A ház, ahol Elvist holtan találták: a memphisi Graceland titkai

GettyImages-74290703

Az Elvis című életrajzi film megjelenése óta még nagyobb figyelemnek örvend Graceland. A ház alsó szintje a turisták számára látogatható, de az emelet, ahol Elvist holtan találta meg barátnője, elzártan őrzi a titkokat. A film kedvéért egyébként Gracelandet teljes egészében újjáépítették az ausztráliai Queenslandben.

Negyven éve már, hogy Graceland megnyitotta kapuit a nyilvánosság előtt, azóta évente 600 ezer látogató keresi fel a Memphis külvárosában található, kívülről viszonylag szerénynek tűnő, amerikai koloniális stílusú ingatlant. Graceland kétségkívül a 20. század egyik legjelentősebb otthona, már ha a korszak öröksége szempontjából tekintünk rá, bár a lakásbelsőt egyesek inkább giccsparádénak tartják, mint értéknek. 

Extravagánsan tematizált szobák, ezoterikus meditációs terek, pazar, bolyhos faliszőnyegek, aranyban pompázó bútorok: a korszellemnek legfényűzőbb hangulatát idéző ház tele van titkos részletekkel, amikről eddig biztosan nem hallottál még.

A ház, ahol Elvis élt

Elvis 1959-ben, 22 éves korában alig több mint 102 ezer dollárért vásárolta meg a házat, és azonnal felkérte George Golden helyi lakberendezőt nagyszabású elképzeléseinek megvalósításával. Priscilla Presley, Elvis volt felesége, sok éven át élt Gracelandben, így emlékszik vissza az Architectural Digest hasábjain: „Mielőtt elutazott volna a következő filmjére, Elvis hátrahagyta terveit a szín- és szövetválasztásairól, valamint az elrendezésről. Mr. Goldennek mindössze négy hét állt rendelkezésére a megvalósításra.” – Mindez Elvis könyörtelen munkarendje miatt.

Elvis kétszobás tupelói szülőháza elfért volna Graceland nappalijában
Elvis kétszobás tupelói szülőháza elfért volna Graceland nappalijábanDavid Bjorgen

Szétlőtt tévékészülékek, zárlatos vízesés

Nagyrészt tehát Elvis volt a felelős a lakberendezési döntésekért. Médiaszobájában három, de a házban elszórtan egyébként 14 darab tévékészüléke volt, amit folyamatosan pótoltak, ha egy elromlott volna.

Márpedig gyakran elromlott, aminek eredője, hogy Elvis heves ellenszenvet táplált az énekes matinébálvány Robert Goulet iránt. Állítólag már Goulet puszta látványa a televízió képernyőjén is elég volt ahhoz, hogy dührohamot kapjon. Mivel a távirányítós technológia még gyerekcipőben járt, Presley sokkal kielégítőbbnek találta, ha a Magnumjáért nyúlt, és szétlőtte a készüléket.

TV Room

Dolgozószobájába vízesést szereltetett, ami folyamatos gondokat generált a házban. Priscilla 2007-ben Larry King műsorában mesélt arról, hogy a vízesés folyamatosan elárasztotta a házat, mert egy olcsó vízvezeték-szerelőt bíztak meg a kivitelezéssel. Az 1971-es családi karácsonyi parti közepén a vízesés zárlatos lett, és kisebb tüzet okozott. A kétségbeesett édesapa, Vernon egy kalapáccsal esett neki a falnak, hogy elérje a vezetékeket, mielőtt az egész ház lángra kapna. Presley később azt állította, hogy életében nem szórakozott még olyan jól, mint akkor.

Titokzatos második emelet

Graceland második emeletén volt Elvis fő lakosztálya, ami a kíváncsi szemek elől elzárt menedéket jelentette számára, ide csak a legközelebbi bizalmasai léphettek be. A háló melletti fürdőszobában találták meg az énekes holttestét 1977. augusztus 16-án. Miután 1982-ben megnyitották Gracelandet a nagyközönség előtt, a második emeletet a család iránti tiszteletből – és azért is, hogy elkerüljék, hogy a halála helyszínére bármilyen hátborzongató figyelem irányuljon – lezárták.

Az évek során Graceland emeleti részét egyfajta mitikusság lengte körbe, a pletykák szerint a lakosztálya érintetlenül maradt, pontosan úgy, ahogy a király hagyta. Azóta sem szivárogtak ki hitelesített fotók, és senkit sem engednek be az egykori feleségen, Priscillán, a lányán, Lisa Marie-n és Graceland kurátorán kívül.

Elnököknek és külföldi méltóságoknak sem sikerült bejutni, de ironikus módon egy hírességnek mégis megadatott ez a kegy.

Nicolas Cage színész a 2000-es évek elején, Lisa Marie-val kötött házassága idején bejárhatta Elvis privát részlegét.

Graceland lett a nyughelye is végül a sírrablás után

A sok átalakítás közül, amelyet Presley az évek során Gracelandben végzett, talán a legjelentősebb az úgynevezett meditációs kert volt – egy elszigetelt, növényekből és szökőkutakból álló, fehér oszlopokkal és egy pergolával körülvett terület, amelyet 1964-ben telepíttetett. Szeretett itt üldögélni és elmélkedni. Ma pedig végső nyughelyeként szolgál, bár a terve nem ez volt.

Elvis Presley Grab in Graceland

Két nappal Elvis halála után Presley-t néhai édesanyja, Gladys mellé temették a memphisi Forest Hill temetőben. Kisvártatva sírrablók megpróbálták ellopni a 900 kilós, acélbetétes, rézbevonatú koporsóját, és váltságdíjért megtartani a maradványokat. Három férfit letartóztattak, bár a vád annyira gyenge lábakon állt, hogy végül csak birtokháborítással ítélték el őket. Utánzóktól tartva Elvis Presley holttestét és Gladysét is átszállították Gracelandbe. Ma már ott van mellettük édesapja és az énekes halva született ikertestvérének, Jessie-nek az emlékműve.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra