Riadót fújnak Európában: egzotikus betegségek terjednek, hazánkban is megjelentek már

GettyImages-1393759427
Olvasási idő kb. 3 perc

Egyre többen betegednek meg Európában egzotikus, trópusi betegségektől, melyeket szúnyogok terjesztenek.

A világon az egyik legveszélyesebb állat a szúnyog. Egy friss felmérés szerint a bosszantóan zümmögő rovarok évente több mint 700 ezer embert fertőznek meg az általuk terjesztett halálos betegségekkel, például dengue-lázzal, sárgalázzal vagy maláriával. Egyes becslések szerint egyenesen a szúnyogok felelősek a valaha élt összes ember felének haláláért.

Egyre több, korábban inkább a trópusi vidékeken őshonos, invazív vérszívó él Európában, növelve az egzotikus betegségek a kockázatát. Az ázsiai tigrisszúnyog és az egyiptomi csípősszúnyog is megtelepedett már kontinensünkön.

Egzotikus betegségeket terjesztenek a szúnyogok, egyre több van belőlük Európában
Egzotikus betegségeket terjesztenek a szúnyogok, egyre több van belőlük Európábanboonchai wedmakawand / Getty Images Hungary

Egzotikus betegségeket terjesztenek

A Portfolio vette számba mindazt, amit a szúnyogokkal és az általuk terjesztett betegségekkel kapcsolatban tudnunk érdemes. Mint írják, a heves esőzések és áradások miatt nagyon sok a szúnyog annak ellenére, hogy Magyarországon irtják is ezeket az állatokat. 

„Európában az éghajlatváltozás kedvező feltételeket teremt az invazív szúnyogok számára, amelyek egyre több embert fertőznek meg olyan betegségekkel, mint a korábban a kontinensen ismeretlen dengue-láz. A nemzetközi utazások növelik az importált esetek kockázatát” – nyilatkozta Andrea Ammon, a z Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ (ECDC) igazgatója,

Az ECDC legfrissebb adatai szerint Európa-szerte folyamatosan emelkedik az egzotikus megbetegedések száma. A fertőzöttek között egyre többen vannak, akik ki sem mozdulnak lakhelyükről, úgy fertőződnek meg a nyugat-nílusi láz vagy a dengue-láz kórokozójával egy szúnyogcsípés által.

A kutatóintézet szerint  a kórokozókkal szembeni védekezéssel, 

az esetek korai felismerésével, az időben történő orvosi ellátással. illetve az egzotikus betegségekkel kapcsolatos további kutatásokkal tudjuk csak felvenni a küzdelmet az egyre inkább terjedő, ám a közvélemény számára ismeretlen betegségekkel szemben.

Nő az egzotikus betegséggel fertőzöttek száma

Míg 2022-ben mindössze 71 megbetegedést jelentettek, a tavalyi évben már 130 EU-s vagy EGT-állampolgár betegedett meg dengue-lázzal saját lakóhelyén, de nőtt az importált megbetegedések száma is, vagyis az olyan eseteké, amelyekben Európán kívüli országban fertőződött meg valaki. 2022-ben külföldi utazás során 1572 ember kapott el ilyen betegséget, tavaly viszont már 4900 esetet regisztráltak. 

Az egzotikus betegségeket 2008 óta monitorozzák, azonban ennyire magas számmal, mint 2023-as, még nem találkoztak. Ráadásul az idei év sem lesz jobb, a legtöbb ország jelentős növekedésről számolt be az importált dengue-lázas megbetegedéseket tekintve.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek