli és más, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumokkal az a helyzet, hogy láthatatlanok. Tehát még ha kezed makulátlanul tisztának is tűnik, valójában elég csúnya dolgokat tenyészthet, és ott lapulhatnak a vírusok rajta. Az olyan hétköznapi teendők, mint a fürdőszoba használata vagy akár a pelenkacsere, nyilvánvaló módon juttatják át a baktériumokat a kézre. Azonban sok más tevékenység, például egy rejtetten szennyezett felület megérintése, egy állat simogatása vagy a nyers hús érintése is veszélyt jelenthet. Szerencsére a megfelelő kézmosás egyszerű folyamat, és már meg is előztük a bajt.

Ha koszos vizet iszol

A kezeletlen víz táptalaja az olyan organizmusoknak, mint a szalmonella és az E. coli, amelyek jellemzően a székletben találhatók. A legtöbb országban megfelelő vízkezelési protokollok vannak érvényben, de sok más országban még nem ez a helyzet. Bizonyos helyeken (pl. Egyiptom, Afrika egyes régiói, India stb.) még ha el is kerülöd a tiszta csapvíz fogyasztását, akkor is veszélyben vagy, amikor fogat mosol, vagy gyümölcsöt vagy zöldséget eszel, mert azt a vízben mosod meg. 

Érdemes tudni, hogy ha tiszta, kezelt vízhez szokott a szervezeted, és olyan helyre utazol, ahol nem figyelnek oda erre, akkor elég nagy a kockázata annak, hogy kellemetlen tünetek jelentkeznek majd nálad.

Érdekes módon a világ fejlett országaiban is még mindig létezik kútvíz, amely ugyanilyen veszélyeket jelenthet. Tehát ha meglátogatod valakinek az otthonát, aki ragaszkodik a kút használatához, válassz egy üveg szódát a házi jeges tea vagy kávé helyett. Ők hozzászoktak a mikrobákhoz, de a te beleid lehet, hogy nem fogják bírni.

Ha nem higiénikus a konyha

Bár úgy tűnhet, hogy nem nagy baj, ha ugyanazt a kést, fogót vagy egyéb eszközöket használjuk a különböző ételekhez, valójában érdemes elkülönítenünk pl. a hús előkészítéséhez használt eszközöket a többitől. Mindenhez használj külön edényt, biztos, ami biztos.

Tudd, hogy a húsok és egyéb ételek megfelelő hőmérsékletre való melegítése kulcsfontosságú a betegséget okozó baktériumok elpusztításához. A szakértők azt javasolják, hogy használjunk húshőmérőt a baromfi, a tenger gyümölcsei, a hús- és a tojásalapú ételek belső hőmérsékletének ellenőrzésére. Például a sertéshúst, a darált marhahúst, a tojásos ételeket és a ragukat legalább 71 °C-ra kell melegíteni, a csirkét pedig 74 °C-on kell ellenőrizni. Takarításkor ügyelj arra, hogy alapos munkát végezz az antibakteriális oldószerrel, tiszta ruhával vagy szivaccsal. Egy régi, baktériumokkal teli szivacs használata meglehetősen elősegíti a baktériumok és vírusok terjedését, így egy koszos szivacs több kárt okoz, mint hasznot.

A konyhapult tisztítására érdemes odafigyelni!
A konyhapult tisztítására érdemes odafigyelni!Morsa Images / Getty Images Hungary

Ha túladagolod a vitamint

Bár nem a tipikus bakteriális vagy vírusos értelemben vett ételmérgezésről van szó ebben az esetben, hiszen a vitamin-túladagolás azért következik be, mert az emberek túl sokat esznek vagy isznak egy adott ételből vagy italból (vagy étrend-kiegészítők szedésével), és ezzel túlságosan is elárasztják a szervezetüket a normális esetben hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Mint kiderült, a jó dolgokból valóban akár túl sokat is lehet fogyasztani, és a végeredményt pedig vitaminmérgezésnek nevezik. A vitaminmérgezés tünetei szinte teljesen megegyeznek a hagyományos élelmiszer-eredetű betegségek tüneteivel, mint a hasmenés, a gyomorgörcsök és a hányinger. Gyakori bűnös a C-vitamin, a szelén és a cink. Érdemes figyelni arra, hogy ha túl sok dúsított élelmiszert, például bizonyos gabonaféléket, tésztákat és energiaszeleteket fogyasztunk, valamint emellett folyamatosan multivitaminokat szedünk, könnyen elszenvedhetjük ezt a betegséget mi is.

Ha máshol étkezel

Voltál már nyilvános mosdóban, amikor valaki kilépett a fülkéből, és az ajtó felé igyekezett anélkül, hogy megállt volna kezet mosni? Bármilyen undorító is, képzeld csak el, mi lenne, ha ez a személy éppen egy finom, szaftos sajtburgert készülne készíteni neked. Bár a legtöbb gyorsétterem és egyéb vendéglátóhely igyekszik higiénikus étkezési élményt nyújtani, vannak helyek, ahol ezek a dolgok még sok kívánnivalót hagynak maguk után.

Ha újra mosod a salátát

Annak ellenére, hogy sok zacskós saláta és zöldség büszkén viseli a csomagoláson az „előmosott” jelzőt, mégis sokan újra megmossuk otthon a salátát. Kiderült azonban, hogy okosabb ezt nem tenni, legalábbis számos élelmiszer-biztonsági szakember szakmai véleménye szerint.

Az indoklás szerint egy előre megmosott terméket, ha kiteszel egy baktériumokkal fertőzött mosogatónak, vágódeszkának vagy szűrőnek, azzal teljesen tönkreteszed, mert újra „bekoszolod”.

Legjobban a főzés fogja kiirtani a súlyos baktériumokat az ételekből,

így ez a leghatékonyabb mód – azonban a salátát nem igazán szoktuk megfőzni. Így ha emiatt ragaszkodunk a dupla mosáshoz, a saláta biztonságos kezeléséről könnyedén gondoskodhatunk. Egyszerűen csak először tisztítsuk meg a mosogatót, ha például éppen most öblítettük le benne a húst, majd öblítsük le a salátát, és tároljuk azt a hűtőszekrényben 4 °C alatti hőmérsékleten, hogy ezzel meggátoljuk vagy megakadályozzuk a baktériumok szaporodását.

A zacskós mosott salátát nem kell otthon újra megmosni
A zacskós mosott salátát nem kell otthon újra megmosniKanjang / Getty Images Hungary

Ha újrahasznosítható bevásárlótáskát használsz

Az újrahasználható bevásárlótáskák kedvesek a Földanya számára, de ha nem megfelelően karbantartottak, akkor árthatnak is egészségednek. Ez egy újabb esete lehet a keresztszennyeződésnek, mivel a húslé például könnyen beszivároghat a zacskóba akár. Ezért tedd a nyers hústermékeket műanyag zacskóba, mielőtt az újrahasználható zacskóba pakolod, továbbá rendszeresen tisztítsd ezeket a bevásárlótáskákat. A szövetszatyrokat ki lehet mosni sima mosógépben, míg a műanyaggal bélelt tárolók esetében a forró, szappanos vízzel történő alapos mosás, majd a teljes légszárítás az ideális.

Ha ebédet csomagolsz magadnak

Még ha egy csomagolt ebéd csak néhány órát van is kint a hűtőszekrényből, az már bőven elég idő a baktériumok szaporodásához és elszaporodásához. Az olyan gyakori alapanyagok, mint a csirkehús, a joghurt és a tojás, különösen nagy kockázatot jelentenek. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra