Elindultak a fájások

szlsSzülést vezethet orvos és szülésznő. Történhet a „kispapa” vagy más családtag, esetleg dúla „segítségével”. Szülhetsz ülve, állva, guggolva, fekve. Vajúdhatsz labdán, vízben, halk zene mellett, kórházban, szülőotthonban és otthon is. Szülhetsz epidurális érzéstelenítéssel és minden beavatkozás nélkül. Egy biztos: a szülés és a születés az élet legnagyobb misztériuma.A Dívány most a szülési lehetőségeket veszi sorra, egyetlen szülési módszer mellett – és ellen – sem foglal állást, csupán összefoglalja neked az alternatív szülési lehetőségeket. Ugyanis a magyar szabályozás szerint a szülő nőnek is joga van eldönteni, hogy mely egészségügyi beavatkozásokat kívánja igénybe venni, ha azonban életmentő beavatkozásra van szüksége, akkor ezt, másokkal ellentétben, nem utasíthatja vissza.

Az otthon szülés

Bár az otthon szülés körül sok az orvosi és jogi bonyodalom, egyre többen választják és vállalják.
Viki kilenc gyerekéből hetet otthon szült. A gyerekek közül a legkisebbek – Timót és Tádé – egypetéjű ikrek, kétévesek, a legnagyobb fiú, Miska 15 éves. Édesapjuk, Szarvas Attila a közeli iskolában testnevelést tanít. Anyukájuk történelem szakos bölcsész, természetesen nem dolgozik.
– Miskát, legidősebb fiunkat az egyetem első évében szültem, és mire az utolsó szigorlatomat letettem, már Cili és Klára is megszületett – meséli az anyuka. Aztán jöttek a többiek: Janka, Fülöp, Boró, Lelle, és nyolc héttel ezelőtt Timót és Tádé, az ikrek. Miska és Cili kivételével valamennyien itthon születtek.
Nem akarok hinni a fülemnek…
– Itthon szülted az ikreket is? – kérdem.
– Tudod – magyarázza, a hangjában végtelen a derű –, az otthon született gyerekek nyugodtak, nyitottak és tele vannak bizalommal.

Szülés vízben

A vízben szülés történhet kórházban vagy otthoni körülmények között is. Ez utóbbi esetben általában nem a fürdőszobában, hanem egy speciálisan erre a célra felállított gumimedencében. Vízben szülésre akkor kerülhet sor, ha a várandósság problémamentesen zajlott, és a szülés spontán módon, a megfelelő időpontban indult el. A kérdés – amit a leggyakrabban feltesznek a vízben szüléssel kapcsolatban – az, hogy nem vezet-e fertőzésekhez. Azokban a kórházakban, babybornahol erre lehetőség nyílik, szigorúan szabályozzák a vízbevezetést és a vízelvezetést, valamint a rendszeres fertőtlenítést. Egy angol vizsgálatban több ezer vízben szülés adatait hasonlították össze „szárazföldi” szülésekével: semmilyen orvosi paraméterben (komplikációk, fertőzés) nem találtak számottevő eltérést. „Csak” az anyák érezték magukat jobban. Magyarországon már sok olyan kórház van, ahol lehet kádban vajúdni, de még kevés orvos vállalkozik arra, hogy a vízben segítse világra a kisbabát. Pedig az ilyen módon történő szülés előnye – a rendelkezésre álló statisztikák alapján –, hogy nincs szükség fájdalomcsillapításra, a vajúdás gyorsabban halad, 50%-kal kevesebb gátmetszésre van szükség, és a gátsérülések aránya ennek ellenére feleannyi, mint normál szülés esetén.

Szülés háborítatlanul

A családcentrikus szülészetnek az a lényege, hogy a vajúdás egész időszaka alatt bent lehet a család. A vajúdás egész menetét az asszony és párja határozza meg.
A kismama vajúdhat a kádban, vagy sétálhat, fekhet férjével a dupla ágyon, guggolhat, ülhet, nyújtózkodhat a bordásfalon. Ahogy neki a legkellemesebb.
A műszereket nem rakják ki. Igyekeznek minél barátságosabb környezetet létrehozni. Amikor a baba megszületik, rögtön az anyuka hasára teszik, s amíg pulzál, nem vágják el a köldökzsinórt. Szülés után a kicsit megmérik, letörlik, s utána azonnal az apuka karjába adják. Az asszonyt ellátják, s a szülőszoba mellett kialakított pihenőbe viszik. Ott a kicsit azonnal mellre teszik, s így, együtt maradnak két órán keresztül. A 24 órás „room in” rendszerű újszülöttosztályon a babák és a mamák éjjel-nappal együtt vannak. Mivel a kicsiket nem szakítják el édesanyjuktól, így az anyukák azonnal ölbe vehetik őket, amint nyafizni kezdenek, ezért kevesebb a sírás. A csecsemők kizárólag anyatejet kapnak. Nincs tápszer, se teáztatás. Mivel az előtej híg, s a mamák két mellből felváltva szoptatnak, a kicsiknek nincs szükségük folyadékpótlásra. Ezért gyakorlatilag nincs fertőzés, szájpenész.
(folytatjuk)

Kapcsolódó anyagok:
Mikor is jó szülni?
Születés heti programok

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.