Tavaszi böjt másképp: így hat rád a 3+1 lépéses digitális detox

GettyImages-1226069370

Ahogyan életre kel a természet, hosszabbodnak a nappalok és melegszik az idő, valahogy mindannyiunkban megerősödik az igény, hogy több időt töltsünk a szabad levegőn. Ilyenkor kifejezetten jóleshet egy kicsit eltávolodnunk az online világtól. Ebben segíthet a digitális detox. Mutatjuk, hogyan érdemes belevágni, és mit nyerhetünk általa.

Manapság szinte mindannyian szünet nélkül jelen vagyunk az online térben  A különféle digitális felületekről érkező milliónyi inger mind a figyelmünkért verseng. Az online világ oltárán pedig sokszor feláldozzuk valós élményeink megélését. Éppen ezért érdemes időnként digitális detoxot tartanunk. 

Hogyan hat ránk a túlzott telefonhasználat? 

Bár az okoseszközöknek számos előnye van, a mérték nélküli használatuk negatívan hathat a fizikai és a mentális egészségünkre egyaránt:

  • az alvásunk minősége romolhat,
  • háttérbe szorulhatnak a társas kapcsolataink, elszigetelődéshez vezethet,
  • a folyamatos ingerek rontják a koncentrációs képességet, elvonják a figyelmünket,
  • a túlzásba vitt használat visszavetheti a hatékonyságunkat,
  • növelheti a magány és a depresszió kialakulásának kockázatát.

Jelek, amelyek azt mutatják, hogy túlzásba vitted a telefon/internet használatot

Időnként mindenkinek jól jön a digitális detox, azonban ha az alábbiak valamelyikét rendszeresen tapasztalod magadon, mindenképp érdemes tudatosan beiktatnod telefonmentes időszakokat:

  • ha gyakran elveszíted az időérzékedet telefonozás közben,
  • kifejezetten szorongással tölt el, ha nincs nálad a telefonod,
  • ha rendszeresen azért laptopozol, telefonozol, hogy eltereld a figyelmed valamiről.
Gyakran azért nyúlunk a telefonunkért, mert szeretnénk elterelni a figyelmünket vagy lefoglalni magunkat valamivel, hogy ne unatkozzunk
Gyakran azért nyúlunk a telefonunkért, mert szeretnénk elterelni a figyelmünket vagy lefoglalni magunkat valamivel, hogy ne unatkozzunkLuis Alvarez / Getty Images Hungary

Így alakítsd ki a digitálisdetox-terved!

Digitális detoxot bármikor tarthatunk, ha úgy érezzük, túlcsordulunk az online világ információtengerétől. Érdemes kialakítanunk a saját szabályainkat, hogy az offline időt valóban minőségien töltsük, és még véletlenül se engedjünk a digitális eszközök csábításának:

#1 Először is szabd meg, milyen gyakran szeretnél digitálisdetox-időszakokat beiktatni az életedbe. Mindennap pár óráig? Minden reggel és este? Hetente? Hétvégente? Havonta néhány alkalommal? Minden alkalommal, amikor társaságban vagy? Tűzz ki egy célt, amiről azt gondolod, reálisan tartható a számodra!

#2 Pontosan határozd meg, hogy mi tartozik a digitálisdetox-tervedhez! Mitől szeretnél elszakadni? Minden eszközödet félreteszed, vagy csak bizonyos alkalmazások, pl. social media appok használatát korlátozod?

#3 Ha mindezekkel megvagy, érdemes átgondolnod azt is, mivel fogod tölteni a felszabaduló idődet. Mivel foglalkoznál szívesen, ahelyett, hogy internetezel vagy appokat használsz? Ez lehet pihenés, aktív kikapcsolódás a természetben, a számodra fontos személyekkel töltött idő, sport, öngondoskodási tevékenységek, lényegében bármi, ami nem a digitális eszközökhöz köthető, és kellemes időtöltés számodra.

Az olvasást például érdemes lehet beemelnünk a digitális detoxunk idejébe
Az olvasást például érdemes lehet beemelnünk a digitális detoxunk idejébeCrispin la valiente / Getty Images Hungary

+1 Mivel sokan már a függőség határát súroló mennyiségben töltik az idejüket a képernyők előtt, a digitális detoxot gyakran elméletben könnyebb megvalósítani, mint a gyakorlatban, Sokszor már automatikusan nyúlunk a telefonunkért, ha kicsit is unatkozni kezdünk, vagy ha eszünkbe jut hirtelen valami. Ezért érdemes mindig feltennünk magunknak a kérdést, ha az eszközeinkhez nyúlunk, hogy miért tettük. Milyen célból vettük elő? Van konkrét dolog, amit el akarunk intézni (megnézni egy találkozó részleteit, megválaszolni egy e-mailt stb.), vagy csak céltalanul görgetünk. Akár egy nagyon kicsi papírfecnire vagy post-itre ráírhatunk egy kérdőjelet, és a kijelző szélére ragaszthatjuk, hogy bármikor, amikor a kezünk ügyébe akadnak, emlékeztessük magunkat arra, hogy a céltalan görgetésnél fontosabb dolgok is történnek az életben. És ezek általában nem a képernyők előtt játszódnak. 

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra