Minden ötödik 40-es, 50-es felnőttet utolér az életközépi válság

Az utóbbi hónapokban főleg a fiatalok és az idősek mentális állapotára összpontosítottunk, pedig egy friss tanulmány eredményei szerint az életközépi válság sokkal nagyobb arányban van jelen a társadalomban, mint azt gondoltuk.

A University College London kutatói szerint minden ötödik embert érint a midlife krízis, azaz az életközépi válság. A tanulmány szerzői az elmúlt négy évben több mint 28 000 felnőttet vizsgáltak meg, az eredményekből pedig kiderült, hogy leginkább a baby boomer és az X generáció tagjait fenyegeti a mentális egészségük megromlása 40 éves kor után.

Az 1970-es években született résztvevők, tehát az X generáció tagjainak 20 százaléka tapasztalt szorongásos tüneteket a negyvenes éveiben. A baby boom korszak az 1940 és 1959 között született embereké, közülük az 1946-ban született résztvevők 19 százaléka élt át hasonlót, míg az 1958-ban születettek 15 százaléka számolt be szorongásos problémákról. A kutatók azt vizsgálták, hogy a különböző generációk tagjait hogyan érintette a depresszió, a szorongás és a pszichés problémák egyéb formái.

Felnőni nem nagy buli

A kutatás eredményei szerint az 1958 és 1970 között született emberek mentális egészsége javult a húszas éveik végén, mielőtt az idő múlásával aztán romlásnak indult volna. Kiderül az is, hogy a legmagasabb szintű szorongás 46 és 53 éves koruk között volt jellemző.

Az 1970-es születésű résztvevők 16 százaléka számolt be arról, hogy 26 éves kora körül mentális problémákkal küzdött, 30 éves korukra ez az arány 14 százalékra csökkent. A mentális problémák azonban idővel visszatértek, 42 évesen 19, 46 évesen pedig a résztvevők 20 százalékának volt része benne.

Az 1958-as születésűek szorongásának mértéke hasonló görbét mutat: a 23 éves korosztály 10 százalékának szorongása 33 éves korukra 8 százalékra esett vissza. A baby boomerek 13 százaléka 42 évesen nézett szembe a mentális problémáival, míg 50 éves korukra ez az arány 15 százalékra nőtt.

Az 1948-as születésűek esetében a tanulmány megállapítja, hogy 20-30 éves koruk körül nem történt visszaesés, ehelyett a mentálhigiénés problémák tovább emelkedtek, 36 és 53 éves koruk között 6 százalékról 19 százalékra.

Olyan helyzetekben találhatod magad, amikre korábban nem volt példa
Olyan helyzetekben találhatod magad, amikre korábban nem volt példaClarissa Leahy / Getty Images Hungary

Mitől olyan nehéz?

A szakemberek szerint ez az az életszakasz, ami a korábbiaknál jóval több stresszel jár, köszönhetően a magánéleti és a munkahelyi változásoknak. Általában ez az a korosztály, amelynek tagjai vezető pozíciókban vannak, a megnövekedett felelősség pedig több munkát és kevesebb szabadidőt eredményez. A középkorú felnőttkor gyakran társul a családi struktúra változásaihoz is, ami szintén összefüggésbe hozható a mentális egészségi állapottal. A válással végződő házasságok, a gyerekek kirepülése és az idős szülők ápolása is hatással van a mentális jóllétre.

Úgy tűnik, az X generáció tagjai nagyobb valószínűséggel küzdöttek pszichés problémákkal az életük során, mint az idősebb baby boomerek. Az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején a recesszió és a magas munkanélküliség időszakában léptek be a munkaerőpiacra, a korábbi generációknál nehezebben tudták elkezdeni az önálló életüket, ezek a sajátos körülmények pedig tartós hatást gyakoroltak a generáció mentális egészségére. A kutatások eredményei szerint 60 éves kor körül a szorongás jellemzően csökken. A mentális problémák mértéke 60 és 69 éves kor között 18-ról 15 százalékra csökkent.

A nőknek keményebb az élet közepe

A tanulmányból az is kiderül, hogy több nő számol be életközepi válságról, mint ahány férfi. Az X generációs résztvevők esetében a nők 23 százaléka küzdött mentális nehézségekkel, szemben a férfiak 17 százalékával. Az eredmények hasonlóak voltak a baby boomerek esetében is.

A mentális egészség a serdülők és az idősek esetében kiemelt figyelmet kap, jóval nagyobbat, mint a középkorú emberek problémái, annak ellenére, hogy a felnőttek ebben az életszakaszban különösen érzékenyek a mentális betegségekre. Az eredmények szerint érdemes lenne fokozott figyelmet fordítani a középkorúak mentális állapotának kezelésére, kezdve azzal, hogy elfogadjuk, hogy ez egy természetes állapot.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra