Az érzelmileg elérhetetlen emberek 7 fő jellemzője

Az érzelmileg elérhetetlen személy nehezen enged magához közel és nehezen osztja meg az érzéseit. Bár sokszor távolságtartó, rideg vagy épp nehezen kapcsolódó ember képét mutatja, a háttérben sok esetben az intimitástól való félelem és a bizalmi kérdésekkel való küzdelem húzódik meg.

Ez a félelem a korábbi tapasztalatok, veszteségek, elhagyások és elutasítások kombinációjából és a környezettől kapott reakciókból fakad. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz az érzelmi állapothoz, ami befolyásolja a másokhoz való hozzáállásunkat, legyen szó a partnerünkről, a családunkról vagy a barátainkról – írja Karen Nimmo klinikai szakpszichológus.

#1 Felületesség

Elmerülni az érzelmek világában kellemetlen lehet. Az érzelmileg elérhetetlen emberek szívesen meghallgatnak, de csak egy bizonyos pontig. Ha túl mély, túl nehéz kezd lenni a beszélgetés, egyszerűen témát váltanak. A komoly témák, különösen ha elköteleződést is igényelnek, megzavarhatják, de akár el is ijeszthetik az érzelmileg elérhetetlen embereket.

#2 Intimitás helyett konfliktus

A bizalmi problémákkal küzdő emberek gyakran gondolják úgy, hogy az intimitás és a konfliktusok kéz a kézben járnak, ráadásul elkerülhetetlen a veszteség, a sérülés. Még akkor is, ha vágynak rá, sokszor inkább távol tartják magukat a szerelemtől, mert félnek, hogy a korábbi rossz tapasztalataik megismétlődnek.

#3 Bizalmatlanság

Amikor egy ember megsérül vagy jelentős veszteség éri, természetes, hogy nehezebben nyit mások felé. A korábbi tapasztalatok feldolgozása nélkül azonban ezt a viselkedésmintát viszi tovább, és félve, hogy újabb sérülések érik, inkább távol tartja magát a mélyebb kapcsolatoktól.

#4 Az érzelmek kifejezésének a hiánya

Az érzelmileg elérhetetlen embereknek gyakran nincs megfelelő eszközük az érzéseik kifejezésére. Előfordulhat, hogy soha nem tanulták meg szavakkal kifejezni, amit éreznek, de gyakran arról van szó, hogy a korábbi negatív tapasztalataik miatt félnek kitárulkozni. Nem arról van szó, hogy nincsenek érzéseik, csak nem tudják, hogyan nyíljanak meg.

#5 Kapcsolatok megszakítása

A kapcsolatokat – legyen szó családi kötelékről vagy barátságokról – hirtelen és minden magyarázat nélkül megszakíthatják az érzelmileg elérhetetlen emberek. Ebben pedig nemcsak a kapcsolat vége lehet bántó és zavaró a másik fél részére, de az is, hogy az ilyen emberek gyakran úgy érzik, hogy könnyebb szó nélkül kilépni, mint beszélni a problémáinkról, elmagyarázni, hogy miért döntöttek a kapcsolat megszakítása mellett.

A legfontosabb mindig a saját jólléted legyen
A legfontosabb mindig a saját jólléted legyenPeopleImages / Getty Images Hungary

#6 Távolságtartás

Az érzelmileg elérhetetlen emberek gyakran olyan kapcsolatokat választanak, amik nem igényelnek folyamatos jelenlétet, amiben jelen van egy bizonyos szintű távolságtartás. Gyakran kötnek ki olyan emberek mellett, akikkel nem kell elköteleződniük, legyen szó szeretői státuszról vagy távkapcsolatról. Kevésbé megterhelő, ha a partnerek között van némi tér, és nincs jelen a kapcsolat fejlődését sürgető nyomás.

#7 Túlzott érdeklődés

Az érzelmileg elérhetetlen emberek számára sokszor könnyebb, ha nagy érdeklődéssel fordulnak a másik felé, különösen a kapcsolat kezdetén. Ez vonzó lehet, hiszen értékesnek érezzük magunkat, de fontos, hogy ezzel a másik valójában azt kerüli el, hogy a saját érzéseit kelljen megosztania velünk.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden ember mérgező, nem lesz mindegyikből rossz partner, ha a fenti problémákkal küzd. Az érzelmi nehézségeket gyakran mélyen gyökerező traumák okozzák, ezeknek a feldolgozásához pedig türelemre és bizalomra van szükség. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a partnerünk múltját és személyiségét, azonban ha úgy érzed, te mindent megtettél, és hosszú idő után sem tudja megadni a párod azt, amire érzelmileg szükséged lenne, tedd fel magadnak a kérdést, hogy megéri-e benne maradni a kapcsolatban. Szép dolog másokat támogatni, de a saját életed és boldogságod legyen az első.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra