Ezek a legkárosabb nyári édességek

GettyImages-483200391
Olvasási idő kb. 4 perc

Hiába készül gyümölcsből a nyári édességünk, ha a megfelelő ízélmény érdekében egészségtelenül nagy mennyiségű hozzáadott cukrot is tartalmaz. Nem is gondolnánk, milyen sok élelmiszer rejt cukorban gazdag üres kalóriát.

Nem csupán az édességek, a BBQ szószok, a joghurtok, a sportitalok is tartalmazzák az egészségre káros cukrot, ráadásul ezekből az élelemiszerekből nyáron sokkal többet fogyasztunk, mint az év más részében.

Súlyos betegségeket is okozhat a túl sok cukor

Nemcsak a gyerek számára okoz örömet az a sok édes finomság, amit a nyár kínál. Az évszak sajátja, hogy ilyenkor a szokásosnál nagyobb étvággyal fogyasztjuk az édességeket, mint általában. A kerti grillezések, sütögetések, a családi strandolások, kirándulások sem lennének teljesek, ha nem kényeztetnénk magunkat valami nyalánksággal, valami édessel. 

A hozzáadott cukor semmiképpen nem tesz jót az egészségünknek
A hozzáadott cukor semmiképpen nem tesz jót az egészségünknekPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Mindeközben jó, ha nem feledkezünk meg arról, hogy a cukor jelentős mértékben hozzájárul a fogszuvasodáshoz, különösen gyermekeknél.

Minden alkalommal, amikor cukrot fogyasztunk, az kölcsönhatásba lép a szánkban lévő baktériumokkal, és savakat hoz létre, amelyek károsítják a fogakat, és fogszuvasodást, súlyos esetekben akár fogvesztést is okozhat. Ha folyamatosan ilyen „támadásnak” tesszük ki a fogainkat, a cukros ételek vagy a cukros italok egész napos kortyolgatásával, az különösen káros lehet a fogakra nézve. Ugyanis nemcsak az elfogyasztott cukor mennyisége, hanem a cukorral való találkozás gyakorisága és időtartama is befolyásoló tényező.

Jobban járunk, ha nyáron is a cukros édességek helyett a friss gyümölcsöket fogyasztjuk
Jobban járunk, ha nyáron is a cukros édességek helyett a friss gyümölcsöket fogyasztjukMelkiNimages / Getty Images Hungary

Idővel a túl sok cukor olyan más szájhigiéniai problémákhoz is vezethet, mint amilyen az ínybetegség is. Később növelheti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát, hiszen a sok cukorfogyasztás nemcsak a száj egészségére ártalmas, hanem más problémákhoz is hozzájárul, ilyen lehet az elhízás és a helytelen táplálkozás.

Ezekben a nyári édességekben van rejtett cukor

Az nyilvánvaló, hogy a cukorkáknak, a kekszeknek és az üdítőknek igen magas a cukortartalma, de a cukor számos nyári édességben is megtalálható, és erre talán nem is gondolunk akkor, amikor a nagy hőségben nassolunk. Nézzük, melyek azok az édes finomságok, amelyek sok cukrot tartalmazhatnak.

A boltban kapható gyümölcsturmixok a legtöbb esetben sok cukrot tartalmaznak
A boltban kapható gyümölcsturmixok a legtöbb esetben sok cukrot tartalmaznakfortyforks / Getty Images Hungary

Gyümölcslevek és turmixok: bár a gyümölcs egészséges, a boltban kapható legtöbb gyümölcslé és –turmix tele van hozzáadott cukorral. Még a 100 százalékos gyümölcslé is nagy mennyiségű természetes cukrot tartalmaz.

Limonádé: ez a citromból, vízből, mentalevélből és cukorból készült ital talán a legkárosabb nyári édesség, hiszen cukortartalma gyakran meghaladja egy felnőtt napi cukorfogyasztási normáját.

Limonádéból is javasolt mértékkel fogyasztani
Limonádéból is javasolt mértékkel fogyasztanichas53 / Getty Images Hungary

Joghurtok: bár ez is egészséges nassolnivaló lehet, sok ízesített joghurt, különösen a gyerekeknek forgalmazottak, igen sok hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Joghurtból ne ízesítettet, hanem natúrt válasszunk
Joghurtból ne ízesítettet, hanem natúrt válasszunkjuankphoto / Getty Images Hungary

Sportitalok: noha ezek arra szolgálnak, hogy a fizikai aktivitás közben vagy után hidratálhassuk magunkat, sok sportital nagy mennyiségű cukrot tartalmaz.

Fagylaltok, jégkrémek: szintén cukorban, így üres kalóriában gazdag a legtöbb fagylalt és jégkrém is. Ráadásul, ha nem sorbetet választunk, hanem tejalapú fagyit, akkor jó, ha tudjuk, hogy ezek az édességek a cukor mellett még rengeteg tejet is tartalmazhatnak, aminek igen magas a zsírtartalma.

A fagylaltok nem csak cukrot, sok zsírt is rejtenek
A fagylaltok nem csak cukrot, sok zsírt is rejtenekSally Anscombe / Getty Images Hungary

Jégkása: a hőségben sokszor nehezen tudunk ellenállni a nagy tartályokban forgó nedűnek, pedig jobban tennénk, ha az ilyen hűsítők helyett az ásványvizet választanánk, mert a jégkásában semmi más nincs, csak cukor, víz és rengeteg mesterséges színezék.

Nehéz lenne megmondani, melyik az az édesség, amelyik a leginkább árt a fogunknak, hiszen a cukor minden formában káros. Egy biztos, a vattacukorral biztos, hogy sok kárt okozuk a fogunknak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek