Meglepő, de ezek a kedvenceid a droghoz hasonló elvonási tüneteket okozhatnak

Szabó Eszter

Vajon miért jut sokak eszébe ebédszünetben mindig ugyanaz a fogás, miközben egy csomó másik is elérhető lenne? A tudomány szerint valóban léteznek ételek, amelyek függőséget okoznak, és ha nem is olyan rettenetes a tőlük való megszabadulás, de hasonló elven működik, mint ha a drogoktól igyekeznénk megszabadulni. Lássuk, melyek ezek!

Egy tanulmány kimutatta, hogy amikor az emberek kiiktatják a gyorsételeket az étrendjükből, a kábítószer-függőséghez hasonló elvonási tüneteket tapasztalhatnak.

Mindannyiunknak van néhány bűnös örömöt okozó kedvencünk: sült krumpli, pizza vagy bizonyos édességek. Néha nehéz lehet ezeket az egészségtelen finomságokat kiiktatni étrendünkből, és most a Michigani Egyetemen végzett új kutatások arra is választ adhatnak, hogy miért van ez így. Az erősen feldolgozott gyorsételek elhagyása olyan elvonási tüneteket eredményezhetnek, amelyek sokban hasonlítanak a kábítószerfüggő emberekhez szenvedéséhez, még ha nem is ugyanakkora mértékben.

„Az egyik gyakori kritika az volt, hogy nem végeztek olyan tanulmányokat embereken, amelyek azt vizsgálták volna, hogy az elvonási tünetek megjelenése a függőség egyik kulcsfontosságú mozzanataként előfordulhat-e akkor is, amikor az emberek csökkentik a gyorsételek fogyasztását.

Munkacsoportunk azt vállalta, hogy kidolgozzuk az elvonási típusú tüneteket a gyorsételekkel összefüggésben értékelő mérőszámot, hogy felszámolhatóvá váljon ez a szakirodalmi rés” – emelte ki a tanulmány vezető szerzője, Erica Schulte, a Michigani Egyetem pszichológus doktorandusza. 

Mindazonáltal megjegyezte:

„Az az elképzelés, hogy egyesek függőségről tanúskodó reakciókat tapasztalhatnak az erősen feldolgozott gyorsételekkel kapcsolatosan, továbbra is ellentmondásos felvetés.”

Schulte és kollégái 231 felnőtt résztvevőt kértek meg, hogy számoljanak be minden olyan fizikai és pszichológiai elvonási tünetről, amelyet akkor tapasztaltak, miután az elmúlt évben csökkentették a gyorsételek fogyasztását, vagy teljesen tartózkodtak azoktól.

Ha többször próbálkoztak leszokással, felkérték őket, hogy írják le a legutóbbi kísérletet. Ezt követően arra kértek fogyasztókat, hogy mondják el, mutattak-e bármilyen elvonási tünetet, amikor megpróbálták csökkenteni a nikotin- és a kannabiszhasználatot.

Ezen túlmenően azt kérdezték tőlük, hogy sikeresek voltak-e a kísérleteik, hogy csökkentsék vagy eltávolítsák étrendjükből az élelmiszereket, és mi alapján határozták meg annak sikerességét.

Ezek az emberek arról számoltak be, hogy szomorúságot, fáradtságot, sóvárgást és fokozott ingerlékenységet tapasztaltak a gyorsételekről való leszokás utáni első két-öt napban. Ezek a tünetek komoly enyhülést mutattak az első néhány nap után.

Ez a kutató szerint a kábítószer-megvonás általános jeleinek megfelel. A tünetek időtartama ugyanakkor függ a szer fajtájától és a függőség hosszától is.

Amellett, hogy meglepődött azon, hogy ezek a gyorsételmegvonások mennyire hasonlítanak a kábítószer-elvonási tünetekhez, Schulte hozzátette, hogy minél intenzívebbek az elvonási tünetek, annál kevésbé valószínű, hogy a diéta sikeres lesz.

„Ez azt bizonyítja, hogy az elvonás jelentős szerepet játszhat abban, hogy az egyéneknek miért van ilyen nehéz dolga a gyorsételek fogyasztásának visszaszorításában”

– tette hozzá.

Mit tesz a gyorsétel az agyaddal?

Dr. Vijaya Surampudi, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) humántáplálkozási részlegének orvosasszisztense elmondta, hogy azok a termékek, amelyek a „junk food” kategóriába tartoznak, gyakran négyszeresen függőséget okozó fogások, mert só, zsír, koffein és cukor is van bennünk.

Kiemelte: a cukor dopamint termel, egy neurotranszmittert, amely üzeneteket juttat el az agy „jutalomközpontjába”. A dopamin arról küld az agynak emlékeztetőt, hogy meg kell ismételnie azt a kellemes tevékenységet, amely éppen lendületet adott.

A cukorfogyasztás során a dopamin által kibocsátott jel arra készteti az agyat, hogy más, egészségesebb tevékenységek helyett az élvezet forrását kell keresnie – jelen esetben egy cukros, ízletes csemegét.

„Egyre többet kezdesz enni, hogy ugyanazt az érzést érezd, ami korábban olyan kellemes volt”

– magyarázta Surampudi. „Képzeld el, hogy a cukor, az üdítő és a koffein mind serkentik a jutalomközpontot, és folyamatosan azt mondják, hogy egyre többet szeretnél ezekből az anyagokból.”

Dr. Carol A. Bernstein, a NYU Langone Health pszichiátria- és neurológiaprofesszora hozzátette, hogy mindig óvatos, amikor ilyen jellegű tanulmányokkal találkozik.

Szkeptikus a tekintetben, hogy az az érzés, amikor hiányzik a pattogatott kukorica vagy a csokoládé evése, pontosan ugyanaz, mint ami az agyad áramköreivel történik, amikor például a kokaintól való elvonást tapasztalod.

Sajnos függőséget okoz
Sajnos függőséget okozSIphotography / Getty Images Hungary

„Nem hiszem, hogy olyan nehéz távol maradni a burgonyacsipsztől és a csokoládétól, mint a herointól és a kokaintól” – mondta. Hozzátette, hogy hasznosak a hasonló tanulmányok, de aggódik amiatt, hogy az ehhez hasonlóak egy kicsit enyhébbnek mutathatják egyes függőségek súlyosságát. 

„Tudományosan bizonyított, hogy az opiát- és heroin-, valamint a kokain- és alkoholfüggőségnek mind veszélyes, súlyos egészségügyi következményei vannak”

– hangsúlyozta Bernstein. „Ezek a dolgok teljesen eltérítik az agyat. Nem tudom, hogy lehet-e ez ugyanolyan, mintha valakinek a szokásos csokoládémajszolás hiányzik.”

Surampudi azt mondta, hogy a gyorsételektől való „méregtelenítés” nehéz lehet, de ha küzdesz azzal, hogy egészséges maradj, emlékeztesd magad arra, hogy „ezt meg fogod kapni, csak nem ma”.

„Abban a pillanatban, amikor teljesen megvonunk valamit magunktól, negatív gondolati keretbe helyezzük magunkat”

– hívta fel a figyelmet. „Fontos, hogy pozitívabb megerősítést mondj magadnak: „Megkapom, csak nem ma, mert ma már eleget ettem.” Ezt a hozzáállást javasolja a szakember.

Úgy véli, hogy ha valaki megpróbálja fokozatosan kiiktatni ezeket az ételeket, lépésekben tegyen erőfeszítéseket. Ahelyett, hogy mindennap két üdítőt fogyasztana, csökkentse egyre, majd fokozatosan szabaduljon meg tőle el a fogyasztást illetően a hét folyamán.

„Mindig azt mondom az embereknek: »Az első pár hét nehéz lesz, de ígérem, egyre könnyebbé válik utána«” 

– meséli Surampudi.

„Az első hetek kemények lesznek, mert megpróbáljuk szabályozni a vércukorszintet, egyensúlyba hozni az inzulinszintet. Azt mondom, kezdjünk reggel magas fehérjetartalmú ételekkel, hogy stabilan tartsuk a vércukorszintünket, így nem fogunk egész nap sóvárogni a cukor után” – javasolja a szakember.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra