Kicsit nehezebb az éjjeli baglyok élete, de nem kivitelezhetetlen

GettyImages-1082782064

Kétféle ember létezik ezen a világon: olyanok, akik szívesen ébrednek reggel madárcsicsergésre, és olyanok, akik reggel hétkor még hússzor lenyomják a szundigombot a telefonon.

A korán kelők, más néven a hajnali pacsirták, az első kategóriába tartoznak. A legtöbb korán kelő élvezi, hogy a nap kezdetén ébred fel, és kora este már szívesen szorosabb kapcsolatba kerülne az ágyával. 

Az éjszakai baglyok ezzel szemben hajlamosak későn kelni és későn lefeküdni, mivel úgy találják, hogy a nap későbbi óráiban sokkal eredményesebben tudnak haladni a dolgaikkal.

Michelle Worley, az Aeroflow Sleep klinikai műveleteinek igazgatója elmagyarázza, hogy az „éjszakai bagoly” kifejezést az adott állat ihlette, és ezzel olyan embereket jellemeznek, akiknek éjszaka több energiájuk van, és nappal is alszanak, mint például az éjszakai baglyok. Ugyanez a helyzet a hajnali pacsirtákkal. A kifejezés – early bird – egy 17. századi közmondásból ered.

És te hajnali pacsirta vagy éjszakai bagoly vagy? És vajon hatással lehetnek-e alvási szokásaid az egészségedre? A részletek a hajtás után. 

A hajnali pacsirták hajlamosak korán lefeküdni, így tehát korán is korán is ébredni, ez logikus. Ők jól érzik magukat a nap kezdetén, azonban kevesebb energiájuk van késő délután és este, olyannyira, hogy nehezen tudnak ébren maradni, ha az óra elütött egy kora esti időpontot. 

Könnyebb a korán kelőknek?

Általános szabály, hogy ők könnyebben tudnak alkalmazkodni a társadalmi rendszerekhez, mint az éjszakai baglyok. A korán kelők általában könnyebben alkalmazkodnak a normál nappali menetrendhez, ami megkönnyítheti a nappali munkavégzést.

GettyImages-1082782064
KrisCole / Getty Images Hungary

Egy 2012-es kutatás szerint a reggeli emberek magasabb szintű pozitív érzelmekről számolnak be. Érdemes azonban megfontolni, hogy a boldogság és más pozitív érzelmek könnyen jönnek, ha az alvási szokásaid lehetővé teszik, hogy könnyen beilleszkedj a társadalomba.

A történet másik oldala viszont, hogy az egyéb társas kapcsolataid ápolása némileg nehezebb lehet, ha nehezen tudsz ébren maradni este 8 vagy 9 óra után. Kivéve, ha nem egy másik hajnali pacsirtával van dolgod. 

Kik az éjszakai baglyok?

Az éjszakai baglyok hajlamosak sokáig fennmaradni, és különös módon élvezik az alvást, ami azt jelenti, hogy nyilván fáradtnak érzik magukat, ha korán kell kelniük. Jellemző rájuk, hogy inkább a nap későbbi részében érzik jól magukat, és napközben nehezebb ébernek maradniuk. Éjszaka viszont több energiájuk van. 

Nekik nem olyan egyszerű az élet, mivel a társadalom nagy része a napközbeni beosztásra van berendezkedve. Ez azt is jelenti, hogy a későn kelők nehezebben viselhetik a hagyományos munkát. Egy 2019-es tanulmány szerint az éjszakai baglyok más hátrányokkal is szembesülhetnek, beleértve a mentális betegségek fokozott kockázatát és az anyagcsere-problémákat.

Ennek ellenére, bár a korai madarak elkaphatják a férgeket, az éjszakai baglyok sem mindig maradnak parlagon. Más szóval, az esti órák előnyben részesítése nem mindig rossz dolog. Számos művész, író és kreatív szakember tapasztalja, hogy a legjobban akkor tud dolgozni, amikor a világ csendesen alszik körülöttük.

GettyImages-1210941621
VladK213 / Getty Images Hungary

Mitől lesz valaki éjszakai bagoly vagy hajnali pacsirta?

Egy 2020-as tanulmány kutatói megosztották, hogy a genetika segíthet megmagyarázni, hogy a hajnalt vagy inkább az alkonyatot kedveled-e – írja a Healthline. A cirkadián ritmusok is szerepet játszhatnak az alvás kronotípusának meghatározásában.

Sikerült megállapítaniuk azt is, hogy a nők szívesebben kelnek fel korán, és potenciális kapcsolatot véltek felfedezni a korán kelés és a lelkiismeretesség között. Az áttekintés pedig azt sugallja, hogy az ambiciózus, erősen motivált emberek nagyobb valószínűséggel a reggeli emberek. 

Az alvás kronotípusa és a fizikai aktivitás között is találtak összefüggéseket. A korán kelők általában több fizikai aktivitást végeztek, míg az éjszakai baglyok kevesebbet. A hím éjszakai baglyok is több időt töltöttek mozgás nélkül.

Meg lehet-e változtatni az alvási szokásokat?

Egy 2021-es kutatási áttekintés szerint idővel jobban kontrollálhatjuk alvási szokásainkat.

Pillanatnyilag viszont az ilyen beavatkozások távoli álmok maradnak, és egyetlen varázstabletta sem fogja megkönnyíteni az éjszakai baglyok számára, hogy reggel frissen pattanjanak ki az ágyból.

Michelle Worley szerint az alvási mintázat megváltoztatása egy nehéz átmenet lehet, és elég sok türelemre van hozzá szükség. Ha módosítani szeretnéd az alvási ütemterved, a kulcs állítólag az apró lépések politikáján múlik. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra