Leszoknál a dohányzásról? Ez a népszerű módszer totális pénzkidobás a kutatások szerint

Szabó Eszter

Aki épp leszokna róla, gyakran mindenfélét megpróbál a tapaszoktól a hipnózisig, ám a sok között akad egyetlen módszer, amelyről már biztosan tudjuk, hogy a leszokásra 10 emberből 9 számára nem megfelelő.

Noha hivatalosan még nem hagyták jóvá az elektromos cigarettát a dohányzás abbahagyását segítő eszközként, egyesek mégis életmentő stratégiaként hirdetik a leszokni próbáló dohányosok számára. Rosszul teszik. 

A tanulmányban részt vevő dohányosok 90 százaléka nem tudott leszokni egyévnyi vaping,vagyis elektromos cigaretta használata után.

Akadnak olyan kutatások, melyek alátámasztják az elektromos cigi használatát a dohányzásról való leszokásban. Egy ilyen tanulmány erős korrelációt mutat a vaping és a dohányzás abbahagyása között – három hónapos időtartam esetén. A további és hosszabb időre kiterjedő kutatások azonban ellentmondó eredményeket hoztak.

Egy 2017-es európai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a vaping nem segít az egyéneknek leszokni a dohányzásról. Ehelyett a kutatók szerint ezek a dohányosok gyakran „kettős felhasználóvá” válnak.

És most egy új tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a vaping szinte senkinek sem segít leszokni a dohányzásról. Ez alkalommal több mint 850 személy vett részt a megfigyeléses vizsgálatban és az azt követő interjúban. A felmérések eredményei azt mutatták, hogy a vizsgálat kezdetén füstölgő dohányosok 90 százaléka még egy évvel később is dohányzott.

Vagyis, míg az elektromos dohányzás talán segíthet a dohányzás abbahagyásában rövid távon, az új tanulmány eredménye határozottan azt sugallja, hogy ez egy hatástalan hosszú távú stratégia. 

A tanulmány azt vetíti előre, hogy a leszokás sikerének növelése érdekében viselkedésterápiát és esetleg alternatív módszereket kell fontolóra venni a leszokási tervek megfogalmazása során, vagyis inkább a hozzáállásunkon, akaraterőnkön érdemes dolgozni a siker érdekében segítséggel vagy a nélkül.

A Healthline megkérdezte Chris Bosticot is, az Action on Smoking & Health igazgatóhelyettesét.

„Maga a tanulmány érvényesnek tűnik” – mondta Bostic, ám hozzáfűzte, hogy további tanulmányokra van szükség az e-cigarettákkal kapcsolatban a megfelelő tanácsadói és szabályozási döntések meghozatalához.

„Nem ismerjük az e-cigaretta által okozott összes kárt. Lehetséges, hogy ugyanaz a hatása, mint a cigarettának, de lehet, hogy kevésbé káros. Sőt, az is lehetséges, hogy egészen másfajta károkat okoz” – sorolta Bostic.

Ne így szokj le!
Ne így szokj le!Francesco Carta fotografo / Getty Images Hungary

Az ASH még nem foglalt határozott állást az e-cigarettákkal kapcsolatban, de Bostic azt vallja, hogy személy szerint nem zárná ki az elektromos változatot a leszokás eszközeként, hiszen 10-ből egy embernek a kutatások szerint is segít. 

„Mindenkinek azt ajánlom, hogy amennyiben másképp nem tud leszokni, akkor használjon e-cigarettát”

– javasolta, hozzátéve, hogy ne a cigaretta mellett, hanem helyette kezdjünk bele új szokásunkba, de csak azért, mert az valamivel jobbnak tűnik a hagyományosnál.

DR. ZACHER GÁBOR - SZENVEDÉLYEINK FOGSÁGÁBAN

A soron következő Femina Klub-esten Szily Nóra és vendége, dr. Zacher Gábor közösen próbálják megfejteni a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőség kérdéseit. A feltáró beszélgetés után egészen biztosan felüdülve, energiával feltöltve tudunk szembenézni káros szokásainkkal, amiknek úgy tűnik, hogy könnyen rabjaivá válhatunk.

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra