Egy napra leáll a magyar egészségügy, készülj fel

Lontai Ildikó
egeszsegugy-magyar-nap
Olvasási idő kb. 2 perc

Ünnepelnek a magyar egészségügyi dolgozók, ezért július 1-jén, hétfőn az orvosi rendelők jelentős része zárva lesz.

Július 1-jén ünneplik Magyarországon az egészségügyi dolgozókat, ezért ezen a napon számos egészségügyi szolgáltatás nem lesz elérhető. Az egynapos leállás részleteiről érdemes előre informálódni.

Semmelweis Ignác születésére emlékezve minden évben megtartják hazánkban a Semmelweis-napot, amely egyúttal a magyar egészségügy napja is.

Ezért az egészségügyi dolgozók számára július 1-je munkaszüneti nap. Így sok egészségügyi szolgáltatás nem lesz elérhető ezen a napon.

Mielőtt tehát jövő hét hétfőn felkeresnénk valamilyen egészségügyi intézményt, érdemes tájékozódni a nyitva tartásról és a betegfogadás rendjéről.

Semmelweis-napon számos magyar egészségügyi intézmény zárva lesz
Semmelweis-napon számos magyar egészségügyi intézmény zárva leszFatCamera / Getty Images Hungary

Nemcsak az állami ellátásban, hanem sok magánrendelőben is megtartják a magyar egészségügy napját, amit szintén érdemes figyelembe venni. A Semmelweis Egyetem részletesen is felsorolja az adott napra vonatkozó rendelkezéseit, valamint azt, hogy a Klinikai Központ mely szervezeti egységeiben tartanak munkaszüneti napot július 1-jén, ezt a tételes listát ITT találja.

A magyar egészségügy napját 1992 óta ünneplik július 1-jén, Semmelweis Ignác születésének napján.

Semmelweis Ignác 1818-ban született Budán, a magyar orvost az „anyák megmentőjének” is nevezik, miután munkásságával kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében.

Július 1-jét azonban csak 2011-ben nyilvánították munkaszüneti napnak az egészségügyi dolgozók számára. Az indoklás szerint ugyanis ez a nap „az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, presztízsének emelését szolgálja”. 

2011-től egyúttal ez a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja is Magyarországon, azonban 2017-től számukra már nem munkaszüneti nap, így a hivatalok nyitva lesznek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek