Nyáron nyitnak az első, eladó nélküli nonstop boltok Magyarországon

20230606- MG 7628
Olvasási idő kb. 3 perc

Eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek nyáron nyitnak majd.

A hét minden napján várják majd az új üzletek a magyar vásárlókat, éjjel-nappali nyitva tartással. Míg nappali nyitva tartási idejükben hagyományos üzletként funkcionálnak, éjjelente eladó nélkül várják a vevőket. 

Különleges technológiával ellátott élelmiszerüzletek nyílnak hamarosan Magyarországon. A hibrid üzemmódot egy különleges technológia segítségével biztosítják majd: éjjelente, illetve a jelenlegi szünnapokon is teljes automatizmus mellett vásárolhatunk bennük. 

Eladók sem lesznek az új éjjel-nappali boltokban
Eladók sem lesznek az új éjjel-nappali boltokbanNémeth Kata / Index

Éjjel-nappal nyitva lesznek a boltok, eladó nélkül 

A modell nem egyedülálló a közép-európai régióban, többek között Lengyelországban és Csehországban is eredményesen működtetik. Éppen ez a példa mutatta meg, hogy távfelügyelt módban még olyan helyszíneken is gazdaságossá válhat egy üzlet fenntartása, ahol hagyományos, eladós rendszerben lehetetlen nyereséggel működtetni azt. Ez az új megoldás arra is lehetőséget adhat, hogy a kisebb, vidéki településeken élők is bármikor helyben juthassanak hozzá alapvető élelmiszerekhez és más termékekhez.

Az új modellt a hazai viszonyokra a Laurel Kft. adaptálta - írja a Világgazdaság. A cég május közepén fogja bemutatni részletesen a koncepciót, annyit azonban már most lehet tudni, hogy a bevezetése több hazai bolthálóznál is előkészítés alatt áll, azaz nem egy új bolthálózat nyit majd éjjel-nappali, önkiszolgáló üzleteket, hanem a már meglévő boltok állnak át a hibrid, félautomata rendszerre. 

Úgy látják, az újdonság nemcsak a vásárlók és a kereskedők számára hoz előrelépést, hanem egy fokozódó társadalmi problémára is megoldást jelenthet.

 „Jól látszik, hogy még  a kereskedelem legnagyobb globális szereplői is keresik, hogyan lehet a leghatékonyabban, leggazdaságosabban bevezetni az automatizált boltokat. Az Amazon például a közelmúltban hátrált ki a nagy méretű üzleteinél a Just walk out koncepcióból, valamint a gépi látás technológiájából. A mi kidolgozott megoldásunk teljesen automata üzemmódú, akár konténer méretű üzlet működtetésére is alkalmas, de elemzéseink szerint a hazai piacon jelenleg az úgynevezett hibrid modellre van nagyobb igény” – fejtette ki Bessenyei István, a Laurel Kft. tulajdonosa a lapnak. 

Bármikor hozzájuthatunk a mindennapi betevőhöz

A meglévő boltok a legforgalmasabb órákban az eddigiekhez hasonlóan működnek majd, de a hagyományos értelemben vett nyitvatartási időn kívül, például éjszaka vagy szünnapokon teljesen automata üzemmódban, távfelügyelet mellett fogadják a vevőket. A vásárlók ekkor olyan technológiákat beiktatva léphetnek be a boltba és fizethetnek, amelyek már számtalan helyen élesben megbízhatóan működnek a technológia hazai forgalmazója szerint.

A lengyel boltokban például mobilapplikáció szükséges az automata, nonstop boltok használatához. 

A cég úgy véli, joggal feltételezhető, hogy a rendszer itthon is sikeres lesz, és a vevők könnyen boldogulnak majd a használattal, kihasználják, hogy bármikor betérhetnek egy boltba, a kereskedők pedig fenntartási költségeik optimalizálása mellett jutnak majd számottevő bevételhez.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek