6 tipp örök álmodozóknak, hogy ne menjen rá a boldogságod

Manapság annyi inger ér minket, hogy igazi sikerélmény leülni és csak egyetlen dologra összpontosítani. Sok minden van, ami eltereli a figyelmünket, a politikával és a járványhelyzettel kapcsolatos hírek pedig dobnak erre egy lapáttal.

A dr. Matt Killingsworth által vezetett kutatás eredményei szerint nagyjából az időnk 46 százalékában ide-oda kalandoznak a gondolataink, függetlenül attól, hogy milyen tevékenységet folytatunk éppen. A cikázó gondolatok pedig nemcsak a koncentráció, de egyúttal a boldogságunk útjában is állnak.

Már filozófusok is vizsgálták a gondolataink elkalandozását, igazi áttörést azonban az idegtudomány hozott: mára már biztosak lehetünk abban, hogy létezik egy úgynevezett default mode az agyban. Ez azt az alapjáratot jelenti, amikor épp nem csinálunk semmi különöset. A rutintevékenységek közben, legyen az fogmosás vagy közlekedés, amikor szabadon hagyjuk kalandozni a gondolatainkat, sajnos a legtöbbször negatív dolgok, aggodalmak, elintézetlen teendők felé veszik az irányt. Ilyenkor a boldogságunk mértéke sokkal inkább függ attól, hogy mi jár a fejünkben, mintsem attól, hogy mit csinálunk.

Szerencsére a gondolataink cikázása egy olyan dolog, amire van hatásunk. Némi erőfeszítéssel kihúzhatjuk magunkat a gondolataink világából, vissza a jelenbe, ehhez pedig Tchiki Davisnek a Psychology Today oldalán megjelent hat tippjét vesszük alapul:

#1 Önreflexió

Milyen gyakran vándorolnak el a gondolataid? Gyakrabban, mint szeretnéd? Vegyél néhány mély levegőt és tarts egy kis szünetet. Ha nagyon nem tudsz koncentrálni, csinálj valami olyan dolgot, ami jobban leköt, visszaránt a jelenbe, aztán térj vissza az eredeti tevékenységedhez. Próbáld tudatosan kerülni a mi lett volna, ha típusú történeteken való rágódást, a jövőbeni dolgok miatti aggodalmat, és koncentrálj arra, ami jelenleg körülötted zajlik.

#2 Pozitivitás

Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint a bolyongó gondolatok a boldogság rovására mennek, próbálj pozitív maradni. Ha már úgysem tudsz az adott dologra összpontosítani, legalább pozitív irányba kalandozzanak a gondolataid. Gondold végig, mi mindenért vagy hálás vagy milyen jó dolgok történtek ma veled.

#3 Koncentráció

Lehet, hogy már te is hallottál arról, hogy a multitasking csökkenti a hatékonyságot. Azóta viszont kiderült az is, hogy ha a több, egyszerre végzett tevékenység közül az egyik a gondolataink elkalandozása, a boldogság elérésére való esélyünk is csökken. Érdemes tehát egyszerre csak egyvalamit csinálni, lehetőleg úgy, hogy közben arra is koncentrálunk.

Nem csak a hatékonyságod bánja
Nem csak a hatékonyságod bánjaBetsie Van der Meer / Getty Images Hungary

#4 Pozitív tevékenységek

Számtalan kutatás alátámasztja, hogy a pozitív tevékenységek boldoggá tesznek. Ha azonban csak gondolati síkon vagyunk jelen ezekben a pozitív helyzetekben, és valójában valami teljesen mással foglalkozunk, nem kapjuk meg a várt pozitív érzéseket. Ennek oka nagyon egyszerű: egy élményről való gondolkodás soha nem ad annyit, mint maga az élmény.

#5 Flow

A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, amelynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál. Ettől örömmel töltődik fel, teljesen feloldódik benne, minden más külső tényező eltörpül. Ilyenkor nem kalandoznak a gondolataink, és teljes mértékig az adott pillanatban vagyunk. Ennek érdekében, amikor csak lehetőséged van rá, végezz olyan tevékenységeket, amikben örömödet leled, és hozzá fog járulni ahhoz is, hogy ne cikázzanak a gondolataid.

#6 Figyelem

Minél kevésbé vagyunk koncentráltak, annál nagyobb az esély arra, hogy elkalandozzanak a gondolataink. Annak ellenére, hogy sokan vagyunk, akik nem figyelünk tudatosan a figyelem összpontosítására, ez a képesség fejleszthető. És ha megtanulunk az aktuális tevékenységre koncentrálni, a már említett összefüggések miatt boldogabbnak is fogjuk érezni magunkat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra