Ebből a 7 kérdésből tudhatod, hogy igazán érett felnőtt vagy-e

GettyImages-1204482432

Az ember folyamatosan változik: idővel a többség megfontoltabb, komolyabb személyiséggé érik, de cserébe kevésbé lesz kalandvágyó és elfelejti a fiatalabb kori (pozitív és negatív értelemben vett) bolondságokat. De mik azok a dolgok, melyek egyértelműen azt jelzik számodra, hogy kinőttél a fiatalság-bolondság állapotából, és érett felnőtté lettél?

Sokan az anyagi és egzisztenciális sikereken mérik a felnőttség fokát, ez azonban teljes tévedés – véli Barry Davret életmód-tanácsadó, a Medium felületén található, saját nevével fémjelzett blog szerzője. Mi alapján lehet mégis lemérni, hogy mennyit változott a személyiséged az évek múlásával, milyen mértékben hagytad magad mögött a gyerekekre, fiatalokra jellemző szemléletmódot, belső tulajdonságokat? A szakember ehhez ad néhány támpontot. Ezt a 7 kérdést tedd fel magadnak, ha tudni szeretnéd, mennyire vagy érett felnőtt.

#1 Szégyelled egy kicsit a múltad?

Kamaszként és kora húszas éveiben mindenki csinál hülyeségeket, amiket idővel megbán – ebben természetesen semmi rossz nincsen, sőt jó esetben tanulsz a hibáidból és a saját hasznodra fordítod az átélt dolgokat. Akkor érsz el az érettség fokára, amikor már cikinek számítanak a régi bolondságok, ugyanis megtanultad objektíven, külső szemmel értékelni múltbeli önmagad, és látod a tanulságokat. Vállalod a felelősséget a régi hibákért, és ugyan szégyenkezel miattuk, de nem akarsz kirohanni a világból és örökre kitörölni őket a saját és mindenki más emlékezetéből. Nem a legjobb érzés visszagondolni a legnagyobb hülyeségeidre, de mégis hasznos.

#2 Kit okolsz a hibákért?

A kudarcokért, hibákért, félresikerült döntésekért sokan a külső körülményeket hibáztatják, úgy gondolják, minden összeesküdött ellenük, ezért nem sikerültek úgy a dolgok, ahogyan eltervezték őket. Ez természetesen előfordulhat, sokszor azonban egyszerűen képtelen vagy belátni, hogy tévedtél, és inkább mindig másokat okolsz a saját tévedéseidért. Az érettség egyik jele, hogy nem tagadod a hibákat, rossz lépéseket, hanem szembenézel velük és tanulsz belőlük. Szintén érett személyiségre vall, ha nem futamodsz meg egy lehetséges kudarcot látva, hanem bátran elébe mész az akadályoknak és – lesz, ahogy lesz – végigviszed a terved.

#3 Képes vagy szembemenni a berögzült nézeteiddel?

Gyakran nem is sejted, mennyi mindent örököltél a szüleidtől vagy gyerekkorodból: az élet számos területén hordozol olyan előítéleteket, berögzült nézeteket, amelyeket mások ültettek el benned és kis korod óta benned vannak. Legyen szó egy étellel szembeni undortól vagy a politikai nézeteidről: bele sem gondoltál, miért vélekedsz így, egyszerűen amióta az eszedet tudod, ezt nevelték beléd. Az érett személyiség jele, ha képes vagy felismerni ezeket a mélyen benned lévő véleményeket, és – ha szükséges – szembemenni velük, elszakadni tőlük. Lehet, hogy egy gyerekkori rossz élmény miatt egész életedben utáltad a gombát, de ha felnőttként megkóstolod, mégis ízleni fog.

#4 Önzetlen vagy másokkal?

A gyerekek gyakran önzők – nem hajlandók megosztani játékaikat vagy az édességet a társaikkal, azt hiszik, körülöttük forog a világ –, azonban ahogy cseperednek, úgy válnak egyre kevésbé egocentrikussá. Igazán érett felnőttként felismered, hogy a körülötted lévők érzései legalább annyira fontosak, mint a sajátjaid, és tetteiddel nemcsak saját magad, de mások életére is kihatással vagy. Az önzetlenség jele lehet például, ha vigyázol a környezetedre, vagyis óvod a bolygót, mindnyájunk közös életterét, vagy ha saját gyarapításod helyett olykor mások megsegítésére fordítod az idődet és az energiáidat.

Veszíteni tudni kell...
Veszíteni tudni kell...Megan Maloy / Getty Images Hungary

#5 Tudsz veszíteni?

A gyerekek és az éretlen személyiségek jellemzője, hogy képtelenek felemelt fejjel veszíteni: hisztizni kezdenek, másokat okolnak a vereségért, haragjukban elzárkóznak a további versengéstől, még hosszú idő múlva is duzzognak és feldühödnek, ha szóba kerül a kínos kudarc. Az érett felnőttek ezzel szemben belátják, hogy ellenfelük jobb volt náluk, sportszerűen viselkednek és elismerik a vereséget, gratulálnak a győztesnek, ahelyett, hogy piszkálnák. Győzni és veszíteni egyaránt tudni kell – a jó vesztes tanul a hibájából és a saját fejlődésére hasznosítja.

#6 Kiállsz az elveid mellett akkor is, ha kényelmetlen?

Mindenkinek vannak olyan erkölcsi és más elvei, nézetei, melyeket fontosnak tart, mások azonban éppen ellenkező véleményen vannak az adott dolgot illetően. Sokan inkább csendben maradnak és hagyják, hogy a másik kibeszélje magát, még akkor is, ha esetleg szerintük kifejezetten káros nézeteket vall egy témában – hiszen sokkal kényelmesebb elkerülni a konfliktust, mint vállalni a saját véleményüket. Az érett személyiségek ezzel szemben igyekeznek mindig kiállni az általuk helyesnek, erkölcsösnek tartott nézetek mellett, akkor is, ha ezzel vitát gerjesztenek és szétrobbantják a társaság nyugalmát.

#7 Képes vagy önállóan gondolkodni?

Napjaink információs társadalmában előszeretettel szippantja be az embereket a csordaszellem, legyen szó egy divathullámról, egy szórakoztatóipari alkotásról vagy egy politikai véleményről: sokan elhagyják önálló gondolataikat és inkább a többséget követik, bármit is diktál a korszellem és a média. Ezért (is) nagyon fontos, hogy mindig legyen saját véleményed, képes legyél racionálisan, a tényeket figyelembe véve dönteni ahelyett, hogy sodródnál az árral és csak azért kedvelni vagy nem kedvelni valamit, mert a többség úgy gondolja.

Oszd meg másokkal is!
Mustra